kpstudio Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Witam! Chodzi mi po głowie pewna myśl. Chciałbym w sklepie internetowym uruchomić akcję z kuponami rabatowymi. Sam kupon rabatowy nie stanowi problemu, jednak chciałbym aby każdorazowo były one ograniczone czasowo. Załóżmy, że Kowalski wchodzi na stronę sklepu i wyskakuje mu POP-UP z zaproszeniem do newslettera. Wabikiem jest możliwość otrzymania kuponu rabatowego na maila i jak się później okazuje kupon otrzymany w mailu jest do wykorzystania przez najbliższe 24 godziny. Po tym czasie kod miałby się dezaktywować. Czy coś takiego jest do zrobienia? Jeśli tak to proszę o jakiekolwiek wskazówki. Pracuję na prestashop i jakieś tam pojęcie mam - do tego stopnia, że wdrażam sklep od podstaw, ale programistą nie jestem. Wiem, że można pojedynczo dodawać kody rabatowe ograniczone czasowo, ale czy można to w jakiś sposób zautomatyzować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
electriz Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 (edited) Witam, Jeśli chodzi o automatyzację, to najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się stworzenie zadania cron (cyklicznie wykonywany skrypt), które tworzyłoby takowe kody i zapisywał do bazy danych. Nie będzie to jednak takie hop-siup, ponieważ z tego co widzę to powiązanych tabel jest sporo (wszystkich ps_cart_rule jest 10!) a skrypt będzie musiał większość lub wszystkie zapełnić. Wiele jeszcze zależy od reguł kodu rabatowego. Jeśli nie ma żadnych hocków klocków i jest np. rabat na pełny asortyment, to nie powinno być większych komplikacji. Bez wiedzy podstawowej wiedzy programistycznej się nie obejdzie Pozdrawiam Edited May 25, 2015 by electriz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts