ky3orr Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Czołem, stanąłem przed takim zadaniem (opis dający pogląd sytuacji). Chcę wstawić do sklepu pluszowego misia. Ten jednak może zostać zakupiony z opcjami kolorowych uszu. Chcę dać możliwośc wyboru spośród 7 kolorów tęczy + brak malowania (8 wariantów). Dodatkowo każde ucho ma ta opcję mieć osobno. Doszedłem do kombinacji produktów i z punktu widzenia klienta to jest to czego poszukuję. Niestety z punktu widzenia zarządzania magazynem jest to juz problem. Ponieważ mam fizycznie miśki, jednak "na życzenie" maluję im uszy. Dla tego nie mogę wprowadzić na magazyn stanów kazdej kombinacji. Zatem opcje koloru dla kazdego ucha chciałbym mieć jako osobne produkty w magazynie (które mają swoja cenę lub podany wpływ na cenę), a także miśki jako produkty pod jedną pozycja magazynową. W jaki sposób rozwiązać ten problem? Jeden produkt w magazynie i x produktów dodawanych do niego także z magazynu, zaś dostępnych wg. ich stanów. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Kolory wpływają na cenę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ky3orr Posted July 14, 2015 Author Share Posted July 14, 2015 Generalnie nie chodzi o kolory - mogą nimi byc farby w puszkach. Inny przykład: Produkt to kabel antenowy, dodatkami to złaczki montowane na życzenie na jego końcach (2 listy złączek - dla każdego z końców). Dodatkowa trudnośc w tym przykładzie to to iz złączki wybiera się po jednej, ale kabla może być np 13 metrów (produkt niech będzie sprzedawany na metry). Zatem pytanie: w jaki sposób rozwiazac problem gdy do produktu z magazynu chcę dodać dodatki (po 1 sztuce) także z magazynu i mają one podnosić cenę produktu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 W tym drugim przypadku jest o tyle łatwiej że te dodatki możesz wyświetlić klientowi jako akcesoria, wtedy klient wybiera kabel osobno a złączki dodaje jako osobne produkty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ky3orr Posted July 14, 2015 Author Share Posted July 14, 2015 @endriu107 dzięki za pomysł. Jak sobie poradzić ze wstawieniem akcesoriów zatem? Da się to zrobić z podstawowej wersji sklepu, czy ten "ficzer" jest obstawiany przez płatne moduły? Dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Akcesoria czyli produkty powiązane miałem na myśli pojawiają się one w podobny sposób jak produkty z tej samej kategorii. Definiuje się je w zakładce danego produktu > powiązania > produkty powiązane, zacznij wpisywać pierwsze litery produktu i wyświetli Ci sie podpowiedź. Generalnie może się okazać że będą one gdzieś na dole strony i będziesz musiał przerobić sobie wyświetlanie ich tak aby były w lepiej widocznym miejscu, ale to wszystko zależy od szablonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ky3orr Posted July 15, 2015 Author Share Posted July 15, 2015 Dzięki za pomoc. Przetestuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ky3orr Posted July 15, 2015 Author Share Posted July 15, 2015 Przetestowałem i niestety produkty powiązane to nie to czego potrzebuję. W przypadku misiów, czy też kabli: klient chce zamówić kilka spersonalizowanych produktów. Jeśliby chciał zamówić 3 kable o różnych długościach, z czego jeden bez końcówek, a dwa pozostałe z jedną i dwiema różnymi końcówkami nie ogarnę co ma być z czym połączone. Gdzie mógłbym grzebnąć w kodzie sklepu, aby spróbować zrobić modyfikację zakupów kombinowanych, aby elementy kombinacji były brane jako osobne produkty mając możliwość jednoczesnego odejmowania poprawnych stanów produktu, dla którego kombinacje zostały wybrane? Obrazowo: zamówienie 7m kabla + złaczka A i złaczka B. Cena w koszyku to 7*kabel (jednostka w magazynie to 1m) + 1*złączka A + 1*złączka B. Ze stanów schodzi: 7*kabel, 1*złączka A, 1*złączka B. Serdeczne dzięki za wskazanie miejsca, w którym powinienem zacząć szukanie. Zależy mi na tym, aby klient miał całe dopasowywanie kupowanego produktu na stronie z kablem/misiem i abym wiedział dokładnie co z czym wybrał gdy będę realizować zamówienie. pozdrawiam dzięki za dotychczasowa pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted July 15, 2015 Share Posted July 15, 2015 bez ingerencji w system to chyba zostaje ci tylko dodac z 3 pola dostosowanie, z oznaczeniem na wpisanie modyfikacji np. koloru lewego ucha prawego ucha srodkowej nogi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Komijo Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 A widzałeś ten moduł: attribute wizard pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
ky3orr Posted July 20, 2015 Author Share Posted July 20, 2015 Dzięki za podpowiedź. Niestety nie mogę zobaczyć niczego os strony backendu. Czy kombinacje sa przechowywane w magazynie jako osobne produkty, czy każdy element wchodzącyw skład kombinacji jest osobna pozycją magazynową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts