Jump to content
  • 0

Brak obrazków towarów po aktualizacji v1.4 do 1.6

protech.bielsko

Question

Szanowni forumowicze , możecie mi pomóc ?

Zdecydowałem się na aktualizację sklepu z wersji 1.4.4.1 do wersji 1.6.0.9 -

Wszystko poszło gładko, sklep wygląda nowo ale.... nie mam ani sztuki fotografii produktów (?!)

Na nic próby generowania miniatur, szperania we wszystkich opcjach, nawet dodanie nowego towaru na próbę i dodanie mu zdjęcia nic nie daje - coś się zchrzaniło ?

Na podglądzie produktów obrazki są, ale już "oglądane od strony klienta" wyświetla same znaki zapytania - ktoś wie co to za upierdliwy problem ? wszystkie obrazki w jpeg , próbowałem przekonwertować do png na próbę i nic... ratunku.....

Edited by protech.bielsko (see edit history)

12 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Czy zanim zaktualizowałeś sklep zmieniłeś system przechowywania zdjęć na nowy?

chodzi o ustawienie zdjec na metoda kanoniczna. w 1.4 jeszcze byla mozliwosc przechowywania wszystkich zdjec w jednym miejscu, w 1.6 jest juz tylko ta "poukladana" (canonical)

jakbys robil upgrade skokowo, czyli do najwyzszej 1.4(.11) dalej do 1.5 i dopiero do 1.6 to zostalo by to skorygowane, przerzucanie bezposrednio na 1.6 tak wlasnie sie konczyc ;)

• 0

Nie , nic nie zmieniałem , nie wiedziałem że trzeba :( - co w takim razie mogę teraz zrobić ?

Ale dziwne że nawet jak dodaję nowy produkt to też niby dodaję opis , cenę , zdjęcia , wszystko wskakuje i i tak nie wyświetla mi się obrazek w nowym produkcie - a chyba powinien , prawda ?

• 0

Nie , nic nie zmieniałem , nie wiedziałem że trzeba :( - co w takim razie mogę teraz zrobić ?

Ale dziwne że nawet jak dodaję nowy produkt to też niby dodaję opis , cenę , zdjęcia , wszystko wskakuje i i tak nie wyświetla mi się obrazek w nowym produkcie - a chyba powinien , prawda ?

a sprawdz jeszcze uprawnienia do katalogu ./img oraz ./img/p daj mu na poczatek 775 a jak to nize pomzoe to 777 na probe.

upgradowales bez zrobienia kopii?

• 0

A jeżeli wywalić towary i wgrać je na nowo - pomoże to coś ? nie mam tego wiele , ~65 bo to nietypowa branża , mogę zgrać treści, ceny , ilości (zresztą gdzieś mam je już zapisane po kolei) i powstawiać w jeden wieczór z powrotem , tylko nie wiem czy to ma sens - skoro nowy produkt także nie wyświetla mi obrazków.

"Stary towar" z poprzedniej wersji - rozumiem , inna organizacja foto ,ale czemu nie wyświetla w nowych ?

Przecież nowa presta chyba zakłada odpowiedni dla siebie system przechowywania foto , jakiś katalog zostaje utworzony do którego wędrują nowe foto prawda? Skoro ta wersja sobie gdzieś te zdjęcia zapisuje przy dodawaniu to chyba "pamięta" gdzie to zapisała i wie gdzie odczytać i podstawić foto które przypisano do nowego produktu?

Idąc tą myślą powinno się bez problemu dodawać nowe i powinny hulać a tu kicha, pomimo nowej pozycji.

Sklep podczas dodawania nowego produktu nie wali błędem że nie ma dostępu do pliku (wysyłam mu foto i łyka ją normalnie , jak i inne treści), normalnie to się wyświetla potem po wstawieniu w "produktach" , a od strony klienta nadal pusto. Tego nie kapuję dlaczego się tak dzieje z nowym towarem.

• 0

Wyłączenie i włączenie przyjaznych adresów nic nie dało , ale póki co mnie natchnęło i funkcją "Rollback" przywróciłem starą wersję sklepu 1.4.4.1 ( :o - nie wiedziałem że się to tak sprawnie uda) , sklep po tej operacji działa połowicznie (wygląd wskoczył stary ale nic się w sklepie nie da zrobić prócz zobaczenia starej wersji), ale...uzyskałem z powrotem stary interfejs , mogę też zrobić tę nową organizację zdjęć więc to zrobię i spróbuję ponownie zrobić upgrade :) - nie wiem czy to się uda ale może warto spróbować ? :) heh , jeśli to wyjdzie to bomba :)

• 0

No więc przywrócić starą wersję sklepu się udało (z 1.6.0.9 na 1.4.4.1), zauważyłem po całym zabiegu że znikło kilka obrazków produktów i przestały działać produkty polecane - klikanie na którykolwiek z pozycji polecanych niczym nie skutkowało.

Wyłączyłem więc wszystkie te polecane produkty , zresetowałem moduł polecanych produktów po czy na nowo je tam wrzuciłem i działa.

Po uzupełnieniu kilku obrazków które znikły także i to zostało przywrócone. Sklep działa w starej wersji jak działał , jedyne co straciłem to wygodna edycja opisu produktów , teraz zamiast wbudowanego edytora mam jakby czysty kod html w opisie , więc edycja nie byłaby możliwa już tak łatwo jak niegdyś sprzed tych machinacji , ale że nic nie mam teraz do edytowania to zostawiłem jak jest i wyświetla się to dobrze od strony klienta.

Dokonałem też przesiadki na ten nowy sposób zarządzania i przechowywania obrazków, wygenerowałem miniatury, potem testowo już po tym wszystkim wgrałem nową prestę 1.6.0.9 i niestety efekt taki jak na samym początku - kompletny brak zdjęć. Wygląda więc na to że szablon ma coś skopane w kodzie i trzeba by to ręcznie poprawiać (czyli sprawdzić gdzie szablon ma określone miejsce na foto i to poprawić). Póki co czekam na dane dostępowe ftp więc nie jestem w stanie tego podejrzeć w preście co tam jest poustawiane , więc powróciłem z konieczności do starej presty 1.4.4.1 i kiedyś się w to pobawię , bo sklep w wersji 1.6.0.9 bardzo mi się podobał , sporo różnych nowych przydatnych funkcji się pojawiło więc chciałbym się docelowo przesiąść na tę nowszą wersję.

Jeżeli byście mieli w takim razie pomysły i rady gdzie szablon może to mieć poustawianie (określenie katalogu w którym przechowuje on zdjęcia produktów) - byłbym bardzo wdzięczny za tę informację , bo temat jakby niedokończony i utknąłem w martwym punkcie :(

• 0

No więc przywrócić starą wersję sklepu się udało (z 1.6.0.9 na 1.4.4.1), zauważyłem po całym zabiegu że znikło kilka obrazków produktów i przestały działać produkty polecane - klikanie na którykolwiek z pozycji polecanych niczym nie skutkowało.

Wyłączyłem więc wszystkie te polecane produkty , zresetowałem moduł polecanych produktów po czy na nowo je tam wrzuciłem i działa.

Po uzupełnieniu kilku obrazków które znikły także i to zostało przywrócone. Sklep działa w starej wersji jak działał , jedyne co straciłem to wygodna edycja opisu produktów , teraz zamiast wbudowanego edytora mam jakby czysty kod html w opisie , więc edycja nie byłaby możliwa już tak łatwo jak niegdyś sprzed tych machinacji , ale że nic nie mam teraz do edytowania to zostawiłem jak jest i wyświetla się to dobrze od strony klienta.

Dokonałem też przesiadki na ten nowy sposób zarządzania i przechowywania obrazków, wygenerowałem miniatury, potem testowo już po tym wszystkim wgrałem nową prestę 1.6.0.9 i niestety efekt taki jak na samym początku - kompletny brak zdjęć. Wygląda więc na to że szablon ma coś skopane w kodzie i trzeba by to ręcznie poprawiać (czyli sprawdzić gdzie szablon ma określone miejsce na foto i to poprawić). Póki co czekam na dane dostępowe ftp więc nie jestem w stanie tego podejrzeć w preście co tam jest poustawiane , więc powróciłem z konieczności do starej presty 1.4.4.1 i kiedyś się w to pobawię , bo sklep w wersji 1.6.0.9 bardzo mi się podobał , sporo różnych nowych przydatnych funkcji się pojawiło więc chciałbym się docelowo przesiąść na tę nowszą wersję.

Jeżeli byście mieli w takim razie pomysły i rady gdzie szablon może to mieć poustawianie (określenie katalogu w którym przechowuje on zdjęcia produktów) - byłbym bardzo wdzięczny za tę informację , bo temat jakby niedokończony i utknąłem w martwym punkcie :(

tutaj tez nalezy jeszcze spomniec, jak juz piszesz o szablonie, ze w presta 1.4 rozmiarowka zdjec nazywana jest wprost czyli np. large, small, medium.... itd a w 1.5 i wyzej, czyli rowniez w 1.6 juz zawierajaca nazwe szablonu (najczesciej) ale w standardzie small_default, medium_default, large_default. teraz w zakladce Preferencje > zdjecia sprawdz czy masz te same nazwy rozmiarow co uzyte w szablonie. dalej to juz chyba oczywiste, albo zmieniasz nazwy z poziomu tego panelu na te co w szablonie, albo zmieniasz szablon na te co zawarte w w tych ustawieniach. osobiscie mysle, ze prosciej bedzie po stronie panelu i ponowne wygenerowanie wszystkich miniatur.