Jump to content

Pusta strona, zakładka Produkty -> Funkcje

Marcinetr

Recommended Posts

Witam,

Przy ręcznej próbie dodania nowych produktów zauważyłem, że zakładka Funkcje nie zostaje załadowana. Od strony klienta wszystko wygląda ok, wszystko ładnie się pojawia, natomiast brak możliwości edycji tych danych od strony administratora.

Ponadto pojawia się komunikat (printscreen w załączniku):

"Tab: Features (500)

Wystąpił błąd serwera podczas ładowania zakładek. Niektóre zakładki nie mogły zostać załadowane. Spróbuj odświeżyć stronę."

Hosting mi sprawdzili, stwierdzili, że wszystko ok. Baza danych też nie jest uszkodzona.

Wersja PrestaShop 1.6.0.11. Jeśli na dniach nie sobie z tym nie poradzę to spróbuje zrobić update do 1.6.1.0

W między czasie ma ktoś pomysł gdzie szukać problemu ?

Pozdrawiam,

Marcin.

post-938765-0-93099100-1439749913_thumb.jpg

Zapewne zainstalowałeś jakiś moduł typu "Super hiper & advanced Features" :)

Moduł poprzez override nadpisuje kontroler AdminFeaturesController, a że jest bublem, to wysypuje się zakladka produktu "Features".

Sprawdź w katalogu /override/controllers/admin/ czy masz tam plik AdminFeaturesController.php

Dzięki za odpowiedź.

Nie instalowałem dodatkowych modułów. Od początku pracuje na tym co zawierał szablon. W podanym przez Ciebie katalogu nie mam pliku AdminFeaturesController.php. Generalnie nie ma nic poza index.php i katalogiem templates.

Czy plik AdminFeaturesController.php powinien się tam znajdować ?

Jeśli nie instalowałeś dodatkowych modułów to jest OK, nie powinno tam być AdminFeaturesController.php.

Tu masz info jak lokalizować i co jest najczęstszą przyczyną błędu 500:

https://www.prestashop.com/blog/en/the-500-internal-server-error-explained-solved/

Włącz raportowanie błędów.

Jak masz bardzo duuużo tych cech, a słabiutki hosting, to może to być też Server timeout.

Logi z błędu powinny pokazać co dolega preście.

Włączyłem już raportowanie wczoraj i po włączeniu raportowania pojawia się podobny komunikat z tym że zamiast błędu 500 jest 200 jak poniżej. Po za tym żadne inne błędy się nie wyświetlają na sklepie czy po stronie admina.

"Tab : Features (200)
Wystąpił błąd serwera podczas ładowania zakładek: niektóre zakładki nie mogły zostać załadowane..."

Po wyłączeniu raportowania wraca 500.

Zakupiony, ale nie ma żadnych modułów które modyfikowały by zakładkę Produkty -> Funkcje. Ponadto z tą zakładką nie było wcześniej problemów, działa prawidło, bo dodawano produkty ręcznie i ją wykorzystywano do wprowadzania cech produktów.

Teraz przy okazji przejrzałem maile z firmą hostingową i natrafiłem, że w końcu lipca był inny problem. Mianowicie główna strona sklepu przestała się wyświetlać, pojawiał się tylko komunikat: "Żądanie odrzucone Serwer nie może zrealizować. Twojego żądania, prosimy spróbować za 10 sekund."

Okazało się że wysypywał się kod przy PHP 5.4. Zmieniliśmy zatem na PHP 5.5, a w jednym z katalogów utworzono nowy plik .htaccess. Od tamtego czasu zakładka produkty->funkcje nie była wykorzystywana i problem odkryłem dopiero przed wczoraj. Piszę też do firmy hostingowej, czy ma to jakiś związek z tamtą sytuacją.

Presta wymaga php 5.2+

Na linuxpl testowałem prestę 1.6.1 na wszystkich php od 5.2 do 5.6 ze wszystkimi możliwymi systemami cache dla php. Zero problemów.

Jedną z możliwych przyczyn błędu 500 są właśnie błędne reguły w htaccess.

Jeśli hostingowcy zmodyfikowali któryś htaccess presty, a występuje on w 38 katalogach, to na 99% jest to powodem tego błędu.

A co to za hosting?

Dowiedziałem się, że nie modyfikowali z PrestyShop, a utworzyli nowy .htaccess. Generalnie temat leży. Nie znaleźli przyczyny problemu. Podsumowując, sprawdzono uprawnienia, hostingowcy sprawdzili pliki .htaccess, uaktualniono Prestashop do najnowszej wersji, podmienione zostały pliki odpowiedzialne za ten moduł. Nie pomogło. Jest lipa bo przy ręcznym dodawaniu produktów nie mogę wprowadzić cech produktów widocznych przez klienta jako szczegółowa specyfikacja produktu, a to jest dość istotny element opisu produktów.

W załączniku można rzucić okiem jak to wygląda, pojawia się logo ładowania na 10 sek. po czym nie pojawiają się tabelki z cechami do wybour jak powinno to mieć miejsce.

Znalazłem podobny problem na zagranicznych forach z zakładką wysyłka, ale bez rozwiązania.

post-938765-0-10292400-1440103484_thumb.jpg