Dawid Sz. Posted November 12, 2014 Share Posted November 12, 2014 Witam, właśnie zauważyłem taki dośc poważny błąd w pliku robots.txt generowanym przez preste, mianowicie skrypt generuje coś takiego: ... Disallow: */translations/ Disallow: */tools/ # Files Disallow: /*pl/odzyskiwanie-hasla Disallow: /*pl/adres Disallow: /*pl/adresy Disallow: /*pl/logowanie Disallow: /*pl/koszyk Disallow: /*pl/rabaty Disallow: /*pl/historia-zamowien Disallow: /*pl/dane-osobiste Disallow: /*pl/moje-konto Disallow: /*pl/sledzenie-zamowienia Disallow: /*pl/pokwitowania Disallow: /*pl/zamowienie Disallow: /*pl/szukaj ... I tu jest problem poniewaz plik ma odmawiać dostępu do poszczególnych adresów robotą indeksującym, lecz presta błędnie wypisuje te adresy. Wszystko jest OK jeśli mamy kilka języków w sklepie ponieważ wtedy adresy są poprawne ale tak jak u mnie gdzie jest tylko jeden język nie istnieje adres www.x.pl/pl/szukaj (wywala 404) poprawny jest www.x.pl/szukaj. Dlatego nie ma co liczyć na skrypt tylko trzeba plik zmienić ręczne. Dla niewtajemniczonych jak to naprawić żeby nie zadawali pytań: ciąg /*pl/ zmieniamy na */ więc zamiast Disallow: /*pl/szukaj ma być Disallow: */szukaj Dopiero w takiej formie plik zaczyna działać. P.S. Patrzyłem na kilku sklepach jak to wygląda u innych i jakoś nie zauważyłem żeby ktoś zauważył problem. I szacuneczek dla geniuszy którzy w pliku robots wpisali adres panelu admina Dopiszcie login i hasło będzie komplet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts