Jump to content
  • 0

ogromny prooblem z importem z CSV towar wraca do głównego katalogu

bitbox2

Question

witam, zapewne problem był już poruszany nie raz, jednakże nie znalazłem do tej pory rozwiązania, dlatego zapytuję na forum ;

otóż , ze względów różnorodności produktów zrobiłem kilkadziesiąt kategorii, do których ręcznie wrzuciłem około 10 tyś produktów i wszystko cacy , jednakże podczas importu z CSV towar, produkty zmieniają ceny i stany magazynowe znikają z podkategorii w których się znajdowały. Pojawiają się w głównym katalogu. Próbowałem w rożnych konfiguracjach importować dane z CSV i jest zawsze ten sam problem. Z kolei importować poszczególne kategorie z danymi gdy kategorii jest ponad 100 nie mówiąc już o podkategoriach - to robi się chore. Kluczem importu jest index# 5-ciocyfrowy. Jak zaimportować towar aby trafił w poszczególne kategorie, w szuflady gdzie ręcznie go przypisałem???

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Mam podobny problem.

Importuję plik csv z produktami (ok.1500 pozycji). Mapuję tylko ID i Ilość (tak dla uproszczenia). Po zaimportowaniu, ilości towarów się zgadzają, ale wszystkie należą tylko do swojej głównej kategorii. W podkategoriach pusto. Okazuje się, że import produktów, pomimo pominięcia kolumny Kategorie x,y,z, usuwa wszystkie powiązania z podkategoriami (tabela: ps_category_product). Można to obejść przez wykonanie np. w PhpMyAdmin kopii tabeli ps_category_product i ponowne jej odtworzenie po zaimportowaniu produktów. Niemniej jednak jest to niezbyt elegancka metoda.

Może ktoś podsunie rozwiązanie poprawiające ten błąd :-)

• 0

witam, podałem konkretny przykład i to chodzi bez problemów i nie czepiam się tego. Jeśli celujemy w konkretną kategorie i katalogi to jest wszystko OK. ID jest bardzo problematyczne przy ciągłych zmianach katalogowych i asortymentu jest nie do upilnowania. Zostaje tylko import z CSV i strzał po indeksie.

• 0

jak poprawnie ustawić import z CSV-ki aby Presta(moja wersja 1,5) wrzucała towar do konkretnych kategorii po indeksach, co zmienić?,

w moim przypadku jakiś towar występuje w kilku różnych kategoriach, próby które robiłem z różnymi konfiguracjami importu nie są poprawne,

co zrobić ????

• 0

ale pisalem o kateogirach. czy kategoria "Produkty|cyna" to jedna kateogria? tak sie nazywa, czy sa to dwie osobne?

jezeli jest to jedna kateogira to problemem moze byc wlasnie ten znaczek "|" - CSV go za bardzo nie lubi. jezelei dwie osobne to masz je blednie rozdzielone. rozdzielnikiem jest "," (przecinek)

• 0

przepraszam nie o to idzie, dałem przykład który ja osobiście importowałem i to działa jeśli celujesz w konkretną kategorie,bez problemu zmieniam cenę i stan magazynowy. Takich importów zrobiłem kilkanaście w konkretne szufladki (kable HDMI, DIN,RCA,TV zasilacze, itp. rzeczy które mogłem w większej ilości z automatu przypisać do kategorii, resztę bazy wklepałem i przypisałem ręcznie. Ale co zrobić masz 10000 produktów w tylko w CSV,( innej możliwości nie mam, pracuję na Optimie, wypluć mogę dane do arkusza), gdy dany towar, ta sama rzecz występuje w kilku kategoriach i podkategoriach, jak przypisać towar do poszczególnych kategorii, nie podjąć w imporcie Kategorii - niech towar trafia do szuflad po indeksie, import jednorazowy całej bazy.

Przeprowadziłem kilkanaście prób importu z różnymi ustawieniami Presty 1,5 a efektem jest znikającuy towar z poszczególnych kategorii, owszem zmienione ceny i stany, lecz pojawiają się w głównym katalogu sklepu

Jak zmusić Prestę do imortu z CSV po indeksach ( NIE po kategoriach , Nie po ID )

proszę o pomoc,

• 0

Witam.

Może pozwolę się dołączyć do tematu bo był wiele razy poruszany. Co nam daje CSV ? Daje nam możliwość operowania importem oraz exportem danych w Prestashop. Otóż żeby poprawnie importować produkty do Prestashop należy ten plik odpowiednio przygotować bez zbędnych wodotrysków które mogę się pojawiać w opisach, nazwach itp. . Warto sprawdzić czy tekst nie zawiera jakichkolwiek formatowań - po prostu musi być zwykły czysty nie sformatowany tekst. ( Polecam Open Office ).

1. Poprawne zakodowanie pliku - jak wiadomo presta obsługuje UTF8 i ISO 8859-1. Dlatego musimy zwrócić na to uwagę ( Polecam UTF8)

2. Do pliku wprowadzamy odpowiednie dane

•   Jeżeli jest to nowy import to musimy zaopatrzyć się w informacje które są nam jak najbardziej potrzebne jeżeli chodzi o same produkty tj. Nazwa,opis, krótki opis,waga,pojemność, ilość, zasada podatku id, kategoria itp.
  • Jeżeli takie informacje już posiadamy skupmy się na kategoriach. Jeżeli importujemy kategorie nie wolno nam popełnić literówki ( bo wtedy nam utworzy nową kategorię ). Kolejność umieszczania kategorii w pliku. Zawsze musimy import rozpoczynać od kategorii domyślnej nie od głównej, wtedy będziemy mieli zachowaną odpowiednią strukturę. Kolejną istotą, rzeczą jest to że import CSV nie obsługuje tych samych kategori i tu jest problem. Gdybyśmy importowali to do bazy danych wtedy można by było określić ID_CATEGORY i wtedy szło by tam gdzie potrzeba.
  • Jeżeli importujesz nowe produkty do sklepu nie musisz używać ID bo będzie ono generowane z automatu ID używamy wtedy kiedy robimy aktualizację produktów , wtedy jest ono ważne.
  • Kolejna zasada podatek - kolega na swoim zrzucie ma zrobiony błąd bo ma wpisane 23.00 % - błąd tam należy wpisać ID grupy zasad podatku ( możesz sprawdzić to w ustawieniach LOKALIZACJA->PODATKI i sprawdzić jakie id ma twój podatek on jest najważniejszy. Wtedy wystarczy podać tylko cenę netto system doliczy sobie odpowiedni podatek lub brutto wyliczy też sobie odpowiednio.
  • Jeżeli chodzi o kategorie jeszcze użyłeś | import może traktować to jako literę i dlatego lepiej użyć np. slasha /.
  • Kolejna rzecz zdjęcia - aby importować zdjęcia wystarczy w pole Adres Url podać pełną ścieżkę do zdjęcia np. http://mojastrona.pl/obrazek01.jpg itp można też umieścić zdjęcia na serwerze generując odpowiednią ścieżkę tego obrazka.
  • INDEXY produktów - indeks produktu jest po to by można było go w łatwy sposób odnaleźć. Produktów z tym samym indeksem można mieć wiele.
  • Warto zwrócić uwagę na separację kolumn oraz danych. Do kolumn używa się zazwyczaj znaku średnika , a do wielokrotności danych przecinka.

Nie rozumiem stwierdzenia jak wymusić import nie po ID i nie po kategoriach. Wiadomo, że ID będzie zawsze kluczem głównym dla produktu.Chcąc też przyjrzeć się problemowi najlepiej było by mieć takowy plik.

• 0

bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienie, pracując na Optimie to indeks jest źródłem porządku firmy Comarch, do którego się odwołuję, Wygląda na to że muszę w jakiś sposób indeks towaru zrównać z ID Presty. Tylko coś czuję że rozjadą się zdjęcia, baza oszaleje.

Proszę o Wasze sugestie, jak to uczynić poprawnie, mój przykład poniżej

post-930503-0-00768100-1423816376_thumb.jpg

Edited by bitbox2 (see edit history)

• 0

W Optimie trzeba utworzyć kolumny z nazwami potrzebnymi do formularza PS. To działa włącznie ze zdjęciami bardzo dobrze. Problem powstaje przy złożonej budowie kategorii. Pewne kolumny z PS nie do ustawienia w Optimie, dlatego dałem sobie z tym spokój. Jest generator w optimie, bez wsparcia. Powodzenia.