Jump to content
  • 0

dumyslne koszty wysylki

design4VIP

Question

walcze z tym juz jakis czas, bez rezultatu i pomyslu ;/

za chiny nie moge pozbyc sie najtanszej wysylki jako domyslna w koszyku... jak dokladnie to wyglada. mam pare wysylek, w tym jedna bezplatna (odbior osobisty), jednak po dodaniu do koszyka chcialbym zeby wyswietlil mi dosmyslnie pierwsza, najtasza ale platna. w ustawieniach domylsnego przewoznika dokladnie ta mam wybrana... nic to nie daje... juz wprowadzilem szybkosci i domyslnie ustawilem zeby wybieral wg najszybszej (ta najszybsza to wlasnie ta najtansza platna, najwolniesza 'odbior osobisty') i dalej nici - zawsze laduje najtansza (bo juz dodawalem koszty do darmowej)... no mzoe nie do konca zawsze, wszystko pieknie dziala i sie przelacza (wybiera domyslna) ale dopeiro po zalogowaniu, niezalogowany ma zawsze "darmowa wysylka" co jest irytujace i myslace dla klienta ;/ ogolnie po zalogowaniu wskakuje w koszty domyslne wlasnie ta wybrana i ta tez zaznacza sie w podsumowaniu zamowienia, czyli po zalogowaniu dzilaa, tylko przed ma jakies "ALE" ;/ jakie spomysly?

PS 1.6.0.14, szablon z TM, ale na default to samo

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Przepraszam za banalne pytanie, ale próbowałeś z wyłączonym cache, wyczyszczonymi ciastkami itp.?

Bo zawirowania różne miałem używając memcache, cache plików czasami też coś przywiesza ale pomaga wyczyszczenie wszystkiego (sklep i przeglądarka), moduł filtrów nawigacyjnych też działa dobrze tylko przy wyłaczonym wszelkim cache w prescie (nie pamiętam czy kompilowanie musi być wymuszane za każdym razem)...

Ponadto kilka razy zaobserwowałem, że aby coś po zalogowaniu/wylogowaniu się odświeżyło trzeba dać ctrl+shift+r

No i kwestia czy używasz jakiegoś ship2pay? Bo to na oko też może powodować jakiś konflikt i warto zweryfikować.

PS: U mnie przestawianie domyślnej formy wysyłki działa dobrze, a też mam 1.6.0.14.

• 0

tworze sklepy juz od... no troche minelo... jakos koncowki wersji 1.3, na tej wersji stawilem pierwsze trzy sklepy. w kazdym razie dobrze pamietam jak na rynek wchodzila testowa wersja 1.4 ;) oj nie takie triki sie stsowalo ;)

oczywsicie cache czysczone, wylaczone, cookie czyszczone.... na .14 postawilem ostatnio juz 3 sklepy, mam swoich 'demo' z 4-5 i nigdzie nie ma tego problemu. a tutaj ta strona non stop mnie czyms zaskakuje ;/ jak nie bledy w indexowaniu wyszukwiarki (to w oddzielnym watku forum) to teraz te wysylki... a co chwile co nowego ;/ juz za daleko to wszytko poszlo, zeby stawiac od poczatku i wszystko robic od nowa ;/

juz, jakos, nie wiem jak.... metoda prob i bledow, udalo mi sie wprowadzic inpost jako domyslny, puki co dziala, ale jak tylko przelacze sie na DPD (wyzsze koszty) to wskakuje 'darmowa wysylka' - no to juz zagadka ;/

co do blocklayered, jak najbardziej z ogolnym cache (pamiec podreczna) strony dziala, tyko blokuje go cache plikow, na Mcached czy APC raz dziala raz nie dziala, zalezy od serwera, ale raczej, jako developoer radzilbym w ogole nie uzywac cachowania plikow przy uzyciu BL ;)

Edited by design4VIP (see edit history)

• 0

No domyślałem się właśnie, że zajmujesz się tym nie od dziś ;)

Skoro na innych działa to skupiłbym się na znalezieniu różnic ustawień albo specyficznego modułu.

Ten feralny jest na tym samym serwerze co inne działające? Bo może na serwerze jest "coś dziwnego".

PS: Co masz na myśli pisząc o "ogolnym cache (pamiec podreczna) strony"? Do chyba 2.0.8 blocklayered działał mi poprawnie i z memcache i z cache plików (ale ja mam tylko 1 sklep + wersja do testowania i dopiero się uczę presty).

• 0

No domyślałem się właśnie, że zajmujesz się tym nie od dziś ;)

Skoro na innych działa to skupiłbym się na znalezieniu różnic ustawień albo specyficznego modułu.

Ten feralny jest na tym samym serwerze co inne działające? Bo może na serwerze jest "coś dziwnego".

PS: Co masz na myśli pisząc o "ogolnym cache (pamiec podreczna) strony"? Do chyba 2.0.8 blocklayered działał mi poprawnie i z memcache i z cache plików (ale ja mam tylko 1 sklep + wersja do testowania i dopiero się uczę presty).

juz sie  nawlaczalem, nawylaczalem modulow, przy wylaczonych modula spoza presta czy nadpisanych plikow tez to samo. strona stoi na linux, wiec to jeden z lepszych pod presta. na nim tez mam pare innych stron z opieki technicznej. wczensniej stal na nazwa.pl, tam to sie dopiero dzialo ;/

cache? PA > zaawansowane > wydajnosc - idac od gory masz wlaczenie cache (pamiec podreczna - w systemie plikow lub mySQL) a na samym dole cachowanie plikow przez mcached, APC  itp. przy ioch wlaczeniu dziala w zaleznosci od serwera, a i dziala i nie dziala ;) raczej te ustawienia kosztem tych paru dziesiatych sekund przy wczytywaniu bym pominal  uzywajac BL.

• Like 1

• 0

Głupoty, głupoty - jeśli ma się możliwość i zasoby to powinno się włączać APC, włącz profiler i porównaj działanie. 

Co do kosztów wysyłki - od bodajże 1.6.0.14 lub dopiero 1.6.1 (bo nie pamiętam dokładnie) we wszystkich miejscach wyświetlających koszty dostawy dodali warunek, że wyświetlają się tylko wtedy gdy została ona przypisana do danego koszyka tj. została wybrana na etapie zamawiania to może Ci pomóc by w ogóle ich nie brać pod uwagę gdy klient nie był jeszcze na etapie dostawy.

A co do sortowania... to co może zepsuć te mechanizmy to moduły firm trzecich, które przypinają się do miejsca, które kontroluje wyświetlanie metod dostawy i wtedy rzeczywiście może to wprowadzić chaos, wszelakie integratory z kurierami.