zen86 Posted November 7, 2014 Share Posted November 7, 2014 Witam! Przenosiłem ostatnio sklep na prestashop z jednej domeny (i serwera) na drugą domenę (i nowy serwer). Wszystko było OK. Adresy w bazie danych pozmieniałem, w plikach też, niestety nie mogę się zalogować. Po podaniu prawidłowych danych logowania wywala mnie na stronę główną (każdorazowo) w różnych przeglądarkach. Mam dostęp do FTP i do bazy danych. Ktoś wie jak włączyć sklep, aby normalnie się wyświetlał bez dostępu do panelu administracyjnego? Obecnie wyświetla się napis "PRZERWA TECHNICZNA" a chciałbym pokopiować opisy produktów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 7, 2014 Share Posted November 7, 2014 w phpmyadmin zmieniasz: - tabela ps_configuration - nazwa zmiennej: PS_SHOP_ENABLE - zmieniasz ją z 0 na 1 problem z logowaniem: może być tak, że to problemy z cookie przeczyść przeglądarkę (wyczyść cache przeglądarki z czyszczeniem ciasteczek) i spróbuj ponownie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zen86 Posted November 7, 2014 Author Share Posted November 7, 2014 Też to przed sekundą znalazłem w ms_configuration właśnie ale mimo to dziex za pomoc. Problem z logowaniem pewnie dotyczy kilkukrotnego przenoszenia na różne domeny. Choć ekspertę nie jestem to za logowanie w preście chyba nie odpowiadają ciasteczka ale token. Po zalogowaniu wywala na stronę główną i wyświetla komunikat: STRONA NIEDOSTĘPNANIESTETY PODANY PRZEZ CIEBIE ADRES STRONY NIE JEST DOSTĘPNY ale to nie jest już problem. Próbowałem wejść poprzez dodanie w pasku adresu jakiejś konkretnej lokalizacji Panelu administracyjnego ale wyświetla wtedy: NIEPRAWIDŁOWY TOKEN BEZPIECZEŃSTWA no ale nieważne. Grunt że już mogę skopiować opisy. Dzięx za pomoc jeszcze raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 7, 2014 Share Posted November 7, 2014 odpowiadają ciasteczka w połączeniu z sesją po stronie serwera. na serwerze tworzy się sesja, w ciasteczkach na komputerze z ktorego było logowanie tworzy się informacja o sesji w niektórych przypadkach, właśnie np. przy przenoszeniu sklepu, numer sesji z ciasteczek może nie zgadzać się z stanem faktycznym (sesje na nowym serwerze). generuje to problem, bo na komputerze masz informację, że jesteś zalogowany sesji nie ma na nowym serwerze i wywala błędy w trakcie logowania, lub nie dzieje się nic (nie loguje, nie wywala błędów) innym problemem jest np. zabezpieczenie ip, w sesji tworzy się informacja o numerze ip z ktorego doszło do logowania. przy zmianie ip (np. rozłączyło Ci internet i masz nowy adres ip po nawiązaniu połączenia z tpsa/netia itp.) według ciasteczek jesteś zalogowany, ale masz nowe ip. presta dostaje informacje, że jesteś zalogowany. Sprawdza ip (zabezpieczenie przed wykradzeniem sesji z ciasteczek) - jeżeli jest inne niż te zapisane przy pierwszym logowaniu (ze starym ip) to nie dzieje się nic (nie wywala błędów, nie loguje) możłiwości jest dużo :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts