Jump to content
  • 0

Kompletnie rozjechany szablon

iza997

Question

Ze wzgledu na wyjazd nie zagladalem kilka dni na back-office ani nie ogladalem swojej strony (wystarczyl mail). Gdy zajrzalem dzisiaj leeko sie zdziwilem, bo wszystko mam rozjechane. Wrocil katalog install (jestem na 99% przekonany, ze byl usuniety) a strona glowna wyglada jak w opisie o problemie z Home.pl (to jednak strony nie dotyczy). Sprawdzilem jaki theme jest aktywny itd i nie umiem dojsc co jest nie tak. Czy byl robiony jakis update? Czy cos przegapilem?

27 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Jeśli sklep nie był instalowany standardowo tylko poprzez kliknięcie w panelu hostingu na zainstaluj to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że masz włączone automatyczne aktualizacje. W takim wypadku najlepiej jest wyłączyć taka opcje w panelu hostingu, żeby sie sytuacja nie powtórzyła.

Sugeruje wyczyścić cache być może w nim tkwi problem rozjechanego szablonu po aktualizacji.

• 0

Instalacja odbyla sie przez uruchomienie skryptu instalacyjnego na serwerze (innej metody nie znam). Juz przegladam panel hostingu w celu wylaczenia automatycznych aktualizacji plikow ale niestety nie moge znalezc (Home.pl)

Cache obecnie nawet nie jest wlaczony, gdyz strona jest wciaz w rozbudowie i przy wlaczonym cache-u dzialy sie dziwne rzeczy, tak czy inaczej wyczyscilem go.

Sprawdzilem wersje: 1.6.0.9 czyli taka jak instalowana.

• 0

Jasne, poczytam tylko co mam teraz zrobic? Hosting mamy zaplacony na jeszcze okolo rok, zmienie go na pewno, ale teraz leze. 

wlasnie tak jak pisalem, skorzystac z wyszukwarki np. tego forum albo google zeby znalesc odpwoeidz... mozesz to zrobic teraz... wedle uznania. nikt, nawet ja, nie kaze ci zmieniac hostingu. wystarczy tylko pcozynic odpowiednie zmiany dla porpawnego dzialania presta na home

Edited by deejay3 (see edit history)

• 0

Ale nie umiem znalezc odpowiedzi na ten konkretny problem. Do 04.02.2015 strona dzialala normalnie (dzien kiedy wyjezdzalem). Tyle co zdalem sobie sprawe z tego, ze jest kompletnie rozsypana i nie mam pojecia dlaczego. Widze tylko modyfikacje plikow okolo polnocy dnia 04.02. Dlatego prosze o wskazowke co moze byc przyczyna. Jesli to jakas auto-aktualizacja jak ja wylaczyc, zeby to sie nie powtorzylo?
@deejay Jesli masz ochote nabic sobie licznik postow piszac wyszukaj sobie to odpusc. Hosting zmienie, bo home.pl juz sprawialo mi problemy.

• 0

wcale nie mam zamiaru nabijac postow... jednak... forum to tylko pomoc, a z tego co widze, liczysz na "DAJCIE GOTOWCA!!, LENIWY JESTEM, NIC OD SIEBIE NIE ZROBIE BO PO CO, PRZECIEZ I TAK DOSTANE ODPOWEIDZ!!" == dokladnie Twoje podejscie. nie wiem czego jeszcze oczekujesz. dostales juz konkretne odpowiedzi, tak ode mnei jak i od endriu. czy naprawde tak turdno wpisac w wyszukiwarke (taki bialy pasek w jej gornej czesci) "google.pl" a poznej w srodkowej czesci strony, tez taki bialy pasek "prestashop home.pl" i enter? pozniej juz z gorki, klikasz pierwszy od gory taki niebieski link i masz pelna odpoweidz.

niby sprawdzales plik htaccess ale czy przekompilowas storne i przeczysciles cache?

a co do czesci "zeby sie nie potworzylo" to ustaw sobie instalatrona zeby nie instalowal upgrade (nie aktualizowal automatycznie) dla tej storny.

Edited by deejay3 (see edit history)

• 0

Deejay3, forum jak piszesz to właśnie szukanie pomocy. I nikt nie jest leniem, że mu się nie chce wpisać home.pl + prestashop.... Zarówno ja, jak i mój mąż zawsze szukamy pomocy w innych postach i wielokrotnie znajdujemy odpowiedź. W pierwszym poście masz wyraźnie napisane:

.... a strona glowna wyglada jak w opisie o problemie z Home.pl (to jednak strony nie dotyczy). Sprawdzilem jaki theme jest aktywny itd i nie umiem dojsc co jest nie tak. Czy byl robiony jakis update? Czy cos przegapilem?

czyli w problemie z home.pl wiemy i do tej pory jakoś się udawało rozwiązać problemy.

Mamy 2 sklepy oparte na presta. Jeden jeszcze na starej 1.5, drugi z którym mamy problem zrobiliśmy na 1.6. Oba są hostingowane przez home.pl. I stary działa ok, a nowy się rozjechał. Dlatego szukamy pomocy, bo może ktoś się spotkał z takim problemem.

Do tego co pytałeś wyżej: instalator serwerowy nie był odpalony, bo home.pl nie oferuje tego. Kiedyś mieliśmy problem z 1.5 - nagle został zablokowany, wtedy okazało się, że home.pl blokował prestę (dokładnie kilka plików na serwerze), po rozmowie telefonicznej zostało to odblokowane, a wersja której używaliśmy została dopisana do białej listy czy jakoś tak to się nazywa. Nikt nie siedzi i nie pisze: daj mi rozwiązanie, bo mi się nie chce... wprost przeciwnie, sami też próbujemy różnych rzeczy. Ale skoro nie dajemy sami rady, to pytamy na forum, bo przecież po to ono też jest.

Nie wszyscy są takimi fachowcami jak Ty. Podstawowe rzeczy sprawdzaliśmy, te co zazwyczaj są polecane w innych postach. Po katalogach widzę, że mam na większości zmienioną datę na 4 lutego 23:00. Wtedy też mogło nastąpić rozjechanie się sklepu.

Nie wiem co w którym pliku mam poprawić, żeby wróciła strona do wyglądu sprzed jak to wygląda "aktualizacji". Czy to jakieś aktualizacje home.pl... jeśli tak, to gdzie wyłączyć możliwość aktualizcji, bo przeszukałam cały panel home i nie znalazłam możliwości wyłączenia (ale presta była instalowana z serwera a nie przez instalator serwerowy). 

Jeśli możesz pomóc, to napisz po prostu zrób to i to... lub spróbuj to i to, bo może to być to... i np. wyłącz to, to Ci się nie będzie knociło to w przyszłości...

Może ktoś ma ten sam problem... bo zapewne nie jestem jedyna, co ma hosting na home.pl (zmienię go, ale jeszcze trochę to potrwa).

• 0

no to nie rozumiem jednego... serwer byl intalowany z serwera ale nie byl instalowany przez serwer.... znaczy sie? no to jak byl instalowany?

jezleli to byl jakis autouprate na pewno gdzies na serwerze bedzie backup. jezeli masz porpawnie zmienione .htaccess we wszystkich katalogach, w ktorym wystepuje to juz raczej pomoze albo reinstalka, albo najlepiej wpasnie przywrocenie z tego bakup. z home.pl za wiele nie mam wspolnego, wole od takich komercyjnych serwrow trzymac sie z daleka, wlasnie przez takie historie wiec nie powiem gdzie trzyamane sa te bakupy ani jak je przywrocic. tutaj pomoc przyniosa raczej inny "postowcy".

PS.

nie chce juz wracac do tego lenistwa itp, ale tak wynikalo z powyzszych Twoich watkow... trzeba bylo napisac," szukalam, znalazlam, zrobilam... niepomaga..."

• 0

Np. home.pl oferuje instalację różnych aplikacji:

Autoinstalator aplikacji Dokumentacja »

Pozwala na łatwe i nie wymagające specjalistycznej wiedzy instalowanie gotowych aplikacji użytkowych. Aplikacje dostępne w ramach Autoinstalatora, to narzędzia popularne, znane wielu użytkownikom na całym świecie, bogate w funkcjonalności, a zarazem proste w użyciu (m.in. phpBB, Joomla!, Wordpress, Coppermine Gallery, MediaWiki i wiele innych).

Prestę instalowaliśmy normalnie, kopiując na serwer i uruchomiając instalatora. A nie robiliśmy tego przez autoinstalator aplikacji. Możliwe, że inne serwery umożliwiają same instalację presty, stąd było pytanie Endriu o instalator serwerowy.

• 0

Np. home.pl oferuje instalację różnych aplikacji:

Prestę instalowaliśmy normalnie, kopiując na serwer i uruchomiając instalatora. A nie robiliśmy tego przez autoinstalator aplikacji. Możliwe, że inne serwery umożliwiają same instalację presty, stąd było pytanie Endriu o instalator serwerowy.

ale to co opisujesz to jest wlasnie instalator serwerowy. "autoinstalator", "installatron"... na roznych serwerach roznie  sie to nazywa. normalnie presta wrzucasz tak. sciagasz paczke .zip ze strony prestashop.com, wrzucasz na serwer, rozpakowujesz, odpalasz instalacje, przechodzisz wszelkie kroki wraz ze wczesniejszym zalozeniem bazy danych itd... po instalacji kasowanie katalogu ./install i zmiana nazwy ./admin (do 1.5) == to jest wlasnie "normalna" instalacja.

instalowanie przez autoinstalatrona ma na pewno gdzies w ustawieniach czy ma sie aktualizaowac automatycznie czy nie, ty masz zaznaczone, ze ma sie aktualizowac i tak tez sie stalo. czy na maila, na ktory byo zakladane konto nie przyszla informacja o takim upgrade? (nie wiem czy home wysyla takowe, ale normalne serwery owszem).

gdzies w panelu musisz miec jakis podglad i nadzor nad czym co zostalo z takiego autonstalatrona instalowane. gdzies beda tam ustawienia dla danej instalacji. przesledz co tam masz i moze trafisz na autoupgrade do wylaczenia. tam tez moze byc informacja o backupie (gdzie zostal zrzucony, mozliwosc przywrocenia kopii itp)

jak pisalem, z home nei mialem i wole nie miec doczynienia, ale tak wyglada standard, wiec mysle, ze za wiele home nie powinien sie roznic od wiekszosci serwerow.

• 0

normalnie presta wrzucasz tak. sciagasz paczke .zip ze strony prestashop.com, wrzucasz na serwer, rozpakowujesz, odpalasz instalacje, przechodzisz wszelkie kroki wraz ze wczesniejszym zalozeniem bazy danych itd... po instalacji kasowanie katalogu ./install i zmiana nazwy ./admin (do 1.5) == to jest wlasnie "normalna" instalacja.

tak właśnie zainstalowaliśmy, nie przez autoinstalatora... ufff chyba już się dogadaliśmy

Endriu pisał wcześniej:

Podejrzewam że sklep był instalowany przez instalator serwerowy? Na serwerze masz włączone automatyczne aktualizacje?

stąd moje wyjaśnienia.

Ponieważ presta nie była instalowana przez instalator serwerowy, to chyba home.pl nie mógł zrobić aktualizacji automatycznie?

• 0

Zalatwione. Dzieki za cierpliwosc, po przywroceniu wszystkiego do stanu pelnej uzywalnosci zrobie kopie bezpieczenstwa.

Dziekuje

To jest kwintesencja funkcjonowania w forum... Zawracać dupę innych w pomocy w rozwiązaniu swojego problemu aby potem nawet nie odpisać co zostało naprawione. Ja pierd..

"Wiem ale nie powiem"

Następnym razem nie spodziewaj się że ktoś będzie miał chęć ponownej pomocy Tobie w razie jakiegokolwiek problemu

• Like 1