Jump to content

Moduł cookie nie działa poprawnie

Marcin230

Recommended Posts

Witam,

zainstalowałem moduł cookie oficjalny darmowy.

Moduł działał prawidłowo ale w momencie kiedy wkleiłem dodatkowo jakąś treść moduł przestał się pojawiać.

Odinstalowałem moduł, usunąłem pliki z serwera i zainstalowałem wszystko od nowa.I  tu się zdziwiłem bo treść i ustawienia były takie jak sprzed instalacji ?

oczywiście moduł nie działa nie pomaga również czyszczenie ustawień. co może być tego powodem?

Dokładnie to informacja o cookies nie pojawia się wcale.

zgadza się, to globalny problem w prestashop 1.6.0.14

każdy moduł korzystający z klasy Configuration, która zapisuje dane w bazie dla wielu języków NIE DZIAŁA poprawnie (w wybranych środowiskach)

proponuję aktualizację do 1.6.1 lub wprowadzenie zmian ręcznie, zgodnie z instrukcjami:

https://www.prestashop.com/forums/topic/200124-free-module-european-union-cookie-law-block-responsive/?p=2076917

Mam pytanie.

1. W którym pliku dokonać zmiany bo w instrukcji nigdzie tego nie widziałem. albo nie wiem na co zwrócić uwage

2. Dodatkowo z tego co doczytałem to wiekszośc ma problem z textem. natomiast moduł nie wyświetla się wcale, nawet przycisk zamknij. 

Testowałem ten moduł na moim kompie w domuna xampp ta sama wersja 1.6.11  i wszystko smiga.

witam, podałem tam link do pliku :-)

mianowicie: chodzi o plik https://github.com/PrestaShop/PrestaShop/blob/1.6/classes/Configuration.php - tj classes/configuration.php w strukturze plików Twojego sklepu

"zamknij" nie działa tym, którzy mają jakieś problemy js w sklepie. Tzn. moduł do zamknięcia tego okna wykorzystuje js, jeżeli skrypty js w sklepie leżą - to i w tym wypadku niewiele da się zrobić. Częsty problem nie tylko z tym, ale i z innymi rozwiązaniami. Każda tego typu sprawa wymaga indywidualnego podejścia do tematu

Witam

Dziekuje znalazłęm

zmieniłem tak 

if ($html)
{
foreach ($values as &$value)
$value = Tools::purifyHTML($value);
unset($value);
}

Niestety dalej nic. nie wyświetla  czy można coś jeszcze z tym zrobić
Pawiem tylko że działało jakiś czas i padło po tym jak dopisałem treść i zapisałem ustawienia
Jest jakieś rozwiązanie?

W ramach wyjaśnienia mi wogóle nie pokazuje tego okienka z informacja.  tak jakbym nie instalował modułu.

I tak jak pisałem po deinstalacji usunięciu plików z serwer i ponownej instalacji w module cookie w miejscu konfiguracji jest informacja która pozostawiłem przed deinstalacją.

Wnioskuje ze w takim razie te informacje gdzieś się zapisują ? i może tam jest błąd?

Edited by Marcin230 (see edit history)

no to jest default bootstrap wiec moduł powinien wyświetlać się normalnie.

rzeczy do zweryfikowania (za banały przepraszam, ale czasami coś potrafi umknąć)

- moduł jest włączony?

- czy moduł jest podpięty do hooka displayFooter (moduły > pozycje: odszukać listę "displayFooter" i sprawdzić czy moduł jest do niej dołączony)

- cache sklepu: czy było czyszczone? 

- moduł do cache: czy sklep korzysta z jakiegoś rozwiązania tego typu (poza tym standardowym cache) np. "pagecache" lub "pagespeed" ?

1. tak moduł jest włączony

2. narazie nie moge znaleśc pliku ale na spokojnie poszukam

.

3, Casch zrobiłem to z panela administratora prestashop.

Ale po ponownym zainastalowaniu modułu cookie okazało się ze informacja z przed usunięcia modułu ciągle tam istnieje czyli moja informacja o cookie . Z tąd wniosek że casch nie został wyczyszcony. więc zrobie to ręcznie tylko dla pewności u mnie sciężka wygląda tak

/domains/sklepoliwka.com/public_html/tools/smarty/plugins i domains/sklepoliwka.com/public_html/tools/smarty/sysplugins. Pytam tak dla pewności bo  i innych plików nie ma

I z tego co sie oriętuje usuwam wszystko oprócz index ?

4 nie kożystam z niczego niestandardowego

po ponownym zainastalowaniu modułu cookie okazało się ze informacja z przed usunięcia modułu ciągle tam istnieje czyli moja informacja o cookie . Z tąd wniosek że casch nie został wyczyszcony.

Wniosek raczej powinien być, że zostało coś w bazie a nie w cache - zresztą chyba vekia niedawno o tym pisał...

2. narazie nie moge znaleśc pliku ale na spokojnie poszukam

tu nie chodzi o plik, tylko ustawienia w moduły > pozycje

(wchodzisz do moduły > pozycje: odszukaj listę "displayFooter" i sprawdzić czy moduł jest do niej dołączony)

tak ten moduł jest przypiety do DisplayFooter

I również do displayTop

Więc skłaniam się bardziej w strone casch ?

Czy ścieżka która podałem do ręcznego usunięcia jest prawidłowa?

I co z pomysłem ze to może byc pozostałąśc w bazie ?

I czy po usunieciu cache nie będe mial problemu z zalogowaniem sie do back ofice