Matek Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Szanowni Państwo, jestem w trakcie kończenia pracy nad uruchomieniem sklepu w oparciu o Prestashop 1.6.0.9 Bez mała pod sam koniec prac wyniknął pewien problem, błędne wyświetlanie się cen w EUR w szczegółach produktu. Po wprowadzeniu do produktu nowej ceny w walucie EUR, w kategorii danego produktu (na liście produktów z danej kategorii) cena wyświetla się poprawnie. Natomiast po wejściu w szczegóły produktu pojawia się cena zupełnie inna od tej wprowadzonej. W żaden sposób nie mogę się doszukać zależności. Cena, która się wyświetla w szczegółach nigdy nie została wpisana lub wyeksportowana do sklepu. Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim problemem i jest wstanie coś podpowiedzieć? Sklep działa w oparciu o dwie waluty: PLN i EUR. Problem jest tylko z EUR. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Posiadasz może jakieś atrybuty dla produktów? W nich może ustawiona jest dodatkowa opłata za dany atrybut? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matek Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 Tak, posiadam atrybuty dla produktów. Wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie tego problemu . Tak jak wspominałem, ceny w EUR są wprowadzone do sklepu jako ceny dodatkowe, sztywno przeze mnie ustalone. Czyli chcę aby klient należący do danej grupy klientów widział konkretną cenę np. 6 EUR. Nie jakiś przelicznik z ceny w PLN na EUR, tylko konkretnie 6 EUR. W związku z tym wystarczyło ustawić w Walutach przelicznik EUR na "1". Wydaje się to logiczne . Jest jakiś błąd w Preście skoro na liście produktów wyświetla cenę poprawną (tą wpisaną jako dodatkową) a w szczegółach już nie, ale ustawienie tego przelicznika na jeden do jednego załatwiło sprawę. Sprawdziłem na kilku produktach i wydaje się, że jest okej. Po dalszych testach potwierdzę jeszcze w tym temacie czy to rzeczywiście ostateczne rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Juz to widzialem - to jest bug templatki wersji 1.608-09 - tak nie powinno byc ze musisz ustawiac przelicznik na 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matek Posted February 24, 2015 Author Share Posted February 24, 2015 Juz to widzialem - to jest bug templatki wersji 1.608-09 - tak nie powinno byc ze musisz ustawiac przelicznik na 1 Czy orientujesz się jak bardzo czasochłonne oraz jak kosztowne może być usunięcie tego błędu Presty? Bo rozumiem, że to jest bug w samym oprogramowaniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 hmmm patrze patrze i widze, ze to problem calego numerka 1.6 mialobyc chyba zalozenie, ze w BO operujesz jedna waluta wejsciowa, czylI niby chcac miec cene sztywna w euro w BO wpisujesz przeliczona w zlotowkach, ale tam sie pokazuje znaczek waluty euro. jak bede mial chwile to sprawdze gdzie to zmienic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 (edited) presta 1.6.06 wyswietla ok Blad jest dla wersji powyzej 1.6.07 w pliku product.js rozwiazanie dla 1.6.0.12: // If a specific price redefine the combination base price if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) { if (combination.specific_price.id_product_attribute === 0) basePriceWithoutTax = +combination.specific_price.price; else basePriceWithoutTax = +combination.specific_price.price + +combination.price; } zamien na : // If a specific price redefine the combination base price if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) { if (combination.specific_price.id_product_attribute === 0) basePriceWithoutTax = +combination.specific_price.price; else basePriceWithoutTax = +combination.specific_price.price + +combination.price; basePriceWithoutTax = basePriceWithoutTax / currencyRate; } dla wersji 1.6.07-09 zmien: if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) basePriceWithoutTax = combination.specific_price.price; na if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) { if (combination.specific_price.id_product_attribute === 0) basePriceWithoutTax = combination.specific_price.price; else basePriceWithoutTax = basePriceWithoutTax / currencyRate; } to trzeba by zglosic do "bugowni" Edited February 24, 2015 by hatak (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matek Posted February 24, 2015 Author Share Posted February 24, 2015 Dziękuję bardzo za pomoc!. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki22 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 presta 1.6.06 wyswietla ok Blad jest dla wersji powyzej 1.6.07 w pliku product.js rozwiazanie dla 1.6.0.12: // If a specific price redefine the combination base price if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) { if (combination.specific_price.id_product_attribute === 0) basePriceWithoutTax = +combination.specific_price.price; else basePriceWithoutTax = +combination.specific_price.price + +combination.price; } zamien na : // If a specific price redefine the combination base price if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) { if (combination.specific_price.id_product_attribute === 0) basePriceWithoutTax = +combination.specific_price.price; else basePriceWithoutTax = +combination.specific_price.price + +combination.price; basePriceWithoutTax = basePriceWithoutTax / currencyRate; } dla wersji 1.6.07-09 zmien: if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) basePriceWithoutTax = combination.specific_price.price; na if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) { if (combination.specific_price.id_product_attribute === 0) basePriceWithoutTax = combination.specific_price.price; else basePriceWithoutTax = basePriceWithoutTax / currencyRate; } to trzeba by zglosic do "bugowni" U mnie dla wersji 1.6.1.0 działa dobrze zmiana tego: if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) basePriceWithoutTax = combination.specific_price.price; na to: if (combination.specific_price && combination.specific_price.price > 0) { if (combination.specific_price.id_product_attribute === 0) basePriceWithoutTax = combination.specific_price.price; else basePriceWithoutTax = combination.specific_price.price / currencyRate; } Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts