dolbyboy Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Witam Nie mogę sobie poradzić ze zmianą id kategorii w presta shop 1.6 1.chcę aby id kategorii w sklepie były numerowane od 300 po pierwsze po zmianie w bazie danych odpowiednio kategorii Bazowej z numerem id 1 Głównej z numerem id 2 na id 300 i 301 i zmianie informacji w tabelach tyczących się kategorii ps_category ps_category_group ps_category_lang ps_category_product ps_category_shop wchodząc na zaplecze presty w kategoriach nie mam możliwości edycji kategorii a dodając kategorie nie mam wyboru kategoria nadrzędnej a dodając produkt w zakładce powiązania wyskakuje mi błąd bazy danych 2. w alternatywie mogę zostawić te dwie kategorie główne z tymi id jakie mają jednak kolejne chciałbym zmienić na numeracje od 300 wiec dodaje kolejną kategorie na zapleczu jako podkategoria Głownej dopisuje się ona z numeri id 3 następnie wchodzę do bazy danych zmieniam wszędzie w tabelach id z 3 na 300 i jest ok kategoria jest prawidłowo zindeksowana jako id 300 teraz dodając kolejną kategorie przez zaplecze presty chciałbym aby dopisała się z id 301 niestety presta wymusza kolejne id jako 4 chciałbym aby kolejne rekordy dopisywały sie z moim id a nie z tym wymuszonym przez preste niestety nie mogę zlokalizować w jakiej tabeli bazy jest ta informacja zapisana Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr Kaczor Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 (edited) Cześć, to co mi przychodzi do głowy to, że ID kategorii głównych jest też zapisane w tabeli ps_configuration we wpisach PS_HOME_CATEGORY i PS_ROOT_CATEGORY, więc na pewno tam też trzeba by to zmienić. Jeżeli chcesz by kolejne ID leciały od 300 zmień wartość AUTO_INCREMENT dla tabeli ps_category, SQL wygląda tak ALTER TABLE `ps_category` AUTO_INCREMENT=300; (trzeba zmienić prefix tabeli jeżeli jest inny niż ps_) Edited November 5, 2014 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 dolbyboy Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 Niestety zmiany w tabeli ps_configuration we wpisach PS_HOME_CATEGORY i PS_ROOT_CATEGORY nie przyniosły rezultatu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
dolbyboy
Witam
Nie mogę sobie poradzić ze zmianą id kategorii w presta shop 1.6
1.chcę aby id kategorii w sklepie były numerowane od 300
po pierwsze po zmianie w bazie danych odpowiednio kategorii
Bazowej z numerem id 1
Głównej z numerem id 2
na id 300 i 301
i zmianie informacji w tabelach tyczących się kategorii
wchodząc na zaplecze presty w kategoriach nie mam możliwości edycji kategorii a dodając kategorie
nie mam wyboru kategoria nadrzędnej a dodając produkt w zakładce powiązania wyskakuje mi błąd bazy danych
2. w alternatywie mogę zostawić te dwie kategorie główne z tymi id jakie mają
jednak kolejne chciałbym zmienić na numeracje od 300
wiec dodaje kolejną kategorie na zapleczu jako podkategoria Głownej dopisuje się ona z numeri id 3
następnie wchodzę do bazy danych zmieniam wszędzie w tabelach id z 3 na 300
i jest ok kategoria jest prawidłowo zindeksowana jako id 300
teraz dodając kolejną kategorie przez zaplecze presty chciałbym aby dopisała się z id 301
niestety presta wymusza kolejne id jako 4
chciałbym aby kolejne rekordy dopisywały sie z moim id a nie z tym wymuszonym przez preste
niestety nie mogę zlokalizować w jakiej tabeli bazy jest ta informacja zapisana
2 answers to this question
Recommended Posts