rusiano Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 (edited) Witam, czy gdziekolwiek w sieci został poruszony temat tworzenia szablonów pod prestashop w wersji 1.6.x? Szukam, szukam i nic ciekawego nie znalazłem, w dokumentacji są tylko ogólne informacje, a wolałbym konkrety najlepiej z przykładowym tworzeniem szablonu od zera czyli zaczynając od czystego html. Edited July 16, 2015 by rusiano (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Chyba wszystko na ten temat zostało napisane w tym wątku: https://www.prestashop.com/forums/topic/353862-tworzenie-szablonu/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted July 16, 2015 Author Share Posted July 16, 2015 Witaj endriu107, dziękuję za zainteresowanie jednak w tamtym temacie nie ma konkretów, zbyt ogólnikowe odpowiedzi. Czy faktycznie do Prestashop nie istnieją książki/ebooki/kursy, które umówiłyby temat budowania własnych szablonów? Po mojej wędrówce w sieci znalazłem coś pokrewnego https://www.packtpub.com/web-development/prestashop-module-development jednak mnie interesują szablony, a niestety książki o tym nie ma co mnie trochę dziwi. Owszem znalazłem https://www.packtpub.com/web-development/prestashop-13-theming-%E2%80%93-beginner%E2%80%99s-guide lecz dotyczy starej wersji Presty (1.3) to raczej nie ma sensu tykać czyż nie? Tak swoją drogą przecież skądś się inni musieli nauczyć wytwarzać custom themes? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Konkretów nie znajdziesz ponieważ każdy szablon jest inny i napisany w unikatowy sposób, tak dla jasności dla programisty szablon to nie wygląd, szablon to zespół elementów które tworzą wygląd w dużej mierze opierający się na modułach natywnych jak i autorskich, w połączeniu z funkcjonalnościami. Najlepszą nauką to podejrzenie jak są zbudowane szablony od różnych deweloperów, tak jak już wspomniałem dobrze zrobić sobie bazę na której będziemy wspierać lub wykorzystać do stworzenia bazy coś już gotowego, jak już będziesz miał szkielet później dołożysz mięśnie w postaci modułów, an koniec naciągniesz skórę czyli css i człowiek znaczy się szablon gotowy. Tak to tylko ładnie się pisze ale z pewnością pierwotna wersja bazy będzie wymagała wielokrotnie zmian w późniejszym etapie prac nad szablonem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusiano Posted July 16, 2015 Author Share Posted July 16, 2015 Mógłbyś podać jakieś konkretne szablony, które warto przejrzeć, ba najlepiej to w ogóle pewnie zacząć od samego SMARTY prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Smarty to podstawa, chyba najlepiej zacząć od standardowego ponieważ przyszłe aktualizacje presty nie powinny sprawić że standardowy szablon przestanie działać... teoretyczne 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 od siebie dodam, że smarty to nie wszystko. żeby z powodzeniem konstruować szablony musisz wiedzieć: (kolejność nie przypadkowa, od najwazniejszych rzeczy z mojego punktu widzenia) - jak działa prestashop - bez tego będzie ciężko. Chodzi mi tu głównie o to, jak to się dzieje, że sklep wypełnia się treścią, jak tworzona jest zawartość, czym są hooki, jak ustawiać kolejność wyświetlania się modułów w hookach. Skąd i w jaki sposób moduły generują to co widzimy w szablonie (mechanizm override plików .tpl przez szablon) To wszystko to absolutne podstawy.- smarty - javascript w tym asynchroniczne zapytania AJAX, jest ich sporo we front office- css - php czasami będize trzeba przygotowac swój moduł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts