Jump to content

Prawidłowy kod śledzenia google analytic

dziwny

Recommended Posts

Dzien dobry

Od zaainstalowania presty nie mogą ustawić prawidłowego kodu śledzenia.
Najpierw w GA wyświetlało mi się:

"Zły kod śledzenia zdarzeń

W raportach dla usługi SyriuszGrabula występuje pozycja (not set)"

A następnie:

"Brak kodu śledzenia

Na stronie syriuszgrabula.pl dla usługi SyriuszGrabula brakuje prawidłowego kodu śledzenia."

Co prawda na GA dostaję infomacje o wejściach ale zdaje misie że są one przekłąmane.

Mam zanstalowany modół Google Analytics v2.0.9 

Wersja PrestaShop 1.6.0.14

Spotkał się ktoś z takim problemem ?

Edited by dziwny (see edit history)

• 2 weeks later...

Mam podobny problem.

Najpierw "Zły kod śledzenia zdarzeń. Raport Strony docelowe zawiera wpis (not set).[...]". Dodałem więc ręcznie kod śledzenia GA w nagłówku strony używając modułu HTML box od Vekia, ale w ten sposób nie działają konwersje Ecommerce, wróciłem więc do modułu Google Analytics, wersja 2.0.9.

Konwersje działają poprawnie, ale liczba sesji jest podejrzanie niska z poprzednimi wynikami.

Cały komunikat google analytics: "Raport Strony docelowe zawiera wpis (not set). Upewnij się, że kod śledzenia dla usługi ******* wysyła działanie _trackPageview i że robi to przed wysłaniem jakichkolwiek zdarzeń.". Czy ktoś z Was wie co to znaczy?

Edited by khejit68 (see edit history)

Może to nie jest zbyt precyzyjne ale po paru tygodniach chaotycznego przeinstalowywania modułu analytic i sprawdzaniu w google wpis zmienił się na "Rozwiązane".

Cholera wie dlaczego.

• 2 weeks later...

Z tymi powiadomieniami i rozwiązaniami różnie bywa. W innym wątku ludzie piszą, że po przeinstalowaniu działa przez parę godzin albo dzień, a potem znowu nie działa. Myślę, że te wahania wynikają z opóźnień w dostarczaniu i analizie danych przez google.

Ja korzystam z tego narzędzia aby sprawdzić poprawność zaimplementowanego kodu.

Zmodyfikowałem moduł ganalytics dodając jedną linijkę w głównym pliku modułu, czyli ganalytics.php w głównym katalogu modułu. Funkcja odpowiedzialna za skrypt google nazywa się _getGoogleAnalyticsTag. Tuż po 

ga(\'require\', \'ec\');

dopisałem 

ga(\'send\', \'pageview\');

I wygląda na to, że wszystko działa poprawnie.

Nie analizowałem dokładnie działania modułu, po prostu zauważyłem, że brakuje tej linijki wymaganej do śledzenia wizyt. Przetestuję czy wszystko działa długofalowo oraz dokładnie i dam znać ;)

@EDIT: Zamiast powyższej poprawki proponuję taką postać funkcji hookHeader w ganalytics.php:

public function hookHeader()
	{
		if (Configuration::get('GA_ACCOUNT_ID'))
		{
			$this->context->controller->addJs($this->_path.'views/js/GoogleAnalyticActionLib.js');

$js_send = '<script type="text/javascript">
			            </script>';

return $this->_getGoogleAnalyticsTag().$js_send;
		}
	}
Edited by khejit68 (see edit history)
  • Like 1

• 5 months later...

Z tymi powiadomieniami i rozwiązaniami różnie bywa. W innym wątku ludzie piszą, że po przeinstalowaniu działa przez parę godzin albo dzień, a potem znowu nie działa. Myślę, że te wahania wynikają z opóźnień w dostarczaniu i analizie danych przez google.

Ja korzystam z tego narzędzia aby sprawdzić poprawność zaimplementowanego kodu.

Zmodyfikowałem moduł ganalytics dodając jedną linijkę w głównym pliku modułu, czyli ganalytics.php w głównym katalogu modułu. Funkcja odpowiedzialna za skrypt google nazywa się _getGoogleAnalyticsTag. Tuż po 

ga(\'require\', \'ec\');

dopisałem 

I wygląda na to, że wszystko działa poprawnie.

Nie analizowałem dokładnie działania modułu, po prostu zauważyłem, że brakuje tej linijki wymaganej do śledzenia wizyt. Przetestuję czy wszystko działa długofalowo oraz dokładnie i dam znać ;)

@EDIT: Zamiast powyższej poprawki proponuję taką postać funkcji hookHeader w ganalytics.php:

public function hookHeader()
	{
		if (Configuration::get('GA_ACCOUNT_ID'))
		{
			$this->context->controller->addJs($this->_path.'views/js/GoogleAnalyticActionLib.js');

$js_send = '<script type="text/javascript">
			            </script>';

return $this->_getGoogleAnalyticsTag().$js_send;
		}
	}

Przetestowałem Twoją metodę i mam wniosek, że GA zbiera informacje z BACKENDU a nie ze sklepu. Rejestruje wszystkie wejścia z panelu administracyjnego a nie rejestruje wejść ze sklepu. 

Bez sensu jedna z podstawowych funkcjonalności nie działa.