smooglerpl Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Witam. Zmieniam platformę z KQS Store na PrestaShop 1.6. Muszę przenieść dane swoich klientów z kqs do prestashop. Nie ma na to jakiegoś gotowego rozwiązania więc jestem zmuszony zrobić to manualnie. W KQS jeden rekord tabeli przechowuje wszystkie informacje o danym użytkowniku takie jak login, hasło, adres itp. W preście natomiast zastosowano relacyjną bazę danych i w tabeli ps_customer znajdują się tylko dane niezbędne do logowania. Gdzie w prescie szukać tabeli z danymi takimi jak adres użytkownika itp? I ostatnie pytanie. Co umieszczać w secure_key w ps_customer? Napiszę sobie skrypt automatyzujący całą operację ale nie mogę znaleźć reszty tabel przechowujących informacje o użytkowniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDStar Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Zrzuć sobie dane z KQS do pliku CSV - w preście masz do tego importer i pozaciąga ci wszystko co i gdzie trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Klientów zaimportujesz poprzez "Import CSV", ale na pewno haseł nie zaimportujesz poprawnie. Hasło w bazie danych składa się z RIJNDAEL_KEY (jest w settings.inc.php) + hasło klienta i to zostaje przepuszczone przez md5. Czyli: RIJNDAEL_KEY np. GyPdsBveCePNUY4DFGc0u058y2NrUJIg Hasło klienta np. mojehasło A w bazie dostajemy: 1a1f8b94f3984f773cae9d1b98a729cb Link to comment Share on other sites More sharing options...
smooglerpl Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 (edited) Jakieś pomysły jak przeskoczyć problem z hasłami bo tak przypuszczałem, że z tym będzie problem. Edited March 10, 2015 by smooglerpl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDStar Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Musiałbyś je zdeszyfrować w tym KQS . U mnie wystarczyło zrobić "małą" promocję w czasie zmiany platformy - klienci przy odnowieniu hasła i zrobieniu zakupów na nowej platformie dostawali kupon 10PLN na następne zakupy, zadziałało - z paru tysięcy zmigrowanych klientów tylko sporadycznie nie odnowiono hasła:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
smooglerpl Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 U mnie to niestety nie przejdzie. Mógłbym wypełnić bazę losowymi hasłami. Kiedy użytkownik nie mógłby się zalogować, wybierałby przypomnienie hasła i dostawał na maila resetowanie hasła jednocześnie jego dane adresowe byłyby zachowane. Jednak rozwiązanie jest dosyć kontrowersyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDStar Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 (edited) Nie widzę żadnych kontrowersji w zmianie platformy a co za tym idzie potrzebą odnowienia/zresetowania hasła. Żeby przenieść hasła to albo zdeszyfrujesz hasła w KQS (a to już pomijając kwestie technologiczne jest dopiero kontrowersyjne) albo skopiujesz hasła do bazy presty a zmienisz w niej algorytm na taki jaki jest w KQS (nie próbowałem, ale może się da). Edited March 10, 2015 by JDStar (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
smooglerpl Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 Co rozumiesz poprzez zdeszyfrowanie haseł ? Z MD5 nie odtworzę oryginalnych haseł bo przy szyfrowaniu ta metoda gubi część informacji i jest to zwyczajnie niemożliwe. Zostaje mi przebudowa algorytmu szyfrowania i czytania haseł w preście na tą z kqs... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDStar Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 (edited) No dokładnie - "deszyfracja" MD5 sprowadza się do bruteforce hehehehe :) (o ile w KQS jest użyte MD5 a nie jakieś inne metody) Edited March 10, 2015 by JDStar (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts