pawlus1993 Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Witam serdecznie, zakładam w Anglii sklep i zainstalowałem oficjalny darmowy moduł PayPal, wszystko odpowiednio skonfigurowałem etc, uzyskałem klucz API itd. Pojawił się także komunikat o poprawnym zintegrowaniu Paypal z Prestashop, wykonując testowe zamówienie przechodząc do płatności pojawia się komunikat: Bład 500 Server Error (bład ten jest na: http://bluespotprinting.co.uk/modules/paypal/express_checkout/payment.php) Może ktoś mi pomóc? Jest to bardzo ważna sprawa dla mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 21, 2015 Author Share Posted February 21, 2015 Dodam tylko że Presta jest w wersji 1.6.0.11 , serwer na 1and1.co.uk a katalog /modules wraz z podkatalogami i plikami ma prawa 775 link do sklepu: bluespotprinting.co.uk Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 21, 2015 Author Share Posted February 21, 2015 Włączyłem tryb debugowania (plik defines.inc.php linijka define('_PS_MODE_DEV_', true); ) jednak nic się nie zmienia- nie są wyświetlane żadne błędy na tej stronie. Ktoś, coś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Ten 1and1 jest coś jak "Polski" home.pl (same problemy). Wypróbuj na innym serwerze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 21, 2015 Author Share Posted February 21, 2015 Niestety nie mam możliwości wypróbowania na innym serwerze (nie jest to stricte moja decyzja) Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Przelij ten moduł na jakiś serwer wypróbuję na moim demie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 21, 2015 Author Share Posted February 21, 2015 Jest to oficjalny moduł od PS http://addons.prestashop.com/en/payments-gateways-prestashop-modules/1748-paypal.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 ok postaram się jutro sprawdzić ale zapewne będzie wszystko ok skoro to oficjalny mod. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 Bardzo bym prosił o pomoc w tym temacie, problem niestety dalej jest nierozwiązany Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Właśnie sprawdziłem i wykonałem testowe zamówienie w moim demie. Błąd serwera 500 nie został wyświetlony w moim przypadku. Moduł działa. Może napisz do administracji serwera i powiedz jaka jest sytuacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 Napisałem do administracji serwera jak i do Prestashop jako twórcy tego modułu. Zobaczymy co odpiszą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 (edited) Usuń przez ftp cały folder paypal z katalogu "modules" sklepu po czym zainstaluj świeży moduł z addons (do pobrania będzie najnowszy) - i sprawdź - powinien działać Jeśli dalej nie działa to wyłącz PayPay Express w ustawieniach modułu i sprawdź czy działa zwykła płatność przez PayPal... Edited February 23, 2015 by PMaster (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 24, 2015 Author Share Posted February 24, 2015 Niestety zrobiłem wszystko co mówiłeś i dalej to samo, 1and1 milczy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Masz dostęp do logów błędów serwera - bez logu serwera można tylko zgadywać ? Zwykłą płatność też sprawdzałeś - nie przez przycisk "PayPal Express" tylko przechodząc cały proces zamówienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 24, 2015 Author Share Posted February 24, 2015 Sprawdzałem wszystkie płatności. Wymowna odpowiedź od 1and1: Hello, the 500 error is a generic error message produced by the server sent to the client when the server does not know what information to send back. You would have to check the php code to find out what the issue would be. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Sprawdzałem wszystkie płatności. Wymowna odpowiedź od 1and1: Hello, the 500 error is a generic error message produced by the server sent to the client when the server does not know what information to send back. You would have to check the php code to find out what the issue would be. No to Cię poratowali Tylko niestety, raczej jesteś na nich skazany - bez tych logów trudno będzie Ci znaleźć przyczynę. Bo wcale nie jest prawdą co piszą, że błąd 500 pojawia się tylko wtedy gdy serwer "nie wie co odesłać" (nawet gdy tak jest to i tak nie wiadomo dlaczego nie wie) - przyczyn tego błędu może być kilkadziesiąt / kilkaset (najprostszy przykład z presty to krótki czas wykonywania, np. podczas generowania miniatur - też zobaczysz smutne 500 , a serwer wie co robi tylko jest ustawiony np. na 30s). Porada w stylu "sprawdź kod php" to coś znajdziesz nie nadaje się nawet do skomentowania - robić należy właśnie odwrotnie - najpierw czyta się błędy potem php. Musisz ich "przycisnąć" albo uciekać od nich jak najdalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 Znaleźliśmy rozwiązanie wraz z supportem, jednak nie rozumiem do końca na czym polega instalacja Safe Mode. Rozumiem tez, że nie mogę teraz zainstalować PS przez ich aplikację, tylko manualnie tak? The issue occurs because the PayPal module unfortunately cannot be installed with the correct ownership permission to run properly when PrestaShop is installed in Safe Mode. The only way around this would be to uninstall the PrestShop Safe Mode installation through your 1&1 Control Panel and then reinstall PrestaShop manually instead. I apologize for any inconvenience. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 Prosiłbym więc o dokładne instrukcje jak mógłbym tego uniknąć podczas następnej instalacji na tym samym serwerze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Jeżeli masz host wirtualny to admin instaluje to. W dobrych hostingach można to włączać w directadminie (ustawienia php) więc może też u ciebie jest taka funkcja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 Mam jedynie coś takiego (Presta była instalowana przez ich instalator) https://www.dropbox.com/s/naoil2gfaee0s6c/safe%20mode.png?dl=0 Reasumując (bo nigdy nie spotkałem się z tym błędem) - odinstalowuje Prestashop , a potem instaluje świeżą wersje ręcznie pobraną np z GitHuba. Czy podczas ręcznej instalacji gdzieś definiuje Safe Mode? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Safe mode nigdzie nie ustawiasz - to oni włączyli Ci tę opcje na Twoim serwerze I czego byś nie robił - instalacja Presty z plików bezpośrednio od Prestahop, z instalatora czy też z księżyca, to jeśli SafeMode jest włączone to i tak będzie. W ustawieniach sklepu tego nie zmienisz Chyba, że masz dostęp do ustawień serwera - wtedy oczywiście wyłączysz tę opcję... Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Zwykły hosting wirtualny: Mogę ją wyłączyć i włączyć - dowolnie. PS. Tej opcji sam nie ustawisz/zainstalujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 Po wyłączeniu tej opcji reistalacja PS i tak będzie konieczna? :< Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 Przypuszczam że tryb safe lub free wybiera się podczas instalacji PS z aplikacji 1and1 (nie ja instalowałem tą wersje na serwerze), ponieważ z ustawieniach 1and1 dla php nie ma możliwości zmiany tych ustawień Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Po wyłączeniu tej opcji reistalacja PS i tak będzie konieczna? :< Nie. Nie znam 1an1 więc nie odpowiem Ci co tam się wybiera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlus1993 Posted February 28, 2015 Author Share Posted February 28, 2015 Temat do zamknięcia, problem rozwiązany. Ku potomności, wszystkie aplikacje wbudowane w 1and1 automatycznie mają włączany tryb Safe Mode i nie ma innej możliwości. Rozwiązanie? Wszystkie aplikacje jak PS, Wordpress itd należy instalować ręcznie- automatycznie mają one tryb Free Mode. Co najlepsze w obu przypadkach (instalacja manualna bądź automatyczna) nie ma możliwości zdefiniowania php mode Dzięki wszystkim za odpowiedzi i udział w dyskusji Pozdrawiam serdecznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts