Jump to content
  • 0

Przeładowywanie linków po wyczyszczeniu cache

Daria662

Question

Witam.

Mam problem ze zdjęciami. 

Zdjęcia, które są na sklepie co chwile się "usuwają" i zostają pytajniki.

W końcu udało mi się dowiedzieć od home.pl, że może to być wina usuwania cache. Że po usunięciu cache, linki się przeładowują. Problem w tym, że ja często je usuwam, bo naprawiam tez inne rzeczy na sklepie.

Czy wiecie coś o tym?
Może jest na to sposób?

Ciężko jest ciągle wrzucać na nowo zdjęcia w miejsca tych usuniętych. W dodatku zdjęcia są podlinkowane na aukcjach Allegro i potem cała aukcja zamiast zdjęć ma same pytajniki... :/

5 answers to this question

Recommended Posts

• 0

takie czary tylko na home.pl :D ilu jeszcze sie nabierze na "piekne miny" tego hostingu?

jak tylko bedziesz mial okazje to uciekaj na jakis, ktory wspolpracuje z presta ;)

druga rzecz, czesto przewija sie to po forach, zmiany w pliku .htaccess dla storny i katalogu zdjec. filesmach > files wprowadzales? 

jaka wersja sklepu? czy tak samo zachowuje sie przy wlaczonych i wylaczonych przyjaznych linkach?

• 0

Już zacznę szukać o co chodzi z filesmach > files, bo niczym takim się nie bawiłam nigdy.

Mamy dwa sklepy (1.6 i 1.4) i na razie problem był na nowszym sklepie, a po sytuacji: https://www.prestashop.com/forums/topic/443370-problem-z-optymalizacj%C4%85-link%C3%B3w-kategoria-z-adresem-ip/?do=findComment&comment=2057193 też na starym.

Przyjaznymi linkami wole się już nie bawić...

Niestety umowa jest na 3 lata... :/

• 0

na home podstawa to zmiana powyzszego wpisu dla hataccess. to jedno z "udogodnien" home.pl. tego jest wiele wiecej zeby presta ogarniala ten serwer. najprosciej (ale bardzo czasochlonne) to przesledzic wszystkie fora branzowe na haslo 'home.pl'. bylo poruszanych i naprawianych wiele (oj, bardzo wiele) bledow i niescislosci w dzialaniu presta na tym serwerze. nie twierdze, ze sie nie da... ludzie, wielu, ma na tym hostingu sklepy i jakos to dziala, ale wymaga odrobiny pracy i zmian w silniku.

co do samego bledu z tego posta, mysle, ze w jakis stopniu (albo nawet w calosci) ten blad moze zostac usuniety wlasnie przez poprawke tego wpisu w .htaccess. dwa, nie wiem czy w 1.6 tez ten sam blad wystepuje, ale na pewno na wczesniejszych wersjach bylo wymagane utworzenie nowego katalogu w glownym presta - ./tmp bo byly problemy z generowaniem miniatur, mzoe i tutaj tez ten sam blad?

co moge napisac... raczej tylko powiele to co gdzies tam kiedys na jakims forum przeczytalem bo (na szczescie) jeszcze nie mialem wiekszego doczynienia z tym serwerem, jakos zawsze udawalo sie tak, ze albo klienci jeszcze nie posiadali wykupionego serwera albo konczyla sie umowa i mozna bylo ich przerzucic do jakis bardziej przyjazniejszych hostingow czy "usadowic" na wlasnym ;)

nie pozostaje ci nic innego jak zacisnac zeby i przebolec (w wielkich bolesciach, czego nie zycze) te 3 lata. co jeszcze podpowiem, z tego co tez czesto przewija sie przez fora - co jakis czas rob testowe zamowienie z duza iloscia produktow, atrybutow (jezeli taki sa)... ogolnie z wymagajacym koszykiem i sprawdzaj czy nie wywala bledy 500 (internal) bo to tez czesta bolaczka home przy podsumowaniu zamowienia, nieraz nie wydala. acha, no i maile, te tez wymagaja w wielu wypadkach wpisania maila na stale w kontoler. w wielu wypadkach na tym serwerze maile nie wychodza.

Edited by design4VIP (see edit history)

• 0

Dziękuje za odpowiedź.

W najbliższym czasie poczytam o filesmach > files.

Co dziwne, mam zgłoszenie, że pojawił się pytajnik zamiast zdjęcia, patrze na to zaraz i się okazuje, że już jest zdjęcie...

Chore to jest :/

• 0

przypuszczam tylko ,ze pod pojeciem 'to' masz na mysli hosting :D no tutaj sie zgodzie (biorac pod uwage polaczenei z PS). mysle, ze takie pokazywanie/niepokazywanie zdjec moze byc scisle powiazane z cache, tak samej presta, serwera jak i przegladarki... moze zmien ustawienia przechowywania z plikow na baze (czy odwrotnie) [PA > zaawansowane > wydajnosc]

Edited by design4VIP (see edit history)