copycharlie Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Witam,czy komuś w Was udało się skonfigurować ścieżkę zakupową w GA dla sklepu postawionego na Prescie 1.6?Przeszukałem kilkadziesiąt wątków na różnych forach i nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi, jak to poprawnie zrobić.Wiem ,że w Prescie 1.5 działała poniższa ścieżka:/product.php (required : no)/order/step0.html/authentication.php/order/step1.html/order/step2.html/order/step3.htmla za konwersję zamówień była odpowiedzialna podstrona: /order-confirmation.php.Niestety po wklepaniu tych adresów w GA nic się nie dzieje, a współczynnik konwersji od kilku dni konsekwentnie pokazuje 0.Jeśli komuś z Was udało się skonfigurować cel w GA dla Presty 1.6, który działa jak trzeba, będę niezwykle wdzięczny za oświecenie mnie jak to zrobił Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 nigdy nie umialem tych celow dla presty ustalic dobrze, ale teraz jest funkcja e-commerce wiec ona ci zliczy sprzedaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 10, 2014 Author Share Posted December 10, 2014 hatak, przede wszystkim dzięki za odpowiedź.Używam opcji e-commerce, ale GA nadal ma problemy z właściwym liczeniem sprzedaży. Szczególnie jest to widoczne w kwestii naliczania cen produktów.Poza tym, chciałbym móc monitorować poszczególne ścieżki zakupowe i ręcznie ustalać cele w zależności od dobranej grupy docelowej, źródła ruchu itd. A jedyną opcją, żeby to zrobić, jest skonfigurowanie określonego celu, opartego na adresach url. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 tylko ze cel, a liczenie sprzedazy to dwie rozne rzeczy cel mozesz sobie zalozyc jaki chcesz i wlasciwie nie musi tam byc sciezki co do sprzedazy e-commerce liczy sprzedaz produktow bez przesylki - moze stad liczysz roznice Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 10, 2014 Author Share Posted December 10, 2014 (edited) Zdaję sobie sprawę, że mogę ustawić dowolny cel i nie musi on zawierać ścieżki. Jednak chciałbym ustawić sobie 1 cel na ogólną konwersję za pomocą: /order-confirmation.php, a potem konfigurować mniejsze cele, wykorzystując poszczególne ścieżki, w zależności od przekierowywanej grupy docelowej.Natomiast jeśli chodzi o ustawienia e-commerce, to obecnie GA nalicza mi błędne ceny produktów.Wiem również, że nie uwzględnia w nich kosztów dostawy. Jednak, mimo to, kwoty nie zgadzają się z cenami na sklepie.Myślałem, że to kwestia waluty, ale nawet po przestawieniu jej na PLN, nadal występują błędy.Konwersja również nie jest naliczana prawidłowo. Bywają dni, kiedy mimo kilkunastu zamówień na sklepie, GA nadal pokazuje 0.Nie wiem czy to kwestia błędu w kodzie śledzenia, czy po prostu e-commerce w GA nie do końca działa jak trzeba.Dlatego chciałem to zweryfikować za pomocą celów ustawionych na konwersję. Niestety im bardziej zagłębiam sie w temat, tym bardziej dochodzę do wniosku, że Presta 1.6 i konwersja w GA nie idą ze sobą w parze. Edited December 10, 2014 by copycharlie (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 (edited) jesli uzywasz przepisywania seo to celem będzie /pl/index.php?controller=order-confirmation?id_cart z opcją zaczyna się od a z ecomerce musze popatrzec czy wujcio G nie oszukuje Edited December 10, 2014 by hatak (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 10, 2014 Author Share Posted December 10, 2014 hatak, mógłbyś rozwinąć tę kwestię, bo Presta to dla mnie nowy CMS i nie do końca rozumiem.Masz na myśli ręczne nadawanie Title tagów i adresów URL produktów? Byłbym również wdzięczny, gdybyś mógł dokończyć zdanie: "z opcją zaczyna się od", bo chyba brakuje fragmentu tekstu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 zaczalem teraz sprawdzac konwersje i faktycznie cos nie teges ilosc zamowien nie zgadza sie produkty - ceny ok ilosc produktow ok - ale razem z zamowieniami anulowanymi nie bierze w podsumowaniu zamowien z inna waluta niz domyslna (ale zonk) jak wyedytujesz zamowienie tez tego nie bierze pod uwage (wiadomo) co do twojego ostatniego pytania w analiytycs w konfiguracji celu gdzie wpisujesz miejsce docelowe masz opcje (rownasie | zaczyna sie | wyrazenie regularne) w prescie w preferencje-> seo - ustawiasz przyjazne adresy i wtedy link po zlozeniu zamowienia zaczyna sie np. /pl/index.php?controller=order-confirmation?id_cart jesli nie ustawisz przyjaznych to bedzie on zaczynal sie....bez tego /pl/ lub /en/.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 11, 2014 Author Share Posted December 11, 2014 (edited) produkty - ceny okU mnie tylko ok. 30% cen jest naliczana poprawnie. Reszta leży.nie bierze w podsumowaniu zamowien z inna waluta niz domyslna (ale zonk)To bardzo ważna informacja. w prescie w preferencje-> seo - ustawiasz przyjazne adresy i wtedy link po zlozeniu zamowienia zaczyna sie np. /pl/index.php?controller=order-confirmation?id_cartMam ustawione przyjazne URL-e, ale wydaje mi się, że kwestia wyświetlania przedrostka /pl albo /eng wynika wyłącznie z wersji językowej sklepu. Obecnie mam tylko polska wersje językową sklepu i w adresach URL nie mam żadnego przedrostka. Oczywiście mogę się mylić. hatak, mógłbyś sprawdzić, czy po wpisaniu w cele tego adresu: /pl/index.php?controller=order-confirmation?id_cart (opcja: Równa się) i naciśnięciu opcji "Zweryfikuj ten cel", GA od razu go widzi i nalicza konwersję? To wyjaśniło by bardzo wiele kwestii. Edited December 11, 2014 by copycharlie (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 ...ka wersje językową sklepu i w adresach URL nie mam żadne... tak jak najbardzej u ciebie bedzie bez pl wlasnie w opcji rowna sie nie zobaczy tego - musi byc "zaczyna sie od" bo pozniej masz w adresie cala mase zmiennych car id token client .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 11, 2014 Author Share Posted December 11, 2014 (edited) W takim razie kwestię tłumaczenia mamy jasną.Natomiast jeśli chodzi o cel, to próbowałem 3 opcji:1. /index.php?controller=order-confirmation - z opcją "Równa się"2. /index.php?controller=order-confirmation.php - z opcją "Równa się"3. /index.php?controller=order-confirmation.id-cart - z opcją "Zaczyna się od"Niestety po naciśnięciu "Zweryfikuj ten cel", w każdym z powyższych przypadków, GA uparcie pokazuje 0.Rozumiem, że gdyby URL był poprawny, GA od razu dałoby odpowiedź, że cel został zweryfikowany prawidłowo? Edited December 11, 2014 by copycharlie (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 tak - ale ta strona ktora weryfikujesz musi byc odwiedzona / wywolana w ostatnich 7 dniach aha adres ma wyglac nie inaczej niz /index.php?controller=order-confirmation?id_cart te powyzsze 2 i 3 co wkleiles sa jakies dziwne Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 11, 2014 Author Share Posted December 11, 2014 Dzięki za wyjaśnienie. Testuję wszystkie możliwe opcje.Niestety po wpisaniu adresu /index.php?controller=order-confirmation.id-cart - z opcją "Zaczyna się od" i próbie weryfikacji celu - nic się nie dzieje. Stronę odwiedza kilkuset użytkowników dziennie i sklep rejestruje min. kilka zamówień, ale GA nie widzi ani 1 zrealizowanego celu.Czy kiedy Ty wpisałeś ten adres w cele GA i nacisnąłeś "Zweryfikuj ten cel" - GA od razu pokazało Ci wyniki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 dlaczego wpisujesz rmation.id-cart tam ma byc znak zapytania Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 11, 2014 Author Share Posted December 11, 2014 (edited) Literówka.Wpisuję: /index.php?controller=order-confirmation?id_cartI dostaję komunikat: "Na podstawie danych z ostatnich 7 dni współczynnik konwersji tego celu wyniósłby 0%. Wypróbuj inną konfigurację." Edited December 11, 2014 by copycharlie (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 najlepiej zrob sobie testowe zamowienie i skopiuj sobie adres jaki ci wyskakuje na stronie potwierdzenia - moze cos u ciebie jest inaczej ale moze rowniez to wina czegos innego ale wrozka nie jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 11, 2014 Author Share Posted December 11, 2014 Jasne, rozumiem Własnie spisałem URL-e poszczególnych podstron ścieżki zakupowej i widzę niezły sajgon.Chciałem się tylko upewnić, że kiedy Ty wpisałeś ten URL: /index.php?controller=order-confirmation?id_cart GA od razu go zweryfikowało i wyświetlało prawidłowe dane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 taaaak no inaczej bym cie tego tu nie pisal Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 11, 2014 Author Share Posted December 11, 2014 Rozumiem. Chciałem mieć 100% pewność, bo sytuacja z serii 0:1. Albo działa, albo nie.Ostatnie pytanie: czy w Twoim sklepie działają moduły odpowiedzialne za wyświetlanie statystyk w dashboardzie Presty (Menu głównym)? Chodzi mi np. o: Dashboard Goals, Sprzedaż i zamówienia itp.U mnie nie te moduły nie wyświetlają danych i wykresów, mimo że wszystkie są włączone i zastanawiam się, czy nie ma to wpływu na zafałszowane wyniki opcji e-commerce w GA? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 dzialaja Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 11, 2014 Author Share Posted December 11, 2014 Dzięki za pomoc hatak. Powalczę z kodem i opcjami i mam nadzieję, że u mnie też wszystko zacznie hulać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 teraz ja mam pytanie - jaka masz wersje modulu ganalitycs? Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycharlie Posted December 12, 2014 Author Share Posted December 12, 2014 (edited) Ok. Chyba w końcu wszystko działa jak trzeba.Sprawdziłem URL-e podstron i z drobną pomocą mojego programisty znaleźliśmy błędy.Tak obecnie wygląda mój cel: Miejsce docelowe: /order-confirmation Klucz programu to ustawienie opcji "Zaczyna się od" zamiast "Równa się". Z przyzwyczajenia ustawiłem ścisłe dopasowanie i stąd większość problemów. Przestrzegam też przed końcówkami .php, .html itp. U mnie tylko komplikowały sprawę i GA strajkowało. A tak wygląda ścieżka zakupowa dla Gościa: 1. /order 2. /login?multi-shipping=0 3. /order?step=1 4. /order 5. /order?multi-shipping= 6. /module/bankwire/payment Mam nadzieję, że komuś zaoszczędzi to sporo czasu Natomiast, odpowiadając na Twoje pytanie, mój moduł GA to wersja 1.8.2.Myślisz, że może mieć to wpływ na błędne odczytywanie cen przez GA, czy pytasz z innego powodu?Edit:Po 5 dniach testów GA widzi tylko zamówienia z opcją przelewu na konto.Zamówienia z płatnościami przez transferuj.pl nie są odnotowywane jako realizacja celu: /order-confirmation Edited December 19, 2014 by copycharlie (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts