drako15 Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 (edited) Witam. Poniewaz jest to moj pierwszy post chcialbym pozdrowic wszystkich jednoczesnie witajac sie . Moja sytuacja przedstawia sie nastepujaco: Prestashop 1.6...... Mieszkam w uk, mam dwa jezyki, dwie waluty i wszystko ladnie smiga. Poniewaz mam zamiar wspolpracowac z firmami polskimi jak i uk chcialbym zapytac czy istnieje mozliwosc rozwiazania mojego problemu w nastepujacy sposob: Produkty z pl beda widoczne tylko dla klientow z pl a uk z uk ??? Jezeli trzeba utworzyc magazyny i zapisywac w nich stany to czy bedzie taka informacja widoczna na stronie ze przedmiot znajduje sie tu lub tu ??? Jezeli produceci z pl dadza mi swoje ceny w PLN to nie moge wprowadzic ich w PLN poniewaz domyslna waluta to GBP, czy idzie to zmienic tak, aby Produkty z pl mialy swoja sztywna cene w PL bo jak narazie przelicza mi po kursie a nie o to chodzi. Oczywiscie zawsze mozna ustawic sztywny kurs GBP ale nie jest to tez do konca rozwiazaniem dobrym. Glowny problem pojawia sie jednak z dostawcami. Nie mam problemu z dostawcami z uk poniewaz wpisuje sobie wartosc w funtach i jest ok ale problem pojawia sie przy polskim dostawcy, ktorego koszt przesylki krajowej to 15 pln. Nie mam mozliwosci wisac kwoty uslugi w pln a tylko w domyslnej walucie GBP. Porobilem strefy, dodalem kraje, dostawcy wyswietlaja sie wg stref czyli jezeli przesylka bedzie do pl z pl to tylko wyswietla sie dostawcy ktorzy taki serwis oferuja np: poczta polska. Ale co z cena ???? Nawet jak ustawie strefe oraz walute w niej na PLN i w polsce tez walute na PLN to i tak w polu dostawcy mam walute na GBP. Moje pytanie czy moim wyjsciem sa tylko dwie waluty domyslne sklepu ??? Czy moze istnieje jakis modul, sposob aby rozwiazac moj problem ???? No i czy jest filtr, modul, sposob aby klienci z uk widzieli produkty z uk a pl z pl ??? Dziekuje za podpowiedzi Edited July 14, 2015 by drako15 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie utworzyć multistore, wtedy masz jeden panel ale różne dowolne ustawienia dla każdego sklepu, cześć rzeczy możesz mieć wspólnych, cześć możesz mieć osobno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 szczerze to nawet nie multistore tylko dwa osobne sklepy ja bym sie tak stalego kursu funta nie bal zwlaszcza ze zapewne przyjmujesz platnosci paypla a tam kurs zmienia sie powoli Link to comment Share on other sites More sharing options...
drako15 Posted July 14, 2015 Author Share Posted July 14, 2015 (edited) Dziekuje za odpowiedzi. Multistore odpada poniewaz potrzebna bedzie druga domena, oddzieny adres itp..... Bede przyjmowal wplaty poprzez paypal dla angliow poniewaz tam walute mam GBP i jezeli ktos chcialby z PL paypalem placic to przeliczy mu na funty wg kursu paypala. Dla Polakow mysle o przelewy 24 lub transferuj.pl wiec polacy beda w zl mogli placic. Wyglada na to ze jezeli wystawie o pare gr wyzszy kurs funta to bedzie dzialalo ale nie bede mogl juz tej wartosci zmienic. Kazda docelowa zmiana kursu bedzie sie rownala zmianie recznej cen wszystkich produktow z pl. Moze ktos ma jednak jakas metode ??? Edited July 14, 2015 by drako15 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Multistor możesz przecież postawić na subdomenie typu pl.doamin.com gdzie sklep główny będziesz miał na domain.com Natomiast jeśli ustawisz sobie funta jako główna walutę to później będziesz tylko oscylował kursem zł więc nie będziesz zmieniał dla każdego produktu osobno tylko dla wszystkich na raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drako15 Posted July 14, 2015 Author Share Posted July 14, 2015 Multistore bedzie powodowalo ze bede mial dwa sklepy czyli jeden tylko dla waluty pl a drugi na walucie gbp ??? Wtedy jak rozumiem lepiej postawic sklepy tylko na jednej walucie ?? Jeden sklep pl a drugi gbp bez mozliwosci przelaczania sobie walut w sklepach ?? Jak to bedzie funkcjonawalo w praktyce ??? czy klient bedzie musial wpisac adres z subdomena zeby zobaczyc produkty z pl czy istnieje jakies automatyczne przekierowanie Polaka od razu na ten sklep ??? Wtedy straci mozliwosc wejscia do sklepu z uk..... Wiem ze chyba istnieje mozliwosc wyswietlenia w stopce czy gdzies w glownym sklepie adresow do innych moich sklepow z linkami.... czy dobrze mysle ??? Jezeli pozostane przy jednym skepie jak teraz to staly kurs funta ustawiony na np 6.00 zl a firma acer kaze mi sprzedawac produkt po 600zl to wystarczy ze domyslnie ustawie 100 funtow i po sprawie ale jezeli funt zmieni kurs na np 7zl wtedy bede musial zrobic korekte poniewaz domyslna wartosc 100 funtow bedzie dawala cene 700zl i mam po dupie od firmy. Chcac trzymac cene w pln na dalszym poziomie 600zl bede zmuszony korygowac cene recznie i zmienic cene ze 100 na 85,71. Ta operacje bede musial powtarzac dla wszystkich produktow dla ktorych bede mial narzuty cenowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 w paypalu mozesz miec odbieranie roznych walut na rozne subkonta (osobno gbp i osobno pln) Link to comment Share on other sites More sharing options...
drako15 Posted July 14, 2015 Author Share Posted July 14, 2015 hatak wczytaj sie w temat. Nie chodzi o sposoby platnosci a o dastawcow i produkty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drako15 Posted July 15, 2015 Author Share Posted July 15, 2015 Czy jak zrobie multistore to bede mial mozliwosc ustawienia innej waluty domyslnej czy dalej bedzie ta co w sklepie glownym ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted July 15, 2015 Share Posted July 15, 2015 wczytalem sie w temat to byla rada dodatkowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
drako15 Posted July 15, 2015 Author Share Posted July 15, 2015 (edited) Dzieki Ja paypal mam dla anglikow i tutaj mieszkajacych. Tutaj za wszystko placi sie paypalem lub mozna zaplacic. W polsce jeszcze ludzie nie znaja paypala a z wieksza ufnoscia podchodza do przelewow bankowych lub wykorzystuja paju, transferuj.pl lub przelewy24. Ja mam konto biznesowe na paypal i nie chcialbym dodawac innej waluty niz moja czyli GBP Czy po zalozeniu multistore bede mial dwie domyslne waluty dla kazdego sklepu po jednej czy drugi sklep przejmuje domyslna walute pierwszego ??? Edited July 15, 2015 by drako15 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 15, 2015 Share Posted July 15, 2015 Po włączeniu multistore sklep z automatu będzie miał domyślnie walutę sklepu pierwszego, natomiast później domyślną walutę możesz ustawić dla każdego sklepu osobno, jedyne czego nie można zrobić to to żeby w sklepie 1 była włączona tylko waluta € a w sklepie 2 tylko waluta zł muszą być włączone obie. Testowałem to na 1.6.0.14 i własnie przy różnych walutach zauważyłem ciekawe zachowanie presty, normalnie nie można wyłączyć domyślnej waluty, ale jeśli sklepy posiadają różne domyślne waluty to możemy wyłączyć obie waluty Najlepiej zrobić sobie symualcję na dodatkowej instalacji sklepu i sprawdzić w praktyce jak to działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drako15 Posted July 15, 2015 Author Share Posted July 15, 2015 chodzi mi wlasnie o cos takiego zebym mial dwie niezalezne waluty w kazdym ze sklepow. Dziekuje za pomoc i zabieram sie do testow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts