Jump to content
  • 0

Znikający produkt z koszyka

lovelas

Question

PrestaShop 1.6.0.14
Witam, problem dotyczy koszyka w sklepie w czasie składania zamówienia. Problem pojawił się jakieś dwa dni temu. Uruchomiłem na "localhost" dokładnie tą samą kopię sklepu i proces zakupu i składania zamówienia działa. Natomiast na stronie sklepu po dodaniu produktu do koszyka i przejściu "przejdź do kasy" pojawia się strona podsumowania:  "Twój koszyk jest pusty" i nie można złożyć zamówienia. Bardzo proszę o jakieś rady. Rozmawiałem z suportem hostingu ale dostałem taką informację:

"Niestety bez precyzyjnego komunikatu od strony webmastera/programisty nie jestesmy w stanie pomóc - nie zajmujemy sie obsługą i debugowaniem skryptów."

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

To dość znany problem z PrestaShop i najczęściej problem związany był z nieprawidłowymi wartościami w ciasteczkach tworzonych przez PrestaShop, rozwiązania:

1. użyj domeny z www., zapisz ustawienia SEO/URL jeszcze raz.

2. wyczyść cookies, możliwe, że są zduplikowane i coś się sypie.

3. Cache w sklepie oczywiście również wyczyść.

• 0

Dzięki Krystian za szybką odpowiedź. Niestety to nie działa, czyściłem wszystko wcześniej. O braku możliwości złożenia zamówienia zostałem poinformowany przez klientów. W sieci znalazłem podobne problemy z takim rozwiązaniem cytuję:

"Spróbuj skontaktować się z administratorem serwera i spytać czy nic nie było zmieniane. Wygląda to tak jakby nie zapisywało ci zmiennych sesyjnych."
"Wysłałem e-mail do firmy hostingowej i okazało się że niedawno włączyli UNIXy Varnish Cache. Po interwencji zostało to wyłączone i teraz wszystko działa."

No ale już się kontaktowałem z administratorem serwera i dostałem inną odpowiedź:

"Niestety bez precyzyjnego komunikatu od strony webmastera/programisty nie jestesmy w stanie pomóc - nie zajmujemy sie obsługą i debugowaniem skryptów."

• 0

To możesz im dać znać, że jest problem z cookies i sesjami u Ciebie na stronie i koszyk w oprogramowaniu PrestaShop u Ciebie nie działa... oczywiście by wszystko było wiarygodne musiałbyś postawić sklep u innego hostingodawcy na innej domenie i pokazać im, że działa. Większość z firm ma okres testowy więc zamów jakiś serwer, przenieś sklep i jak będzie działało to walcz o swoje z nimi dalej :)

• 0

No cóż czasami trzeba dobrze się wyspać, żeby właściwe podejść do problemu. Znalazłem przyczynę koszyka. Był to Brak piliku "GeoLiteCity.dat" potrzebny w geolokalizacji. Do tej pory po każdej aktualizacji modułów czy też samej Presty nie było z tym problemu i nikt tam nie zaglądał. Dlatego na "localhost" wszystko działało jak trzeba i to była właściwa wskazówka.

Problem rozwiązany, może się przyda na przyszłość :) .

Pozdrawiam.

Edited by lovelas (see edit history)