Jump to content

Problem z wyszukiwaniem produktów

oiohappyoio

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Bardzo proszę Was o pomoc w kwestii wyszukiwania produktów. Mam problem z wyszukiwarką produktów na jednym z naszych sklepów.  Adres sklepu: http://threesteps.nazwa.pl/inkaust-sklep/ Mam wprowadzonych parę przykładowych produktów jednak już wystąpił pewien błąd.

Przykładem jest tu model toneru Canon FX-4. Gdy wpiszemy całą nazwę czyli "canon fx-4" lub  "canon fx - 4" lub "canon fx- 4" (te opisy różnią się odstępami pomiędzy myślnikiem) wyszukuje nam 4 produkty tej marki, ktore obecne sa na ten moment na sklepie czyli canon fx-4, canon fx-10, canon fx-7 oraz canon EP-P PX . Gdy natomiast wpiszemy "canon fx4" znajduje produkt właściwy. Natomiast gdy wpisujemy tylko "fx4" produkt również znajduje sie bez problemu. Gdy natomiast wpiszemy fx-4  nie wyszukuje produktu w ogóle i wyskakuje informacja "brak wynikow wyszukiwania "fx-4" , to samo dzieje się w przypadku wpisywania "fx - 4" lub "fx- 4" (te opisy różnią się odstępami pomiędzy myślnikiem).

Jest to dla nas dość zaskakujące, bo w przypadku wyszukiwania tonerów epson np. Epson EPL-6100 w ogóle nie występuje problem z wyszukiwaniem. Gdy wpiszemy "Epson EPL-6100" lub
"Epson EPL- 6100" lub "Epson EPL - 6100" "EPL-6100" lub "EPL - 6100" lub "EPL- 6100" (tutaj te opisy również różnią się odstępami pomiędzy myślnikiem) 

Nie wiem z czym może być to związane, także bardzo proszę o radę i pomoc w tej kwestii.

Pozdrawiam :)

Nie wiem czy to będzie wytłumaczenie, ale w twoim przypadku problemem może być znak "-" występujący akurat na trzecim miejscu ( spacje są ignorowanae) czyli wyszukiwarka traktuje to jak: znajdź fx bez 4.

Kiedyś znaki + i - były traktowane jako operatory logiczne wyszukiwania - zmień nazwę na Fx_4 i zobacz czy wtedy się produkt odnajdzie.

Witam serdecznie,

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, jednak obydwie opcje nic nie dały w kwestii problemu:( Także nadal występują kłopoty z wyszukiwaniem. Kolejną kwestią, którą zauważyłam jest to, że po wpisaniu pełnej nazwy produktu "Canon fx-10" wyszukuje mi wszystkie produkty canona czyli "canon fx-4" "canon fx-7" oraz "canon ep-p px" OPRÓCZ produktu, którego szukam czyli oprócz canon fx-10. Co ciekawe, gdy wyszukuje inny produkt tego producenta  np. "canon fx-7" pokazuje sie "canon "fx-4" oraz "canon fx-7" oraz "canon ep-p px", ale juz nie pokazuje canona fx-10. Nie wiem co moze byc przyczyna rowniez tej sytuacji. Bardzo prosze forumowiczow o pomoc w tych kwestiach.

Czy zmieniałes ustawienie wyszukiwarki - Minimalna długość słowa (w znakach) ? domyślnie jest chyba 3, proponuje zmienić na 2 i przebudować index. Kiedyś miałem podobny problem z końcówkami nazw produktów KR, LS itp i o ile pamiętam to pomogło.

• 1 month later...

Witajcie, ja też mam problem z wyszukiwarką, może nie tak szczegółowy jak kolega wyżej ale jest. Mam sklep na 1.5 i po wpisaniu słowa kluczowego w tym przypadku nazwy producenta wyświetla się np. 30 wyników a pokazywane jest tylko 12. Nie ma stronicowanie, nie ma kolejnych stron...

Czy ktoś może mi pomóc?

Pozdrawiam,

Mariusz

Edited by Wantus (see edit history)