naaatasha Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Hej Jestem kompletnie początkująca w ps (np nie do końca ogarniam strukturę modułu i smarty) i mam kilka pytań: 1. Czy istnieje darmowy moduł do wyświetlenia aktualności na stronie głównej? Lub czy da się przerobić jakoś moduł cms, żeby pokazywała się zawartość wpisów, nie tylko linki? Jaka zmienna odpowiada za treść wpisu? 2. Czy istnieje darmowy moduł do zaawansowanego wyszukiwania, tzn. szukaj w ... i tu możesz wybrać, w jakiej kategorii? 3. Czy istnieje darmowy moduł do wyświetlenia przy danym produkcie innych produktów z danej kategorii, coś w rodzaju powiązane produkty/produkty z tej kategorii? 4. Które pliki się zmieniają w przypadku aktualizacji modułów? np czy aktualizacja zburzy style? Bo pewnie tak, jak w WP, warto a nawet trzeba aktualizować moduły Ważne, żeby były darmowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 1. tak istnieje darmowy moduł od smartdata, natomiast darmowy nie znaczy bardzo dobry za niewielkie pieniądze możesz mieć dobry moduł bloga np. od Krystiana Podemskiego. 2. Darmowego nie widziałem, chociaż może zainteresować cię standardowy moduł blok filtrów nawigacyjnych który w danej kategorii pozwoli przefiltrować produkty i wyświetlić te z określonymi cechami typu kolor, cena itp. 3. W standardzie presta w karcie produktu posiada 2 takie bloki jeden to produkty z tej samej kategorii, jest to moduł, i drugi produkty powiązane jest to wbudowana funkcjonalność. 4. Czy warto i czy trzeba to kwestia dla każdego uzytkownika inna, jeśli coś działa to po co ruszać? Natomiast aktualizacja zazwyczaj nadpisuje wszystkie pliki modułu znajdujące się w lokalizacji /modules/moduł_aktualizowany czyli również pliki styli i układu, można się przed tym bronić i tworzyć pliki nadpisujące tamte pliki w lokalizacji /themes/szablon/(tutaj wybieramy katalog w zależności od rodzaju pliku...modules...css...js...)/moduł_aktualizowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
naaatasha Posted July 16, 2015 Author Share Posted July 16, 2015 Dziękuję za odpowiedź Ad. 1 Czy chodzi o smartblog? https://github.com/smartdatasoft/smartblog 5. Jeszcze jedna kwestia mi się rzuciła w oczy: w głównym folderze templatki mam modules i w themes też mam modules. Czym to się różni? Do edycji mam używać tego w themes? I jeśli przeszukuję katalog sklepu w poszukiwaniu jakiejś frazy, to zawsze mam szukać w themes/modules? 6. Jak dodać do stron cms kolumny, np. lewą? W googlach pisze, że jest gdzieś coś w rodzaju {if $page_name != 'cms'} <div id="right_column" class="column"> {$HOOK_RIGHT_COLUMN} </div> {/if} ale nie mogę tego znaleźć (może header.tpl) Czy to $page_name != 'cms' dotyczy każdej strony cms, czy tylko tej z nazwą cms? 7. Czy trudne będzie dodanie jeszcze jednej kolumny, dodatkowej? Np. [col-additional] [content] pomijam kwestię styli oczywiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 1. tak 5. w themes nie powinno być katalogu modules 6. jaka wersja presty i jaki szablon? 7. trudne nie będzie tylko co to ma dać, do czego ma to służyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
naaatasha Posted July 16, 2015 Author Share Posted July 16, 2015 (edited) Ad. 1 instaluję zip za pomocą dodaj nowy modul/wybieram paczke zip/komunikat o poprawnym pobraniu a modułu nie widać na liście. Jeszcze coś trzeba zrobić? presta najnowsza 1.6.1.0, szablon domyślny, default-bootstrap Edit: juz zainstalowany ad 5. to mogę bezboleśnnie usunąć modules z themes? ad.6 możliwe, że klient będzie chciał mieć taki układ, ponieważ na tym sklepie, który teraz ma, jest taki układ (to nie jest presta). A poza tym chcę się jak najwięcej nauczyć w razie zachcianek Edited July 16, 2015 by naaatasha (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts