jaca754 Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 (edited) Witam, Mam problem, ponieważ od trzech tygodni nie mogę zapisać produktu a mój sklep jest przeciążony - mam jakieś dziwne IP, które co sekundę wchodzi na stronę (sklep prestashop, otomaszyny.pl). Google analytics pokazuje, że ten ruch jest z Rosji. IP zaznaczone na czerwono to fake - jeżeli ktoś wie co może się dziać proszę o pomoc! Edited January 30, 2015 by jaca754 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 route: 91.240.109.0/24 descr: Prestashop PI block Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaca754 Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Dziękuję za odpowiedź. Niestety, ale jestem zielony, więc nie wiem gdzie mam w ogóle to wstawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 to byla tylko notka wynika z niej, ze to byl robot nalezacy do prestashop - aczkolwiek to jakas nowosc widze Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 szczerze mówiąc to te kilkanaście wejść robota presty nie powinno w żaden sposób spowolnić sklepu Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaca754 Posted February 1, 2015 Author Share Posted February 1, 2015 No właśnie nie wiem co się dzieje, bo od kiedy to się pojawiło to mój sklep nie nadaje się do użytku. Nie mogę nawet spokojnie edytować produktu, ponieważ guzik zapisz się bardzo długo ładuje. Coś jest dziwnego, bo nawet google anatylics pokazuje mi, że ruch pochodzi z rosji, np. z jakiś dziwnych haseł typu (organic search) google officially -recommends ilovevitaly.com search shell / (not provided) / resellerclub scam albo z jakiś dziwnych linków typu: forum.topic57010857.darodar.com Możliwe jest też, że mój serwer jest po prostu do dupy - mam w 1and1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 1. Jeśli chodzi o hosting 1&1 i prestashop na nim, to na tym forum i w sieci znajdziesz masę opinii (tylko same złe). 2. Wejścia na sklep z danego państwa możesz zablokować w Preferencje -> Geolokalizacja. 3. Nie masz włączonych w preście żadnych optymalizacji CCC, co również muli wczytywanie Twojej strony. Zaawansowane -> Wydajność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Witaj, te wejścia które masz a które wydają Ci się podjerzane to nowa dość znana i popularna ostatnio metoda spamu która ma spowodować, że wejdziesz na te strony wątek tutaj: https://productforums.google.com/forum/#!topic/webmasters/3s_K5sfIp-4 mimo wszystko to i tak za mało, te pojedyncze wejścia aby przyblokować sklep. Raczej kwestie hostingu, który jest szczerze mówiąc, jedną z najgorszych możliwości ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaca754 Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Dziękuję za odpowiedzi! Po tym co przeczytałem o 1and1 hosting właśnie jest zmieniany na netmark.pl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts