AlwinKolano Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 Szukam informacji jakie optymalne rozdzielczości ustawić dla produktów wyświetlanych w formie grid (4 kolumny) w szablonie responsywnym. Obecnie firma wdrażająca sklep wpisała w home_default 650x488 wg. mnie trochę to przesadzone więc wpisałem 400x300 ale teraz zastanawiam się czy te zdjęcia nie będą za małe w przypadku wyższej rozdzielczości ekranu. Jakie stosujecie rozmiary zdjęć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ListwySamochodowe.pl Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 To już od projektu i szablonu zależy, bootstrap ma max 1170px na zawartość strony o ile pamiętam, więc nawet Twój się nie zmieści... Natomiast jak nie masz obraniczenia to jak uważasz, ale zwróć uwagę jaką rozdzieczość ma najwięcej klientów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 wez pod uwage rozdzielczosci mobilne i tego jak wtedy uloza sie zdjecia produktow Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted July 9, 2015 Share Posted July 9, 2015 wszystko zalezy od tego w ilu kolumnach chcialbys miec te zdjecia... taki standard to przy wlaczonej lewej lub prawej kolumnie po 3 w rzedzie czy po 4 w rzedzie przy wylaczonych bocznych kolumnach. srednia, najbardziej otymalna szeroksoc zdjec to okolo 250px. dlaczego? bo takie sa srednio rozdzielczosci wiekszosci nowych telefenow w pionie (doliczajac marginesy, container itp) przy wyzszych szerokosciach, jak u ciebie, musisz sie liczyc z tym, ze pozniej telefon bedzie musial to przeskalowac, a co za tym idzie, zdjecie bedzie wazylo o wiele wiecej, wiec bedzie sie dluzej wczytywac, a i po przeskalowaniu na pewno straci na jakosci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlwinKolano Posted July 9, 2015 Author Share Posted July 9, 2015 (edited) lewa i prawa kolumna jest wyłączona, produkty są wyświetlane po 4 w rzędzie, właśnie z powodów optymalizacyjnych chciałbym aby te zdjęcia były możliwie jak najmniejsze, poza tym stosując większe rozdzielczości zmuszony jestem do zastosowania znaków wodnych które jednak wolałbym w tym miejscu uniknąć. Jeżeli ustawie 290x218 to będzie ok. ? Edit: Ok już widzę, że w przypadku szablonu responsywnego to nie takie proste, dzięki stronie http://www.responsinator.com/ mamy wgląd jak strona będzie wyglądała na urządzeniach mobilnych. Edited July 9, 2015 by AlwinKolano (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ListwySamochodowe.pl Posted July 9, 2015 Share Posted July 9, 2015 W firefox jest też coś takiego jak ctrl+shift+m Jak wspominałem zależy też wiele od szablonu - 290*4=1170 a gdzie odstępy? Dostałeś już info, że optymalnie jest ok. 250 i się z tym zgadzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlwinKolano Posted July 9, 2015 Author Share Posted July 9, 2015 W firefox jest też coś takiego jak ctrl+shift+m Jak wspominałem zależy też wiele od szablonu - 290*4=1170 a gdzie odstępy? Dostałeś już info, że optymalnie jest ok. 250 i się z tym zgadzam. Zgadzam się że tak było by optymalne, tylko firma robiąca dla mnie szablon coś słabo wykonała responsywność ponieważ na urządzeniu o szerokości ekranu 667px mam widok tylko jednej kolumny więc aby te 250 było optymalne muszę poprzerabiać widoki dla różnych rozdzielczości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 (edited) Zgadzam się że tak było by optymalne, tylko firma robiąca dla mnie szablon coś słabo wykonała responsywność ponieważ na urządzeniu o szerokości ekranu 667px mam widok tylko jednej kolumny więc aby te 250 było optymalne muszę poprzerabiać widoki dla różnych rozdzielczości. ale wlasnie na tym polega responsywnosc innym, bardziej optymalnym i najbardziej poprawnym jest uzywanie dobrodziejstwa Bootstramp. tam dzieki podzialowi kolumnowemu mamy juz 90% zrobione. mozna sobie ustawid dany element jedna linijka classy optymalne wysweitlanie dla podstawowych rozdzielczosci. a jak tego nie ma to trzeba dla kazdej z nich bawic sie w @media (min max) Edited July 10, 2015 by design4VIP (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlwinKolano Posted July 12, 2015 Author Share Posted July 12, 2015 ...a jak tego nie ma to trzeba dla kazdej z nich bawic sie w @media (min max) no właśnie nie wiedzieć czemu firma wykonująca szablon napisała od nowa product_list.css zapominając o innych rozdzielczościach, dopisałem kilka linijek @media (min-width: xxx px) and (max-width: xxx px) Problem rozwiązany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted July 13, 2015 Share Posted July 13, 2015 no właśnie nie wiedzieć czemu firma wykonująca szablon napisała od nowa product_list.css zapominając o innych rozdzielczościach, tak wlasnie psuja rynek firmy 'made in garaż' ;/ a kasuja jak potentaci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts