Pawel_Presta Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 Witam. Chciałbym skonfigurować sklep pod multistore: - razem będą 4 sklepy (oczywiście każdy pod inną domeną) Dużo czytałem na temat konfiguracji. Najlepiej opisane było to tutaj: Nie znalazłem jednak informacji na temat: Jak skonfigurować domeny w Prestashop i jak je ustawić na koncie hostingowym? Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 korni Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 te same kroki robisz dla "mojadomena.pl" i "www.mojadomena.pl" z tym, że jedną z nich ustawiasz jako główną wszystkie domeny wskazują na katalog z instalacją presty, np: www.twójserwer/katalogpresty/ Tworzysz grupy sklepów (jeżeli to są inne sklepy). W danej grupie tworzysz sklepy PL, EN, DE itp. (jeżeli takie masz) w konfiguracji samego sklepu jako domena i domena SSL wpisujesz odpowiednią domenę. Pole fizyczny url zostawiasz ze slashem "/", ponieważ w hostingu już wskazałeś na fizyczny katalog z instalacją pole wirtualny adres zostawiasz puste więc ostateczny adres będzie widoczny jako: http:mojadomena.pl na końcu trzeba przebudować htaccess Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Pawel_Presta Posted May 13, 2015 Author Share Posted May 13, 2015 hej - dzięki za odpowiedź - szukamy kogoś kto by taką konfigurację wykonał - z mojej wiedzy wynika, że potrzeba na to nie więcej niż 2-3 godzin. Wszystkie szablony są z Leotheme - nie trzeba przenosić żadnych sklepów - tylko kwestia ustawienia w sklepie głównym (3 dodatkowych sklepów) - produkty wstawimy samodzielnie ok. 60. Nie umiem poradzić sobie z ostatnim etapem czyli z tym co napisałeś. Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 marcin_jaworski Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 On 13.05.2015 at 8:42 PM, Pawel_Presta said: hej - dzięki za odpowiedź - szukamy kogoś kto by taką konfigurację wykonał - z mojej wiedzy wynika, że potrzeba na to nie więcej niż 2-3 godzin. Wszystkie szablony są z Leotheme - nie trzeba przenosić żadnych sklepów - tylko kwestia ustawienia w sklepie głównym (3 dodatkowych sklepów) - produkty wstawimy samodzielnie ok. 60. Nie umiem poradzić sobie z ostatnim etapem czyli z tym co napisałeś. Z góry dzięki za odpowiedź. Jeżeli Pan wie jak to zrobić w 2-3 godziny to po co Pan szuka kogoś do pomocy. Z moich doświadczeń wynika, że z tymi multistorami zawsze są problemy. Sama konfiguracja w zapleczu presty jest łatwa. Ale do tego dochodzi konfiguracja domen. DNS odświeżają się 24h. Czasami są problemy z ssl. Trzeba prosić hosting o interwencję. Trzeba posprawdzać wszystkie linki zwłaszcza w cms. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Pawel_Presta
Witam.
Chciałbym skonfigurować sklep pod multistore:
- razem będą 4 sklepy (oczywiście każdy pod inną domeną)
Dużo czytałem na temat konfiguracji.
Najlepiej opisane było to tutaj:
Nie znalazłem jednak informacji na temat:
Jak skonfigurować domeny w Prestashop i jak je ustawić na koncie hostingowym?
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź.
3 answers to this question
Recommended Posts