west28 Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 (edited) We współpracy z SMSAPI udostępniamy moduł zgodny z Prestashop 1.5 i 1.6 umożliwiający automatyczną konfigurację wysyłki smsów z prestashop podczas zmiany statusów zamówień. Moduł pozwala na konfigurację następujących parametrów: 1. Smsy: - Nazwa wysyłającego - domyślna info użycie innej wymaga rejestracji w panelu SMSAPI. Nie współpracuje z funkcją ECO - Eco - tańsza forma smsów wysyłana z losowych numerów, z pewnym opóźnieniem i niższym priorytetem. - Flash SMS - wiadomość wyświetlana na ekranie w formie push. Nie zostaje zapisana w pamięci telefonu. Nie działa z funkcją ECO. - Tryb testowy - tylko do sprawdzenia modułu. Domyślnie powinien mieć wartość 0 2. Statusy - moduł pobiera dla każdego statusu - wiadomość dowolnie konfigurowaną oraz tryb aktywny / nieaktywny. Możliwe zmienne w wiadomościach [duże litery mają znaczenie] - {$FIRST} - Imię klienta. - {$LAST} - Nazwisko klienta. - {$ORDERID} - ID zamówienia. - {$VALUE} - Wartość zamówienia bez podanej waluty. - {$MAIL} - Email klienta. - {$SHOP} - Nazwa sklepu. 3. Konfiguracja - Moduł wymaga aktywnego konta na SMSAPI - Podajemy login http://smsapi.pl - hasło do API w md5 - ważne zakładka "Ustawienia API" Pobierz: http://europasaz.pl/moduly-prestashop/69-smsapi-prestashop-darmowy-modul.html Edited December 11, 2014 by west28 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Witam, Zainstalowałem, skonfigurowałem i: moduł wysyła SMS-y ale: Wiadomość o treści: "Witaj John, Zamówienie o numerze XXXX zostało anulowane. Pozdrawiamy" została wysłana w dwóch częściach i teraz pytanie, czy to dlatego że w wiadomości występuje znak specjalny "Zamówienie ? Coś moduł popsuł zmiany statusów zamówień, zmieniłem status zamówienia z oczekuje na wpłatę na Anulowane, na liście zamówień nadal pokazuje oczekuje na wpłatę , a gdy wejdę w zamówienie jest Anulowane. Wygląda to tak jakby zabrakło zmian w którejś tabeli DB. Generalnie ten moduł to duży krok jeżeli chodzi o integrację z API-sms , ale do modułu firmy TOPefekt s.r.o. jeszcze długa droga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
west28 Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 Witam, Zainstalowałem, skonfigurowałem i: moduł wysyła SMS-y ale: Wiadomość o treści: "Witaj John, Zamówienie o numerze XXXX zostało anulowane. Pozdrawiamy" została wysłana w dwóch częściach i teraz pytanie, czy to dlatego że w wiadomości występuje znak specjalny "Zamówienie ? Coś moduł popsuł zmiany statusów zamówień, zmieniłem status zamówienia z oczekuje na wpłatę na Anulowane, na liście zamówień nadal pokazuje oczekuje na wpłatę , a gdy wejdę w zamówienie jest Anulowane. Wygląda to tak jakby zabrakło zmian w którejś tabeli DB. Generalnie ten moduł to duży krok jeżeli chodzi o integrację z API-sms , ale do modułu firmy TOPefekt s.r.o. jeszcze długa droga. Sms w dwóch częściach dlatego, że zastosowałeś znaki specjalne - przekleiłeś wiadomość z innego edytora lub zastosowałeś enter podczas pisania wiadomości. Zadzieje się tak z każdym modułem - nawet top perfect bo żaden z nich nie posiada parsera. Moduł top perfect to kombajn, który ma bibliotekę = około 1MB i dość poważnie wpływa na działanie sklepu. Moduł SMSAPI nie wpływa na działanie bazy danych jest napisany tak, by nie ingerował w działanie sklepu. Status zamówienia jest poprawnie zmieniony wystarczy, że wciśniesz F5 w przeglądarce. Docelowo zamierzam rozwijać moduł gdyż wszystkie rozwiązania jakie oglądałem są przeładowane bibliotekami, których nikt nie używa. Być może przydatną funkcją będzie właśnie parser wpisywanej wiadomości oraz licznik znaków wiadomości? W każdym razie dziękuję za opinię i czekam na więcej..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
testerxxx Posted December 16, 2014 Share Posted December 16, 2014 (edited) west28 - dzięki, moduł działa idealnie moim zdaniem im prostszy tym lepiej, komunikaty ustawia się zazwyczaj raz podczas konfiguracji, nie zmieniam ich codziennie więc poradzę sobie bez parsera i licznika, brakuje mi jednak możliwości ustalenia komunikatów dopasowanych do wersji językowej i/lub zablokowanie generowania wysyłki dla numerów spoza PL, oraz więcej zmiennych, chciałbym użyć np. numeru przesyłki. tak czy siak dzięki za moduł Edited December 16, 2014 by testerxxx (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
west28 Posted December 16, 2014 Author Share Posted December 16, 2014 zatem parser i licznik zostawiamy w spokoju. W smsapi możesz blokować wysyłanie smsów za granicę. czy zatem to potrzebna funkcja ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
testerxxx Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 west28 - komuś kto prowadzi sklep w jednym języku/kraju wystarczy wyłączenie funkcji w SMSapi, ale jeżeli ktoś ma dwa języki np. PL i EN to głupio jest wysyłać anglojęzycznemu klientowi powiadomienie w języku polskim (jeżeli cały proces zamówienia łącznie z mailami dostawał w EN) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts