Jump to content
  • 1

Zmiana "odpowiedz do" w e-mailu wysyłanym przez Presta Shop.

polaris24

Question

Witam,

czy ktoś z Was orientuje się, gdzie zmienić parametr odpowiedzialny za "odpowiedz do" w e-mailu dostarczonym od PS do admina strony?

W momencie kiedy klient składa zamówienie, to my jako admin otrzumujemy e-mail odnosnie złożonego zamówienia i kiedy chcę na niego odpowiedzieć to w polu "do: " jest mój adres e-mail, a nie naszego klienta.

Jest na to jakiś sposób? Może jest na to jakiś moduł?

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Prawdopodobnie trzeba pogrzebać w module mailalerts, ale nie przerabiałem tego (jeszcze).

Generalnie wysyłanie maili przez prestę jest dość dziwne, bo m.in. maile z formularza kontaktu powinny być chyba wysyłane przez sklep (czyli nadawcą powinien być adres email sklepu) a dopiero w nagłówku powinno być dodane jako adres odpowiedz do - adres wysyłającego pytanie.

W obecnej postaci na dobrze skonfigurowanych serwerach może nie działać wysyłanie przez smtp - z tym, że tu trzeba chyba zmieniać kontroler odpowiedzialny za wysyłanie maili (przynajmniej do takich wniosków doszedłem po wstępnej lekturze forum).

• 0

co do maila po zamówieniu.

tu jest wszystko ok, wszak maila przesyła sklep, więc odpowiadając na takiego maila odpowiedź idzie na maila sklepu.

jeżeli chcemy zmienić "reply to" to maila klienta, trzeba niestety pogrzebać w kodzie.

niestety, funkcja send() nie zawiera opcji "setReplyTo" która odpowiada za ustawienie "reply to" mailera.

w związku z powyższym, trzeba zmienić bibliotekę swift i dodać do niej

$message->setReplyTo(); z mailem klienta

ale uwaga! należy to zrobić z if condition który sprawdzi czy mail jest wysyłany przez moduł mailalerts, w przeciwnym wypadku wywali się cały system wysyłania maili

• 0

tu jest wszystko ok

Teoretycznie jest ok, poniekąd moim zdaniem byłoby lepiej, gdyby właściciel otrzymywał kopię maila do klienta i wtedy było reply-tu...

Bo obecnie te maile są faktycznie inne, przez co odpowiadanie klientowi na zamówienie jest ogólnie mówiąc mało wygodne.

uwaga! należy to zrobić z if condition który sprawdzi czy mail jest wysyłany przez moduł mailalerts

To nasunęło mi się jeszcze pytanie czy to wystarczy, bo mailalerts wysyła chyba też inne powiadomienia - ale ogólnie to co napisałeś i tak już mi sugeruje, że taka zmiana mnie chyba przerośnie (myślałem, że to będzie prostsze) ;)

• 0
On 7/7/2015 at 6:47 PM, vekia said:

co do maila po zamówieniu.

tu jest wszystko ok, wszak maila przesyła sklep, więc odpowiadając na takiego maila odpowiedź idzie na maila sklepu.

jeżeli chcemy zmienić "reply to" to maila klienta, trzeba niestety pogrzebać w kodzie.

niestety, funkcja send() nie zawiera opcji "setReplyTo" która odpowiada za ustawienie "reply to" mailera.

w związku z powyższym, trzeba zmienić bibliotekę swift i dodać do niej

$message->setReplyTo(); z mailem klienta

ale uwaga! należy to zrobić z if condition który sprawdzi czy mail jest wysyłany przez moduł mailalerts, w przeciwnym wypadku wywali się cały system wysyłania maili

Witam, myślisz o Swift.php i

after line 370

if (!($has_reply_to = $message->getReplyTo())) $message->setReplyTo($from);

add

if (!$has_reply_to[0])
$message->setReplyTo($from->getAddress());

Edited by yoshi (see edit history)