ppproductions Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Witam wszystkich użytkowników forum, Mam problem z Prestą 1.6.0.9. Raz na 2 - 3 dni mój sklep "wyłącza" się około północy - zaczyna wyświetlać białą kartę zamiast sklepu. Po zalogowaniu do backoffice i wejściu w szablon zaczyna ponownie wyświatlać sklep prawidłowo. Pomyślałem, że może być to wina któregoś z modułów (używam jednego nieoficjalnego modułu "productaccesorries"), postanowiłem odinstalować nieużywane moduły - po kliknięciu na "uninstall" moduł dalej się wyświetla. A dzisiaj (po ponownym nocnym przełączeniu na białą stronę) nie mogę zapisać żadnych zmian - np. przedział datowy w statystykach, ilość produktu w magazynie itp. - wchodzę w odpowiedniue menu, ustawiam żądaną wartość a po wciśnięciu "zapisz" albo nic się nie dzieje, albo wyświetla białą kartę. Czy ktoś z Was ma pomysł, gdzie należy szukać przyczyny niewłaściwego działania sklepu? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 białą strona = błędy zacząć trzeba od tego:https://www.prestashop.com/forums/topic/272660-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/w momencie kiedy będzie biała strona, włącz raportowanie błędów i sprawdź stronę raz jeszcze - wyświetlą się błędy, które skopiuj tutaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppproductions Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 Dziękuję za podpowiedź. Jak tylko sklep "wyrzuci" znów białą stronę, wkleję raport. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppproductions Posted June 3, 2015 Author Share Posted June 3, 2015 Witam, dziś sklep znów wyrzucił białą kartę. Po uruchomieniu debugera wyświetla następujący komunikat: Fatal error: Uncaught --> Smarty: unable to write file /virtual/metalshop.cba.pl/cache/smarty/cache/blocknewproducts_tab/20150604/1/5/1/14/de/30/f3/wrt556f7e2ca970a2_51742289 <-- thrown in /virtual/metalshop.cba.pl/tools/smarty/sysplugins/smarty_internal_write_file.php on line 46 Co powinienem zrobić dalej? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted June 4, 2015 Share Posted June 4, 2015 czy Twój hosting ma jakieś ograniczenia związane z: - ilością plików jakie mogą znaleźć się na serwerze ? - wielkością plików jakie mogą być przechowywane na serwerze ? prestashop w cache trzyma olbrzymie ilości plików, jeżeli wyskakuje błąd: Smarty: unable to write file oznacza to tyle, że presta nie może uzyskać dostepu do plików cache w celu ich nadpisania (wygeneroania cache na nowo), powodów może być conajmniej 3: - złe uprawnienia do plików (nie sądzę) - limity o których wspomniałem (tj. masz za dużo plików, i presta nie może utworzyć kolejnych) - brak miejsca na koncie hostingowym warto to zweryfikować zanim będziemy szukać przyczyny w złym działaniu sklepu, problem może być czysto techniczny po stronie hostingu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppproductions Posted June 4, 2015 Author Share Posted June 4, 2015 Witam,dziękuję za odpowiedź. Owszem, są ograniczenia, jednak według panelu hoistingu, nie zbliżam się nawet do limitów: ParametryPlan Pro (Wygasa: 2015-07-17) Stan Aktywne Reklamy Nie Subdomeny 0 / 20 (0%) Aliasy domeny 0 / 2 (0%) Konta email 0 / 20 (0%) Konta FTP 1 / 20 (5%) Bazy MySQL 1 / 1 (100%) Obszary chronione 0 / 20 (0%) Użytkownicy i grupy obszarów chronionych 0 / 50 (0%) Aktualna wersja PHP 5.4 Maksymalny rozmiar pojedynczego pliku Bez limitu Maksymalny rozmiar emaila (włączając załączniki) 10 MB Przestrzeń skrzynek pocztowych 0 B / 2 GB (0%) Transfer 433,3 MB / 54,18 GB (1%) Przestrzeń dyskowa 6,83 KB / 2 GB (0%) Liczba plików 0 / 60000 (0%) Z drugiej strony, panel pokazuje liczbę plików: 0, co jest niemożliwe. Może rzeczywiście błąd tkwi po stronie hostingu. Czy w związku ztym powinienem poszukać innego hosta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted June 4, 2015 Share Posted June 4, 2015 masz limit 60000 plików cache presty, bywa, że zawiera nawet kilka milionów plików. tutaj bym się zatrzymał, presta wywala się przy generowaniu cache, czyli jest całkiem możliwe - że przekraczasz ten limit i po prostu serwer wywala błąd, i przestaje generować pliki. zapytaj hosting, czy to czasami nie jest to, mogą to zweryfikować Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppproductions Posted June 5, 2015 Author Share Posted June 5, 2015 Tak więc zrobię. Póki co wyłączyłem cache i wszystko działa, trochę ślamazarnie, ale działa. Dam znać, jak otrzymam odpowiedź hostingu. Dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts