otasz Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Założyłem sobie testowe konto jako klient z UK i wszystkie ceny sklepu są wyświetlane jako ceny netto. W koszyku i przy podsumowaniu zakupu również (chociaż widnieje przy nich brutto to wartość jest tak na prawdę netto). Gdzie mogę to zmienić na ceny brutto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Komijo Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Ale sprzedając za granice nie płacą VAT więc mają VAT zero. Link to comment Share on other sites More sharing options...
otasz Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Moja księgowa widzi to inaczej: Jeżeli kupujący jest unijnym płatnikiem VAT to jego ceną brutto jest nasze brutto, a VAT ma wtedy wartość 0%. Jeżeli kupujący nie jest płatnikiem europejskiego VAT to jego ceną brutto jest nasza cena brutto ale w tym jest 23% naszego VAT. Zresztą to bez znaczenia, chcę po prostu żeby wyświetlała się cena brutto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Wyłącz moduł europejski nr vat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
otasz Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Wyłączyłem i nic się nie zmieniło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Generalnie ten moduł służy do tego aby obcokrajowcom z UE umożliwić kupowanie po cenach netto, jego wyłączenie powinno sprawić że będą widzieć normalne ceny tak jak każdy inny użytkownik. Jeśli nie podziałało to zapewne masz coś namieszane w innych ustawieniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
otasz Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Wyłączenie nie pomagało, więc póki co zrobiłem coś takiego. W regułach podatkowych dla polskiego VATu zmieniłem jeden z krajów, do którego nie będę raczej wysyłał na United Kingdom. Teraz wyświetlają się prawidłowe ceny. Muszę jutro jednak się udać do mojej księgowej zapytać dokładnie jak to się odbywa. Problem widzę w tym, że nie każdy Brytyjczyk musi być płatnikiem unijnego VATu, więc takiemu Vat powinien być naliczony normalny, a jak pokazał mój test, każdemu nalicza bez VATu i wtedy pojawia się problem. No chyba, że jest jeszcze jakieś magiczne narzędzie, które to potrafi rozróżnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 W ustawieniu tego modułu możesz włączyć walidację, jednak ten moduł jest wadliwy ktoś sie tu na forum kiedyś rozpisywała na ten temat jednak uciekło mi z głowy kto a kwestia chyba dotyczyła tego że walidacja brała pod uwagę nawet rodzimych przedsiębiorców chociaż nie powinna. Zwolniony z vatu jest tylko ten kto jest płatnikiem Vat UE przykładowy John Doe płaci brutto ale firma "JohnDoe Company" już może być płatnikiem Vat EU i powinna płacić netto. Jednak lepiej sie dopytaj u kogoś kto się na tym zna ja osobiście nie sprzedaję nic za granice i moja wiedza w kwestii prawnej może lekko odbiegać od rzeczywistości ponieważ nie śledzę tego typu zmian w prawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
otasz Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 W sumie to rozmawiałem z księgową przez telefon, więc mogłem nie wszystko dobrze zrozumieć, dlatego jutro do niej się wybiorę osobiście. Zrozumiałem to w ten sposób. Przykładowo mam jakiś towar, który kosztuje 100 zł brutto. W Polsce wiadomo jak jest, ale np. może ktoś go kupić ode mnie z Anglii. Osoba ta może być płatnikiem zwykłego VATu w swoim kraju (nie unijnego) i dla niej ten towar mogę sprzedać za te 100 zł i w tym jest wliczone 23% Vatu (tak jak u nas w kraju). Ts osoba może być też z kolei płatnikiem europejskiego Vatu i wtedy jest VAT 0%, a ja sprzedaję tej osobie towar za te 100zł i na fakturze wpisuje Vat 0%. To jest wychodzenie z założenia, że mam chyba prawo każdemu klientowi dać taką cenę jak uważam, a skoro nie da się/nie umiem zmusić sklepu do rozróżniania kto jest płatnikiem jakiego Vatu, to chyba lepiej ustalić "jednakową" cenę dla wszystkich, z tym że dla jednych jest to cena z 23%, a dla innych z 0% Vatem, niż tak żeby każdy obcokrajowiec widział cenę bez Vatu, a ja od niej jeszcze raz Vat odliczam. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 dla polskich uzytkownikow oraz europejskich niezarejestrowanych na VAT UE sprzedajesz brutto - u ciebie 100zł, dla zarejestrowanych europejczykow na VAT UE sprzedajesz netto - w tym przykladzie 81,30zł jesli modul VAT UE masz zainstalowany a w polu odpowiadajacym za nip cokolwiek jest wpisane wtedy bedzie pokazywal tylko cene netto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts