damian1 Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 (edited) Obecnie na ścieżce zakupowej mam akceptację jednej zgody - związanej z regulaminem (presta 1.6)Aby uruchomić sprzedaz muszę dodać zgodę na przetwarzenia i poinformowany o prawie Konsumenta do odstąpienia od umowy.Czy można to załatwić zza pośrednictwe modułu czy też należy wprowadzić zmiany w kodzie.Druga kwestia. To w jaki sposób na listingu, karcie produktu oraz widoku koszyka zlikwidować pole dostepność. Jest mi ono całkowicie zbędne.Będę bardzo wdzięczny za wskazówki. Edited February 11, 2015 by damian1 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 veciak11 Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 O ile dobrze pamiętam, to zgodna na przetwarzanie danych jest w trakcie tworzenia konta w serwisie (bo nawet jak ktoś zarejestruje się w sklepie a nie dokona zakupu to i tak musi taką zgodę wyrazić, więc nie ma sensu tego robić podczas składania zamówienia).Jeżeli chodzi o informacje na temat prawie do odstąpienia od umowy to taka informacja musi być dostarczona do klienta na nośniku trwałym (którego w praktyce nie będziesz mógł zmodyfikować a plik pdf na serwerze czy informacja w formie tekstowej na stronie nie wyczerpuje - możesz też wysłać listem ). Ja jestem właśnie w trakcie modyfikacji sklepu pod te zmiany i rozwiązałem to dołączając do wiadomości emailowej z podsumowaniem zamówienia (ostatni krok) plik PDF z regulaminem oraz informacjami o zwrocie wraz z formularzem o odstąpieniu od umowy. Jest to informacja dla klienta pełna i wyczerpuje wymogi prawne - zostało to też zweryfikowane przez naszego opiekuna prawnego (Honeste). Jeżeli chodzi o dodanie takiego pliku do ostatniej wiadomości to jest na forum mój wątek wraz z prostą instrukcją w jaki sposób zmodyfikować kod (w jednym pliku) aby uruchomić taką funkcję na prestashop 1.6.0.9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Włącz moduł blok ochrona danych osobowych, będziesz miał dodatkowy chceckobox wymagany z dowolna treścią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 damian1 Posted February 11, 2015 Author Share Posted February 11, 2015 tak mam zrobione dokładnie jak piszesz. Jednak poszukałbym głębiej aby móc dodawać kolejne zgody. Pytałem też o w jaki sposób na listingu, karcie produktu oraz widoku koszyka zlikwidować pole dostepność. Jest mi ono całkowicie zbędne. W trakcie wyszło mi również dołączanie pdf-ów do maili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Podaj link do sklepu żebym wiedział o które miejsca Ci chodzi z dostępnoscią, te 2 chceckboxy w zupełności wystarczą do spełnienia wymogów czyli zgoda na przetwarzanie danych osobowych i regulaminu w którym zawierasz inne wymagane informacje. Dodatkowo sugeruje dostosować moduły płatności o informacje o produktach i kosztach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Jeśli chodzi o listing to musisz dodać klasę availability i dać jej display:none, w karcie produktu jest to #availability_statut a jeśli chodzi o koszyk tu już trzeba by przerobić plik shopping-cart-product-line.tpl i shopping-cart.tpl żeby usunąć tą kolumnę na stałe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 damian1 Posted February 11, 2015 Author Share Posted February 11, 2015 dzięki kolego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
damian1
Obecnie na ścieżce zakupowej mam akceptację jednej zgody - związanej z regulaminem (presta 1.6)
Edited by damian1 (see edit history)Aby uruchomić sprzedaz muszę dodać zgodę na przetwarzenia i poinformowany o prawie Konsumenta do odstąpienia od umowy.
Czy można to załatwić zza pośrednictwe modułu czy też należy wprowadzić zmiany w kodzie.
Druga kwestia. To w jaki sposób na listingu, karcie produktu oraz widoku koszyka zlikwidować pole dostepność. Jest mi ono całkowicie zbędne.
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.
6 answers to this question
Recommended Posts