Jump to content
  • 0

Przeniesie sklepu z katalogu jednej domeny do drugiej

adamparo

Question

Dzień dobry!

Napotkałem pewien problem, w trakcie przenoszenia sklepu z katalogu jednej (starej) domeny do katalogu drugiej (nowej) domeny. Nie wiem właściwie nawet, czy takie przenoszenie ma sens- czy nie jest wymagana ponowna instalacja w nowym katalogu, jednak jako że z prestą jest to moje pierwsze doświadczenie (nawet niestety nie ją instalowałem, można by powiedzieć, że sprawę odziedziczyłem).

Potrzebowałbym w związku z tym Waszej pomocy, za którą będę mocno wdzięczny.

Otóż:

posiadam sklep internetowy presta shop, który znajduje się na serwerze w dziale domeny stara.pl. Domena ta wygasła, a ja nie zdecydowałem się jej przedłużac, ponieważ wykupiłem nową- nowa.pl.

Starą domenę pozostawiłem przypiętą do hostingu, dodatkowo dodałem nową domenę do usługi. Mam więc na serwerze dwa katalogi domen.

Chciałbym ten sklep uruchomić na nowej domenie, jednak skopiowanie poprzez schowek plików do katalogu nowej domeny nie daje dobrych rezultatów- pod nowym adresem, zamiast strony sklepu, uruchamiane jest przekierowanie do niewykupionej starej domeny stara.pl.

Czy mielibyście sugestie jak takiej migracji sklepu poprawnie dokonać?

rozważałem i rozważam, w nieprzypadkowej kolejności:

- zmiane "czegoś" w configu

- ustawienie przekierowania na nowa.pl na katalog starej domeny (tylko nie za bardzo wiem jak to u tego operatora, hekko.pl, zrobić)

- zainstalowanie sklepu ponownie (tylko wtedy pytanie co z ustawieniami- zarówno jakieś zmiany we froncie, backu, jak i co chyba najważniejsze baza z produktami)

dziękuję bardzo za każdą pomoc!

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

wielkie dzięki- pomogło!

właściwie została mi już tylko jedna sprawa- odnośniki w sliderze oraz pod katalogiem produktów.

Odnośniki wskazują do podstron/działów sklepu i są dosyć ładnymi grafikami.

Odnośniki w innym niż wymienych miejscach mają dobre nowe linki nowa.pl, a te w rzucających się grafikach przenoszą na stare strony.

Też się to zmienia w którejś z tabel w bazie?

czy może żywcem w którymś pliku źródłowym?

jeszcze raz wielkie dzięki :)