Jump to content
  • 0

Nietypowy problem z footerem

SebaPresta

Question

Witam. To mój pierwszy post.

Od początku roku zająłem się ogarnięciem niedokończonego sklepu na Preście. Udało mi się ogarnąć większość problemów. Został mi jeszcze taki mały problem z footerem. Mój poprzednik zostawił w footerze swój podpis, że "wykonał" ten sklep. Trzeba jednak ten podpis usunąć i nie mogę znaleźć miejsca, w którym jest wstawiony. Na załączonym zdjęciu wygląda tak, jakby tekst był wstawiony na żywca do pliku footer.php lub footer.tpl ale jednak tam go nie ma. Nie tego tekstu też w żadnym innym pliku. Została mi do przejrzenia jeszcze baza danych ale nie wiem gdzie szukać miejsca, które wywołuje ten napis i skąd go pobiera. Ewentualnie, który plik mogę podmienić, żeby się sklep nie rozsypał i zarazem napisu nie generował?

post-936672-0-33511500-1424101647_thumb.jpg

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0

A jeszcze z innej trochę mańki. Czy mogę usunąć zawartość katalogu "cache"?

Sprawa rozwiązana. Faktycznie problem był baaardzo prosty. Poprzednik zainstalował moduł HTMLBOX, który działa na zasadzie: "With this module you can put the HTML/JavaScript/CSS code anywhere you want"    - a napis "Wykonanie....."  przechowywał faktycznie "gdzieś". Przeglądając moduły, trfiłem na pole konfiguracyjne "htmlbox", usunąłem napis, moduł wyłaczyłem, bo służył tylko do wyświetlenia tego napisu.

Hatak, dziękuję za pomoc.

Edited by SebaPresta (see edit history)

• 0

chyba jest w tlumaczeniach bloku contact infos

Niestety nie ma. Nie znalazłem w żadnym pliku instalacji Presty ciągu znaków, jaki się wyświetla. Sciągnąłem cały folder na dysk i przeszukiwałem kilkoma programami do szukania  - nie znalazło się nic. Wydaje mi się, że to jakaś reguła jest gdzieś na boku "wklejona", bo nie jest zamknięta żadnymi opisami, jak właśnie block contact infos.

• 0

blockcontactinfos.tpl  powinien miec:

<!-- MODULE Block contact infos -->
<div id="block_contact_infos">
	<h4 class="title_block">{l s='Contact us' mod='blockcontactinfos'}</h4>
	<ul>
		{if $blockcontactinfos_company != ''}<li><strong>{$blockcontactinfos_company|escape:'html':'UTF-8'}</strong></li>{/if}
		{if $blockcontactinfos_address != ''}<li><pre>{$blockcontactinfos_address|escape:'html':'UTF-8'}</pre></li>{/if}
		{if $blockcontactinfos_phone != ''}<li>{l s='Tel' mod='blockcontactinfos'} {$blockcontactinfos_phone|escape:'html':'UTF-8'}</li>{/if}
		{if $blockcontactinfos_email != ''}<li>{l s='Email:' mod='blockcontactinfos'} {mailto address=$blockcontactinfos_email|escape:'html':'UTF-8' encode="hex"}</li>{/if}
	</ul>
</div>
<!-- /MODULE Block contact infos -->

wiec to "Contact us" najpewniej, ale w byc moze ten text, ktorego nie pokazales, moze skladac sie z jakis czesci , a ty szukasz calej linijki.

wystarczy dodac znak copywite'a w asci i szukana fraza nieznaleziona...

• 0

blockcontactinfos.tpl  powinien miec:

<!-- MODULE Block contact infos -->
<div id="block_contact_infos">
	<h4 class="title_block">{l s='Contact us' mod='blockcontactinfos'}</h4>
	<ul>
		{if $blockcontactinfos_company != ''}<li><strong>{$blockcontactinfos_company|escape:'html':'UTF-8'}</strong></li>{/if}
		{if $blockcontactinfos_address != ''}<li><pre>{$blockcontactinfos_address|escape:'html':'UTF-8'}</pre></li>{/if}
		{if $blockcontactinfos_phone != ''}<li>{l s='Tel' mod='blockcontactinfos'} {$blockcontactinfos_phone|escape:'html':'UTF-8'}</li>{/if}
		{if $blockcontactinfos_email != ''}<li>{l s='Email:' mod='blockcontactinfos'} {mailto address=$blockcontactinfos_email|escape:'html':'UTF-8' encode="hex"}</li>{/if}
	</ul>
</div>
<!-- /MODULE Block contact infos -->

wiec to "Contact us" najpewniej, ale w byc moze ten text, ktorego nie pokazales, moze skladac sie z jakis czesci , a ty szukasz calej linijki.

wystarczy dodac znak copywite'a w asci i szukana fraza nieznaleziona...

Sprawdziłem, praktycznie ten plik się pokrywał, chcociaż było widać, że było w nim grzebane. Niestety, nie znalazł się błąd. Nie wiem czy dobrze zauważyłem ale ten tekst znajduje się pod opisem zamykającym <!-- /MODULE Block contact infos --> ten blok a przed skryptem JS. Zaglądając do footer.php (albo tpl, nie pamiętam) w miescu, gdzie jest generowana klasa <div class="row"> jest zaczepienie do haka <footer id="footer"  class="container">

<div class="row">{$HOOK_FOOTER}</div>  </footer> tyle, że jeszcze nie opanowałem obsługi haków w Preście.

W bloku cms też nie znalazłem

• 0

Wieczorem wrzucę kody sprawdzonych przeze mnie plików. Nie wrzucalem ich, bo mają taka sama strukturę jak w demie na localhoscie. Adres strony z problemem www.kasyinowroclaw.pl. Mam nadzieje ze to cos prostego, bo mój poprzednik miał średnie pojęcie o css dlatego nie podejrzewalem, ze to cos skomplikowanego.

• 0

a widzisz i odrazu wiem ze ten napis jest albo w footer.tpl zaraz przed

</div>
                </footer>

(moze byc w ansi asci lub jeszcze inaczej)

albo jakis sprytny modulik zaczepiony w hook_footer zaraz po module blockcontactinfos (w rozmieszzczeniach modulow w displayFooter)

• Like 1

• 0

No właśnie. Do tego momentu też już dotarłem. Czy ten tekst ukryty w ASCI znajdę "ręcznie", przeglądając poszczególne pliki?  Czego szukać, albo inaczej, jak znaleźć to, co jest przyczepione do hook_footer? 

Acha. Zauważyłem, że Presta ma "zdublowane" pliki, tzn. footer.tpl jest w katalogu ../modules/....  i w  ../themes/default/modules/....  - który z tych plików jest używany "na bieżąco"?

• 0

footer.tpl masz miec w prestashop\themes\twoj obslugiwany temat\

ten footer.tpl ma wygladac na koncu jakos tak:

<!-- Footer -->
				<div class="footer-container">
					<footer id="footer"  class="container">
						<div class="row">{$HOOK_FOOTER}</div>
					</footer>
				</div><!-- #footer -->
			{/if}
		</div><!-- #page -->
{/if}
{include file="$tpl_dir./global.tpl"}
	</body>
</html>

jesli twoj tak wyglada to niestety ten napis jest wstawiany jakos w hook_footer za pomoca modulu (tak jak napisalem wyzej)

jesli masz jednak inny kod wklej go tu

.....

• 0

No, mój wygląda dosyć podobnie...

</div><!-- #center_column -->

{if isset($right_column_size) && !empty($right_column_size)}

<div id="right_column" class="col-xs-12 col-sm-{$right_column_size|intval} column">{$HOOK_RIGHT_COLUMN}</div>

{/if}

</div><!-- .row -->

{if isset($HOOK_HOME) && $HOOK_HOME|trim}

<div class="clearfix bottom_content">{$HOOK_HOME}</div>

{/if}

</div><!-- #columns -->

</div><!-- .columns-container -->

<!-- Footer -->

<div class="footer-container">

<footer id="footer"  class="container">

<div class="row">{$HOOK_FOOTER}</div>

</footer>

</div><!-- #footer -->

</div><!-- #page -->

{/if}

{include file="$tpl_dir./global.tpl"}

</body>

</html>

• 0

Z kolei footer.php (występuje tylko raz w całym katalogu)

if (isset(Context::getContext()->controller))
	$controller = Context::getContext()->controller;
else
{
	$controller = new FrontController();
	$controller->init();
}
Tools::displayFileAsDeprecated();
$controller->displayFooter(); 

Próbuję też "wyłaczyć" footer.tpl , tzn. usuwam go (może podmienić?? ) ale jak go usunę, to cała strona się wywala.

Mam jeszcze jeden pomysł: podmieniać z katalogu instalacyjnego skórki, pliki z zawartością w treści "hook_footer"  i "displayFooter"  - tylko czy to coś da?

• 0

omg czytaj uwazniej co pisze - bo tak to sie narobisz nalatasz bezsensu

tak jak pisalem wczesniej skoro ten kod masz identyczny!!! masz ten napis ladowany przez jakis modul

np. modul "block html" albo cos podobnego, ktory jest zakotwiczony w displayfooter

• 0

omg czytaj uwazniej co pisze - bo tak to sie narobisz nalatasz bezsensu

tak jak pisalem wczesniej skoro ten kod masz identyczny!!! masz ten napis ladowany przez jakis modul

np. modul "block html" albo cos podobnego, ktory jest zakotwiczony w displayfooter

Ok.

A więc teraz przeglądam wszystkie pliki, które mają w sobie funkcję displayFooter - i tam szukam czegoś podejrzanego. Takich plików znalazło się kilkanaście. Przeglądać "ręcznie" je wszystkie? Tak jak pisałem, to moje pierwsze spotkania z Prestą, więc poruszam się po omacku trochę.