Jump to content
  • 0

Jak dopasować własną strone do Prestashop

Witek7777

Question

Witam!

Tak jak w temacie - nie wiem jak dopasować własną stronę (w załączniku - zależy mi na tym by strona tak wyglądała) do sklepu internetowego Prestashop. Myślałem, że nie będzie problemów a tu (z tego co czytałem) nie jest to proste. Może  mi ktoś powiedzieć jaką powinienem pójść drogą: czy łatwiej jest zrobić szablon do prestashop (na bazie mojej strony?) czy spróbować zmienić domyślny szablon tak żeby wyglądał jak moja strona; szczerze mówiąc nie wiem co robić :/ - nie chciałbym zrezygnować z wyglądu mojej strony.

z góry dzięki i pozdrawiam;

schemat-s_wwqhxsh.jpg

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

jeszcze wtrace swoje trzy grosze. patrzac na ten twoj szablon w pewnej czesci bedziesz musial isc na jakies ustepstwa ze wzgledu na responsive. oczywiscie, ustepstwa jak nie bedziesz chcial sobie podciac zyl w czasie roboty ;) pare rzeczy jest w takiej formie obecnie, ze ciezko bedzie to podkleic pod siatke bootstrampa i tutaj, albo mozolna zabawa w @media dla kazdej z rodzielczosci albo pewne uproszeczenie niektorych elementow i prostsza droga.

a czy starczy sama wiedza nt. HTML i CSS ? nie sadze, zmarty i przydzial zmiennych oraz ich ogolna struktura w presta bedzie tez potrzebna. bodowa (czy modyfikacja) modulow... tych tez troche bedzie do zmiany.... no, pracy przed toba sporo, ale nie ma rzeczy niemozliwych ;)

Edited by design4VIP (see edit history)

• 0

Z responsywności ot tak nie zrezygnujesz musiałbyś przerabiać mocno szablon żeby z niej zrezygnować, tak jak pisałem jeśli nie chcesz 100% kopii wyglądu tylko coś na wzór to znajomość html i css wystarczy, a responsywność jest dodatkowym atutem więc lepiej z niej nie rezygnować.

• 0

responsywność jest dodatkowym atutem więc lepiej z niej nie rezygnować.

ja bym powiedzial, ze w dzisiejszych trendach i wymaganiach google to raczej obowiazek a nie atut. tutaj tez nalezy wspomniec, ze obecnie storny, ktore w speedtestach google nie osiagaja wyniku dla urzadzen mobilnych >30 sa przez google wrecz blokowane i automatycznie zrzucane na koncowe strefy listy wyszukiwania. czy o to chodzi w sklepach internetowych? tutaj sie zastanow (do @Witek7777) czy aby napewno chcesz z tej responsywnosci zrezygnowac ;)

PS. mam nadzieje, ze nie zamierzasz koncowo umieszczac storny na obecnym serwerze (friko.pl) ;)

• 0

Skoro rezygnacja z responsywności nic mi nie daje to nie będe z niej rezygnował. He he nie - umiesciłem strone na friko.pl tylko dla potrzeb tego wątku.

Nic mi nie pozostaje jak zabrać się za dopasowanie strony - potrzebuje jednak od was wskazówek: jak i gdzie zacząć, na co zwrócić uwagę, jakich błędów nie popełniać itp.

• 0

potrzebuje jednak od was wskazówek: jak i gdzie zacząć, na co zwrócić uwagę, jakich błędów nie popełniać itp.

mysle, ze nie ma jakiegos "zlotego srodka" na odpowiedz na to pytanie. jakich bledow nie popelniac? literowek w kodzie, zbyt skomplikowanego koodu - uzywaj jak najmniej tabel - staraj sie pozycjonowac wszystko przez relative - unikniesz rozwalania strony przy responsive; uzywaj jak najmniej plikow graficznych, przede wszystkim PNG... co sie da laduj przez style CSS(3)  - gradienty, linie, zaokraglone boxy - moze wiele z tych elementow u ciebie nie ma, ale jakby sie pojawily.. ;)

gdzie zaczac? w katalogu ./themes/nazwa_skorki ;)

na co tez zwrocic uwage, przede wszystkim jak chcesz pracowac na standardowym szablonie to w pierwszej kolejnsoci zmien sobie jego nazwe (zrob kopie) na wlasna, unikniesz nadpisania prac przy przypadkowej czy automatycznej aktualizacji presta. wszelkie zmiany w modulach (pamietaj, ze presta - jej wyglad - w 70-80% buduje sie wlasnie z nich) w katalogu ./themes/nazwa_skorki/modules oraz odpowienich katalogach, rowniez w katalogu skowki: ./css/modules czy ./js/modules. jak wyzej, tez unikniesz nadpiwania pracy w czasie aktualizacji poszczegolnych modulow.

na poczatek chyba tyle co mozna powiedziec. reszty napewno nauczysz sie sam, sam wylapiesz swoje bledy, a jak nie to forum stoi otworem ;)