miczi Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 (edited) Witam!Mam sklep na prestashop domena jest powiązana z serwerem (serwer na netlook.pl). Podpiąłem inną domenę z nazwa.pl i teraz chciał bym zmienić adres sklepu na domenę z nazwy pl. domena jest podpięta pod folder /public_html/nowa domena-pl a sklep jest na /public_html/ Chyba nie powinno być zbyt trudno. Jak to zrobić żeby nie stracić żadnych danych? Edited December 29, 2014 by miczi (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Nowa domena musi wskazywać dokładnie ten sam folder co stara, jeśli tak jest w prescie zmieniasz nazwę domy i tyle, bezbolesne przejście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 veciak11 Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Nowa domena musi wskazywać dokładnie ten sam folder co stara, jeśli tak jest w prescie zmieniasz nazwę domy i tyle, bezbolesne przejście. Zgadza się, ale kolega ma domenę u innego usługodawcy. Należy zmienić nazwę domeny w panelu administracyjnym presty oraz dodać serwery DNS. Nie pamiętam dokładnie tej procedury, proszę kogoś bardziej doświadczonego o pomoc koledze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 miczi Posted December 30, 2014 Author Share Posted December 30, 2014 Czy wystarczy jak:- przekopiuje pliki do nowego folderu - w bazie danych w tabeli ps_configuration zmienie PS_SHOP_DOMAIN i PS_SHOP_DOMAIN_SSL na aktualną domenę - zmienię nazwę domeny w panelu administracyjnym Nie jestem pewien czy uda mi się odpalić tą preste z nowej domeny może dla bezpieczeństwa utworze drugą taką samą bazę danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted January 2, 2015 Share Posted January 2, 2015 a nie masz opcji na wskazanie w ustawieniach nowej domeny aby podpięta byłą pod główny folder ze sklepem (public_html) będzie łatwiej i bez kombinowania z kopiowaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 miczi Posted January 7, 2015 Author Share Posted January 7, 2015 Serwer jest na netlook.pl opcji takiej nie ma napisałem do nich i otrzymałem taką odpowiedz: Zmiana domeny głównej musi być wykonana przez nas bo jest to zmiana konfiguracji konta. Zmiana domeny głównej wymaga usunięcia wszystkich kont email na serwerze, we wszystkich domenach. Konta email będzie musiał Pan później samodzielnie odtworzyć, niestety ich ewentualnej zawartości nie da się odzyskać.Mając na uwadze w/w informacje, prosimy o potwierdzenie czy chce Pan dokonać zmiany domeny głównej na serwerze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 maraguta Posted February 7, 2017 Share Posted February 7, 2017 Witam. mam wykupioną domenę na home.pl, a preste na webd.pl. W cPanelu webd podpiąłem kupioną domenę z home.pl do folderu z prestą. Na home.pl dałem dns-y webd.pl-owe. w Preście 17 nie ma opcji /nie moge znaleźć USTAW URL SKLEPU-->Domena sklepu. otwiera mi się na zasadzie przekierowania. Co mam zrobić? na ftp mam folder ze sklepem i pusty folder nazwę domeny. czy mam tam przenieść sklep i w bazie zmienić url w ps_shop_url? domain domain_ssl physical_uri Czy jak to zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Czy wystarczy jak: - przekopiuje pliki do nowego folderu - w bazie danych w tabeli ps_configuration zmienie PS_SHOP_DOMAIN i PS_SHOP_DOMAIN_SSL na aktualną domenę - zmienię nazwę domeny w panelu administracyjnym Nie jestem pewien czy uda mi się odpalić tą preste z nowej domeny może dla bezpieczeństwa utworze drugą taką samą bazę danych. Spokojnie możesz to zrobić Profilaktycznie (tak na wszelki wypadek) sprawdź czy ten nowy folder na pewno "należy" do tej domeny - wgraj do niego cokolwiek może być jakikolwiek plik np. graficzny i wpisz jego adres w przeglądarce. Jeśli będzie widoczny to możesz wgrywać do tego folderu pliki sklepu Kopię bazy danych jak najbardziej - zrób (to nigdy nie zaszkodzi). Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Wojtan Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 A czy przypadkiem nie należy edytować jeszcze tabeli ps_shop_url ...? Sądzę, że raczej koniecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 10 minut temu, Wojtan napisał: A czy przypadkiem nie należy edytować jeszcze tabeli ps_shop_url ...? Sądzę, że raczej koniecznie. Zmiana w panelu administracyjnym sklepu, zakładka: Preferencje > SEO&URL > "Domena sklepu" - zapisze noew dane w tabeli ps_shop_url... Nie trzeba robić tego ręcznie w bazie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 WorkMariak Posted April 11, 2018 Share Posted April 11, 2018 (edited) Panowie i Panie, proszę o pomoc! Naknociłem;) Zmieniałem domenę - wpisałem nową domenę i usunąłem link folderu, w którym była zainstalowana presta. No i sklep padł. Czy mogę przez kod albo bazę danych wrócić do poprzednich ustawień? PrestaShop 1,7 Doszedłem do bazy danych i w tabeli bazy danych wartości są takie same jak były poprzednio. Edited April 11, 2018 by WorkMariak (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Wojtan Posted April 18, 2018 Share Posted April 18, 2018 Konfigurowałeś nową domenę i usunąłeś link na serwerze? Robiłeś dodatkowo jakieś operacje w samej prescie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
miczi
Witam!
Mam sklep na prestashop domena jest powiązana z serwerem (serwer na netlook.pl).
Podpiąłem inną domenę z nazwa.pl i teraz chciał bym zmienić adres sklepu na domenę z nazwy pl.
domena jest podpięta pod folder /public_html/nowa domena-pl a sklep jest na /public_html/
Chyba nie powinno być zbyt trudno.
Jak to zrobić żeby nie stracić żadnych danych?
Edited by miczi (see edit history)Link to comment
11 answers to this question
Recommended Posts