Jump to content
  • 0

problem z zapisem ustawień homeslider

Jami84

Question

witajcie,

Mam pewien problem z modułem homeslider (być może występuje on też przy innych modułach, ale na razie odkryłam go tylko w tym).

Problem w tym, że po zmianie parametrów i kliknięciu Zapisz niby jest informacja że pomyślnie zapisano, a konfiguracja się nie zmienia (nie widać zmian ani w formularzu ani na stronie głównej tam gdzie jest slider), ale w bazie widzę, że się zmieniło.

Widzę, że w bazie zmienia się rekord z id_shop_group=1 i id_shop=1, ale są jeszcze rekordy z nullami, z których pewnie pobierane są dane.

Jak myślicie - z czego wynika ten problem ?

Mam wyłączone w konfiguracji multistore. Powyłączałam też wszystkie cache i pamięć podręczną oraz wyczyściłam katalog cache na serwerze. Zrobiłam też reset samego modułu. Nic nie pomogło.

Wersja prestashopa: 1.6.0.6, ale na kopii zapasowej którą zaktualizowałam do 1.6.0.9 też jest ten problem.

Poniżej screenshoty:

http://jami.dkonto.pl/presta_1.png

http://jami.dkonto.pl/presta_2.png

http://jami.dkonto.pl/presta_3.png

Edited by Jami84 (see edit history)

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

niestety po usunięciu tych z nullami też jest problem. Wydaje się tak, jakby na stronie i w konfiguracji pobierało dane z nullami, a zapisywało jako te z jedynkami.

Nie przypominam sobie, żebym włączała multistore, ale nie wykluczam, że mogło być włączone, ale jak już to na moment, raczej wtedy nie były dodawane ani konfigurowane żadne moduły.

• 0

Nie miałam żadnych innych wpisów, ale spróbowałam teraz zmieniać ustawienia innych modułów i pojawiły się również te z jedynkami.

Wygląda więc na to, że w niektórych miejscach prestashop widzi, że był ustawiany multistore i bierze pod uwagę te dane. Jak się tego pozbyć ?

Edited by Jami84 (see edit history)

• 0

Też miałem kiedyś ten sam błąd i pojawiał się na forum od czasu do czasu. Trzeba by zobaczyć co się konkretnie dzieje w funkcji Configuration::updateValue(); ale to już wyższa szkoła jazdy.

Widzę w kodzie modułu, że odinstalowanie go usuwa te ustawienia zupełnie z bazy. To możesz spróbować:

1. odinstalować moduł homeslider
  2. usunąć z bazy wartości HOMESLIDER_WIDTH, HOMESLIDER_HEIGHT, HOMESLIDER_SPEED, HOMESLIDER_PAUSE, HOMESLIDER_LOOP jeżeli zostaną po odinstalowaniu
  3. zainstalować moduł ponownie
Edited by Piotr Kaczor (see edit history)

• 0

niestety nie pomogło, przy odinstalowaniu wszystkie dane odnosnie homeslider z bazy się usunęły, ale po zainstalowaniu dodało każdej wartości po 3 wersje (z dwoma nullami, z dwoma jedynkami i z jedną jedynką i nullem), a zmiana konfiguracji nadal nie działa.