cy5 Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Witam Taka sprawa. Mam kartę Vipowską po zakupieniu której klient ma rabat na wszystko 20%. Jak wyświetlić informację pod ceną produktu "z kartą vip cena " i tu cena po rabacie 20%. To tak dla zachęty by klient kupił kartę. Nie wiem jak się za to zabrać. Czy jest jakieś narzędzie w PS1.6 za pomocą którego to można zrobić. Proszę op pomoc w tej sprawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Narzędzia nie ma natomiast można to zrobić w kodzie, trzeba pobrać cenę i odliczyć od niej te 20%, tylko pytanie co w sytuacji gdy towar jest np. po obniżce czy w takim przypadku też jest upust 20% od ceny towaru po obniżce czy od ceny bazowej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted July 17, 2015 Author Share Posted July 17, 2015 Zastanawiałem się jak do tego podejść. Ten rabat od grupy klientów. Ci co wykupili kartę vip są w grupie "karta klienta" i na podstawie tego odliczać rabat. ten przydzielony grupie. Może się zdarzyć inna grupa lub inny tabat. W razie czego pojedyncze produkty nie uwzględniać w grupie klientów - wyłączyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted July 17, 2015 Author Share Posted July 17, 2015 Zamiast 20% pobrać i odliczyć rabat udzielony danej grupie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted July 17, 2015 Author Share Posted July 17, 2015 inaczej, wyświetlać cenę wyliczoną z danej grupy. Cena normalna pod nią cena "grupy vip". Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted July 18, 2015 Share Posted July 18, 2015 Staram się te twoje 3 posty zbić w sensowną całość ale składnia i tok myślowy jest tutaj nie do końca dla mnie zrozumiała. W standardzie presta nie posiada czegoś takiego co pozwoli odnieść się do konkretnej grupy klientów więc warunki typu if customer group id == 4 wyświetl cenę grupy 4 nie zadziałają. Tak jak napisałem można pobrać cenę produktu, aktualną czy bazową i z niej wyliczyć cenę po obniżce o ile ta obniżka jest stała procentowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted July 18, 2015 Author Share Posted July 18, 2015 Przepraszam za chaos, piszę co mi zaświta w głowie. Czyli rabatu ustalonego dla jednej grupy klientów nie da się pobrać do obliczeń. Zmierzam do tego by np szło deklarować ten procent zniżki w jakichś sposób z back office. Zdaję sobie sprawę że w samym skrypcie to można zrobić, ale żeby szło po czasie w wygodny sposób ten procent edytować. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted July 18, 2015 Author Share Posted July 18, 2015 Dokładnie o coś takiego chodzi. http://zdrowieztiens.pl/15-oczyszczanie Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 Panie endriu107można prosić o pomoc w/w sprawie? W naj prostszy Pana zdaniem sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted July 26, 2015 Share Posted July 26, 2015 z tego co widac na przykladzie (zdrowieztiens.pl) to rabat obliczany jest dla wszystkich produktow, nawet z promocji. w takim wypadku to sprawa robi sie prosta. delikatna przerobka szablonow (glownego i modulow) zalatwia calosc. na pewno do rpzerobki pliki szalbonu skorki: product.tpl product-list.tpl moduly (wedle uznania i potrzeby) blocknewproducts blockspecials productscategory ogolnie rzecz ujmujac wszedzie tam, gdzie pojawia sie produkt wraz z cenami. idac dalej: wyszukac w kazdym wspomnianym zmienna ceny ($price), powielic, dodac wlasne style (zeby odroznic od ceny glownej) i np. dla product.tpl: <span id="our_price_display" itemprop="price">{convertPrice price=$productPrice}</span> zmieniamy na: <span id="our_price_display" itemprop="price">{convertPrice price=$productPrice}</span> <span id="our_vip_price_display" itemprop="price">{l s='Vip price:'} {convertPrice price=($productPrice*0.8)}</span> i analogicznie do reszty wymienionych. tutaj tylko jedno ALE... taka prostota tylko w wypadku, jezlei w produkcie nie sa uzywane atrybuty wplywajace na cene. w wypadku ich uzycia nalezaloby by jeszcze pobawic sie w product.js i tam dodac nowa zmiennna, zeby zmieniala sie z impactem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted July 29, 2015 Author Share Posted July 29, 2015 Bardzo dziękuję za pomoc. Po edycji zdam relację. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted August 5, 2015 Author Share Posted August 5, 2015 U mnie ta linia wygląda tak: <span id="our_price_display" class="price" itemprop="price" content="{$productPrice}">{convertPrice price=$productPrice|floatval}</span> A w którym pliku to dostylować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted August 5, 2015 Author Share Posted August 5, 2015 a tak po zmianie: <span id="our_vip_price_display" class="price" itemprop="price" content="{$productPrice}">{l s='Vip price:'} {convertPrice price=($productPrice*0.8)|floatval}</span> no i wygląd: http://twojtiens.pl/index.php?id_product=213&controller=product Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted August 5, 2015 Share Posted August 5, 2015 Popełniłem moduła na vip kartę, tak to wygląda w produkcie: http://yabber.eu.org/presta/pl/bluzy/17-bluza.html Jednak na stronie frontowej są nieprawidłowe wartości ceny po rabacie (w produkcie jest OK). Użyłem w module newsa z 1.6.1 czyli Core_Foundation_Database_EntityManager i nowego hooka z 1.6.1 DisplayProductPriceBlock. Narazie nie mam czasu wnikać co jest nie halo z tym frontem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted August 5, 2015 Share Posted August 5, 2015 a tak po zmianie: <span id="our_vip_price_display" class="price" itemprop="price" content="{$productPrice}">{l s='Vip price:'} {convertPrice price=($productPrice*0.8)|floatval}</span> no i wygląd: http://twojtiens.pl/index.php?id_product=213&controller=product no to juz masz co chciales... teraz tylko kswestia ostylowania (tutaj radzilbym opisac ten dodatkowy element swoimi klasami) i zasadnoczo polowiczny sukces by juz byl.... polowiczny, bo wszystko bedzie pieknie i ladnie do pewnego momentu.... atrybuty z impactem jezlei bedziesz mial jakies atrybuty wplywajace na cene to pamietaj zeby jeszcze zmowyfikowac odpowiednie funckje z js/product.js odpowiedzialne za zmiane wyswetlania ceny w ajaxie przy zmianie atrybutow. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted August 5, 2015 Author Share Posted August 5, 2015 Popełniłem moduła na vip kartę, tak to wygląda w produkcie: http://yabber.eu.org/presta/pl/bluzy/17-bluza.html Jednak na stronie frontowej są nieprawidłowe wartości ceny po rabacie (w produkcie jest OK). Użyłem w module newsa z 1.6.1 czyli Core_Foundation_Database_EntityManager i nowego hooka z 1.6.1 DisplayProductPriceBlock. Narazie nie mam czasu wnikać co jest nie halo z tym frontem. Ładnie to wygląda, ale dla mnie czarna magia jak to zrobiłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 Po aktualizacji wszystkie zmiany poszły się paść i na nowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Jeśli zmiany nanosisz na standardowym szablon pod oryginalną nazwą to każda aktualizacja nadpisze zmiany wprowadzone w szablonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 No tak. Trzeba robić sobie kopie tych modyfikowanych plików by było prościej. Możesz endriu107 ustosunkować się do tego mojego problemu jak wyżej? Klientka za niedługo się odezwie a ja tak na prawdę jeszcze w lesie z półproduktem. Jak wyświetlać tę podwójną cenę we wszystkich miejscach? Nie wiem jak szukać modułu który by takie funkcje miał. Propozycja design4VIP jest tą którą udało mi się zrobić i to tylko na podstawie przykładu jaki podał. reszty nie ruszyłem. Dopiero się uczę PHP. Ciekawie pisze Yabber, ale z tym to w ogóle nie wiem jak, coś jak by wykorzystanie jakiegoś modułu w jakiś sposób. Możesz się ustosunkować do tych wypowiedzi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
cy5
Witam
Taka sprawa.
Mam kartę Vipowską po zakupieniu której klient ma rabat na wszystko 20%.
Jak wyświetlić informację pod ceną produktu "z kartą vip cena " i tu cena po rabacie 20%.
To tak dla zachęty by klient kupił kartę.
Nie wiem jak się za to zabrać. Czy jest jakieś narzędzie w PS1.6 za pomocą którego to można zrobić.
Proszę op pomoc w tej sprawie.
18 answers to this question
Recommended Posts