krzysztofsz Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 (edited) Witam, mam problem z ustawieniem tej funkcji Użyj SMTP. Tylko dla zaawansowanych Przy tej wszystko działa Użyj funkcji mail() w PHP. Zalecane; działa w większości przypadków lecz wiadomości zaczeły dochodzić do spamu na gmail i myślę że to jest powodem. Ustawienia jakie wpisuje: Serwer SMTP: smtp.(nazwaserwera).nazwa.plUżytkownik SMTP: [email protected] oraz [email protected]Hasło SMTP: hasło do skrzynki pocztowejSzyfrowanie: ssl/tlpport 465 oraz bez szyfrowania i portem 587 przy takich ustawieniach nie wysyła maila do obsługi . Mail z danymi oraz potwierdzeniem również nie przychodzi. Prestashop to 1.2.2 Jak to ustawić dla nazwy.pl? dodano: sprawdzałem również na gmail i przy ustawieniach : smtp.gmail.com użytkownik [email protected] szyfrowanie ssl port 465 również nie działa. Edited April 8, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 funkcja mail nie jest powodem do wpadania poczty do spamu - ja bym sprawdzil czy twoj ip z poczty nie jest na blacklist'ach Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 (edited) Adres mailowy nie jest na blacklistach ip serwera również. Nie wysyłane były żadne mailingi jedynie mail po zakupie z potwierdzeniem zamowienia. Wracając do pytania jak to wszystko ustawić? Edited April 9, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 sorki , ze sie przzyczepie swojej teorii, ale juz to przerabialem - IP serwera pocztowego jest kompletnie inne niz strony - tak jest na hostingu wspoldzielonym trzeba zawsze brac ten ip ktory jest w naglowku wiadomosci co do smtp to przeciez nazwa udostepnia ich ustawienia jakie nalezy wklepac. (zreszta te same co w kliencie poczty) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 (edited) własnie przysłali mi ustawienia które po wklepaniu nie działają w smtp. Próbowałem już wszystkich mozliwości jak wyżej napisałem i nic. Adres ip maila jest ten sam co serwer Proszę o pomoc jak to ustawić i w czym tkwi problem. Klient poczty oczywiście działa. Wklepuje to samo i nic, maile nie dochodzą a przy próbie wysłania wiadomości do obsługi sklepu lub wemastera pokazuje błąd 01 wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości Edited April 9, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Presa do obsługi SMTP wykorzystuje gotowy komponent Swift Mailer zlokalizowany w katalogu /tools/swift/. W związku z tym, że posiadasz bardzo prehistoryczną wersję presty, Swift Mailer też jest z poprzedniej ery i może działać nieprawidłowo. Możesz podmienić swifta na najnowszego http://swiftmailer.org/ i zobaczyć czy to zaskoczy. Swojego starego swifta oczywiście nie kasuj, tylko gdzieś zachowaj (jak eksperyment nie wypali, to przywrócisz stare ustawienia). Sam nie wykonywałem takiego eksperymentu, więc nie wiem jak to się zachowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 (edited) Dzięki. Powiedz jak to zainstalować? Czy to moduł czy ta zmiana http://www.presto-changeo.com/en/content/9-fix-email-problems Edited April 9, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 To nie jest moduł, to jest komponent zintegrowany z prestą i tego się nie instaluje. W twojej preście jest swift 3 coś tam, czyli baaaardzo stary. Może najlepszym rozwiązaniem będzie pobranie instalki np. presty 1.4 albo 1.5 i podmienienie katalogu swift w toolsach. https://www.prestashop.com/pl/wersje-deweloperskie#previous-version Może zacznij od 1.4, żeby twoja presta za dużego szoku technologicznego nie przeżyła Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 (edited) Dzięki może ożywimy dinozaura Tak poważnie ta wersja wcale nie jest taka zła. Trochę mało jest tylko do niej już modułów. Wieczorkiem z tym podziałam i napiszę czy pomogło. Edited April 9, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Pod tym linkiem http://www.presto-changeo.com/en/content/9-fix-email-problems jest właśnie łatanie starego swifta. Spróbuj którejś z tych metod, a nuż pomoże. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Dzięki Czy ten katalog tools/swift odpowiada tylko za wysyłanie maili czy może coś nie grać po zmianie z innymi ustawieniami itp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Tylko za wysyłanie maili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Dziękuje jeszcze raz. Napiszę czy pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 (edited) Pobrałem ostatnią wersje 1.4. Swift podmieniony. Niestety na ustawieniach emaila z nazwy.pl na którym jest serwer nie działa. Zadziałało na gmailu na ustawieniach: serwer smtp: smtp.gmail.com użytkownik smtp: [email protected] hasło smtp: ****** szyfrowanie ssl port 465 Czy możliwe jest że błąd pochodzi z tego że na nazwie.pl mam litery w haśle pisane z dużych liter czy to dalej błąd ustawień? Edited April 9, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Czy możliwe jest że błąd pochodzi z tego że na nazwie.pl mam litery w haśle pisane z dużych liter czy to dalej błąd ustawień? Wielkość znaków w haśle na pewno nie jest przyczyną błędu. Swift też już prawidłowo formatuje maile skoro dochodzą na gmaila. Zrób takie ustawienie: Serwer SMTP: nazwaserwera.nazwa.pl - BEZ smtp z przodu Szyfrowanie: ssl/tlp port 465 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 10, 2015 Author Share Posted April 10, 2015 (edited) Cały czas to samo. Błąd wysłania wiadomości. Próbuje już wszystkich możliwości i dalej to samo. Czy możliwe że nazwa.pl coś ma wyłączone ? Program pocztowy z tym mailem działa poprawnie. Edited April 10, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Zapytałem właśnie wujka googla o smtp na nazwa.pl i w sieci jest setki postów o problemach właśnie na nazwa.pl i home.pl. Zrób jeszcze test z tą łatą: http://www.presto-changeo.com/en/content/9-fix-email-problems A jak nie pomoże to nękaj support hostingu, może coś wymyślą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 10, 2015 Author Share Posted April 10, 2015 Podmienione i dalej nie działa. Sprawdzałem z nazwą.pl jakieś logi tzn. próbowałem wysyłać maile na różnych ustawieniach a konsultant zapisywał to w jakich godzinach była próba wysłania wiadomości i dostałem odpowiedź : " Dokonaliśmy weryfikacji logów serwera, uprzejmie informuję, że nie widać, aby skrypt prawidłowo połączył się pod skrzynkę e-mail. Proszę zweryfikować czy adres serwera jest wprowadzony: adresserwera.nazwa.pl port 587 login [email protected] " wg. mnie cały czas podawane są błędne dane. Na gmailu wszystko działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Problemem na pewno jest jakaś niestandardowa konfiguracja serwera nazwy.pl. Siedzi sobie taki pomysłowy dobromir zwany adminem, w nosie dłubie i myśli sobie co tu wymyślić. Nalepi jakichś głupot w konfiguracji, bo uważa, że miliony serwerów na świecie są źle skonfigurowane i on wymyśli nowe standardy dla CAŁEGO świata. Ale niestety cały świat nie chce się podporządkować jego pomysłom. Takich pomysłowych dobromirów ma nazwa.pl i home.pl. Wracając do tematu to jeszcze możesz spróbować uruchomić smtp poprzez własną domenę. 1. W konfiguracji DNS swojej domeny sprawdź czy masz stworzony rekord MX - jak nie to go utwórz. 2. Dla domeny stwórz rekord A np. mail albo smtp (wsio rawno). 3. W preście podasz wtedy serwer smtp: mail.twojadomena.pl lub smtp.twojadomena.pl (zależy jaki rekord A utworzysz). 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 10, 2015 Author Share Posted April 10, 2015 Męczę dalej nazwę aby coś wymyślili z tymi ustawieniami. Zobaczymy co odpowiedzą. Jak to nie wypali zrobię tak jak napisałeś. Czy tworząc ten rekord rozdzielam jakieś ustawienia serwera czy coś podobnie co mogą wpłynąć na działanie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 To co opisałem jeśli chodzi o konfigurację domeny, to jest standard i pewnie już to masz (ale nie zaszkodzi zajżeć w konfigurację). Rekordów A możesz sobie natworzyć tysiące, to tylko takie blabla przed nazwą domeny do rozdzielania funkcji domeny, takim blabla jest m.in. www, może być ftp, smtp, pop3 itd. itp. A rekord MX to rekord wymiany poczty, który mapuje nazwę domeny DNS na nazwę serwera poczty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted April 11, 2015 Author Share Posted April 11, 2015 (edited) odpowiedź nazwy: Z naszej strony przetestowaliśmy wysyłkę wiadomości z Państwa serwera przy użyciu SMTP i na porcie 587 odbywa się ona poprawnie. Sugeruję weryfikację skryptu po stronie Państwa aplikacji czy nie posiada ona szczególnej konfiguracji lub nie wymusza portu 25 pomimo podania innego w formularzu. Gdzie presta zapisuje te ustawienia po wpisaniu w te pola? Możliwe że coś źle interpretuje w przypadku ustawień nazwy.pl ? Czy da się włączyć raportowanie błędów w tej wersji lub jakoś to sprawdzić co jest źle wpisywane np nazwa serwera? Edited April 11, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 johny-o Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Witam, czy udało się rozwiązać problem z ustawieniem poczty smtp w Prescie dla serwera nazwy.pl? Mam ten sam problem i nie wiem gdzie tkwi błąd. Posiadam aktualnie wersję na platformie ClickShop i tam wszystko działa i maile dochodzą. Te same dane wpisuje w Prescie i jest błąd... Jeśli udało się rozwiązać to proszę o jakieś wskazówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysztofsz Posted June 20, 2015 Author Share Posted June 20, 2015 (edited) przy wersji 1.6 w pliku /classes/Mail.php przed "$configuration = Configuration::getMultiple(array dodaj $from = $configuration['PS_SHOP_EMAIL']; Edited June 20, 2015 by krzysztofsz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 johny-o Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 (edited) Nie pomogło. A zmieniłem tak: http://bkmbiuro.nazwa.pl/allegro/mail.jpg Dalej błąd: Błąd: proszę sprawdzić konfiguracjęAuthentication failed using username 'kontakt@***.pl' and password '************' Jeszcze jakiś inny powód? Czy coś może być w ustawieniach serwera? Serwer jest inny niż Nazwa.pl, jest na Netdc. Ok udało się rozwiązać problem i wszystko działa. Problemem były ustawienia na serwerze na którym postawiona jest Presta. Edited June 21, 2015 by johny-o (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 web-port.pl Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 (edited) A co dokładnie nie grało w ustawieniach serwera? Edited June 27, 2016 by web-port.pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
krzysztofsz
Witam,
mam problem z ustawieniem tej funkcji
Użyj SMTP. Tylko dla zaawansowanych
Przy tej wszystko działa
Użyj funkcji mail() w PHP. Zalecane; działa w większości przypadków
lecz wiadomości zaczeły dochodzić do spamu na gmail i myślę że to jest powodem.
Ustawienia jakie wpisuje:
Serwer SMTP: smtp.(nazwaserwera).nazwa.pl
Użytkownik SMTP: [email protected] oraz [email protected]
Hasło SMTP: hasło do skrzynki pocztowej
Szyfrowanie: ssl/tlp
port 465
oraz bez szyfrowania i portem 587
przy takich ustawieniach nie wysyła maila do obsługi .
Mail z danymi oraz potwierdzeniem również nie przychodzi.
Prestashop to 1.2.2
Jak to ustawić dla nazwy.pl?
dodano:
sprawdzałem również na gmail i przy ustawieniach :
smtp.gmail.com
użytkownik [email protected]
szyfrowanie ssl
port 465
również nie działa.
Edited by krzysztofsz (see edit history)Link to comment
25 answers to this question
Recommended Posts