paplo22 Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 (edited) Witam Od poprzedniego postu dużo poprawiłem ale nie mam pojęcia o dwóch rzeczach co to jest to "initContent" ze to się tak długo wczytuje? oraz dlaczego displayHome jak tam jest tylko g analytics? ------- tak samo SQL na głównej się tyle wczytuje... na podstronie w kategorii jest o wiele lepiej Edited July 30, 2015 by paplo22 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 initContent najogólniej rzecz ujmując to funkcja generująca treści które widzisz, a które pochodzi z kontrolerów. Krótko mówiąc w funkcji tej kod daje instrukcje jakie szablony dla kontrolerów załadować, jakie zmienne do szablonów przekazać, wywołuje funkcje pobierające dane z bazy. To dlatego rozmiar jest największy. Dlaczego tak długo? Trudno powiedzieć regulamin forum mówi jasno 1 topic = 1 pytanie, więc co do drugiej kwestii - lepiej zrobić osobny wątek. Temat który poruszyłeś jest zupełnie nie powiązany z technicznymi aspektami działania sklepu - więc jeżeli to nie problem, załóż nowy wątek i rozpoczniemy dyskusję o SEO :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Jeśli chodzi o optymalizację bazy to przejrzyj bazę po wielkości tabel. Jest wiele źle napisanych modułów (nawet partnerskie presty), które przy uninstallu nie usuwają swoich śmieci z bazy. Na przykład moduł ebaya zaciąga jedną tabelkę 4MB z tysiącami nazw kategorii na ebaju, uninstall ebaya oczywiście tabel nie usuwa. Ale UWAGA: kasuj tylko tabele co do których masz pewność, że to śmieci. (No i oczywiście najpierw backup bazy ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 paplo22 Posted August 3, 2015 Author Share Posted August 3, 2015 po wyłączeniu google analytics displayHome spadło do zera "Hook processing: 250 ms / 15.06 Mb" ... strasznie dziwne ;/ jak mam prowadzić statystykę... poświecić 700-1000ms na google ;/ wyczyściłem bazę z modułów starych oraz tych nie używanych ale initContent dalej na poziomie ~1000-1300ms :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 Bo google analytics to zamulacz Jeśli masz na swoim hostingu dostępnego piwika to się przesiądź na niego, jest moduł piwika do presty: http://piwik.org/integrate/ Np. na linuxpl można sobie odpalić piwika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ListwySamochodowe.pl Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 Podpowiecie na czym powinienem się skupić aby obniżyć czas tego initContent? Wszystko inne jest na moje oko akceptowalne ale przy nim mam praktycznie zawsze ponad 1000ms tylko nie bardzo wiem od czego zacząć optymalizację Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 możesz pokazać wynik debuga z profilowaniem, tak jak autor watku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ListwySamochodowe.pl Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 (edited) W załączeniu wrzucone zrzuty dla wersji z cache smarty i wyłączoną kompilacją oraz wersja bez cache i z wymuszaną kompilacją. Na początek dane dla strony głównej sklepu Edited September 29, 2016 by ListwySamochodowe.pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 2, 2016 Share Posted October 2, 2016 Ja wykupiłem sobie Page Cache i czasy mam rzędu 200-300 ms na cache'u. Bez cache około 2000 ms. Jeśli tylko masz VPS by móc zapuścić komendę crawlującą stronę to jest to najszybsza opcja optymalizacji presty. http://jpresta.com/pl/home/1-page-cache.html - dobrze wydane pieniądze oraz support w miarę sprawny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ListwySamochodowe.pl Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Dzięki za sugestię, ale najpierw chcę coś jeszcze wycisnąć z samej presty (tym bardziej, że bruździ tylko to initContent a u mnie jest mały ułamek jeśli chodzi o ilość produktów w porównaniu z Twoim sklepem) To może spytam inaczej - jest gdzieś opisane w dokumentacji to całe initContent żebym znalazł jakiekolwiek wskazówki od czego zacząć? Bo z tego co widzę to taka funkcja pojawia się chyba we wszystkich kontrolerach ale przydałyby mi się właśnie jakieś wskazówki żeby zrozumieć jej działanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 (edited) Jak dobrze kojarzę to na initContent składają się wszystkie elementy wypisane poniżej z hook'ów, modułów i ogólnie szablonu a u Ciebie widzę, że masz okrutnie złą rzecz ustawioną jaką jest Smarty Compile: na force compile czyli wymyś kompilowanie. Dlaczego jest to złe? Twój sklep za każdym razem kompiluje wszystkie pliki szablonu na nowo - kompilacja powinna być ustawiona na opcję BO -> Wydajność -> Nigdy nie kompiluj ponownie plików szablonu (i zmieniać na Skompiluj ponownie szablony jeżeli pliki zostały zaktualizowane tylko wtedy gdy coś zmieniłeś w szablonie lub modułach). Warto również włączyć w tym samym polu Pamięć Podręczna na Tak i ustawić Wyczyść pamięć podręczną za każdym razem kiedy coś zostanie zmienione. To obstawiam, że po pierwszym przekompilowaniu powinno przyspieszyć Twój initContent jak nic o 1500ms. P.S Twoja strona i tak działa szybko. Edited October 10, 2016 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ListwySamochodowe.pl Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Dzięki za wskazówkę. Tak wiem o tym ustawieniu - wymuszona kompilacja jest dla testów i porównania pokazana. Produkcyjne ustawienia są na drugim zrzucie - jak widać z tym zmniejszeniem wartości o 1500 masz rację, ale presta i tak sygnalizuje na żółto czyli jest za dużo i z tym chcę powalczyć Myślę, że jak na tak mały sklep powinno być jeszcze szybciej. Ponadto w podsumowaniu hooków jest 154ms, tyle samo w modułach czyli razem 308ms natomiast initcontent ma 849ms - nie mam pojęcia czemu ta wartość jest prawie 3 razy większa niż suma pozostałych. Jeśli dobrze Cie zrozumiałem to właśnie powinno być w okolicy sumy tych elementów a nie sumy x 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 Nie zauważyłem tej drugiej wersji za co się kajam. Wydaje mi się, że jeśli już wyłączysz zbędne moduły statystyki i sam ręcznie przerzucisz to wszystko w Google Analytics (dodając kod śledzenia w stopce) powinieneś nieco przyspieszyć ale bez szału. Cała reszta wydaje się być w porządku jak na współdzielony hosting z limitem 256mb ramu i naprawdę szybko to działa bez opcjonalnych modułów cache'ujących. Spotykałem strony na preście które miały initContent po 6000ms i więcej ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 greg.sz Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 Panowie bardzo proszę o wskazówki do poprawienia wydajności sklepu. Sklep mam na Home.pl na serwerze współdzielonym. Pisałem do nich ale odpisali mi że nie widzą żadnego problemu w działaniu serwera i żebym się kontaktował z pomocą techniczną presty. O co chodzi? Strona się wczytuje 7- 9 sekund a połowa tego czasu to TTFB .Stronka to smart4living.pl. Ostatnio na home.pl dali możliwość zmiany iterpretera php na 7.0 i wtedy TTFB spada poniżej sekundy ale znowu w tej wersji nie ma IonLoadera który jest mi potrzebny do modułu pricewar2:(. Bedę wdzięczny za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ListwySamochodowe.pl Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 hakeryk2 dzięki za zainteresowanie. Zbędne moduły są odinstalowane, w kopalni danych do statystyk jest wszystko na nie, a sam moduł jest po to aby szybko mieć podgląd skąd trafił składający zamówienie (idiotyczne podejście presty do traktowania botów jako użytkowników to osobny temat). Właśnie też mam wrażenie, że wszystko poza tym initcontent jest ok i nie mam koncepcji jak to bardziej zbić (hosting to bardziej vps ale to bez znaczenia). Jeszcze raz dzięki. greg.sz z tego co widać po wpisach na forum podstawowa i najlepsza rada dla Ciebie to zmienić hosting bo połączenie home i presta to nieporozumienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
paplo22
Witam
Od poprzedniego postu dużo poprawiłem ale nie mam pojęcia o dwóch rzeczach
co to jest to "initContent" ze to się tak długo wczytuje?
oraz dlaczego displayHome jak tam jest tylko g analytics?
-------
tak samo SQL na głównej się tyle wczytuje...
na podstronie w kategorii jest o wiele lepiej
Edited by paplo22 (see edit history)
14 answers to this question
Recommended Posts