Jump to content

Problematyka Faktur/Paragonu

gosucherry

Recommended Posts

Hej ! Zacznę od wersji presty : 1.6.0.8 . Przechodząc do rzeczy - stanąłem przed dużym zestawem problemów związanych z fakturami. Próbowałem modułu darmowego z wyborem paragon/faktura, próbowałem modułów europejski podatek vat. Nic z tego nie wyszło, tylko namieszałem. Może łatwiej będzie mi określić jakich funkcjonalności potrzebuję :

-Nowy użytkownik zakładając konto może mieć możliwość opcjonalnego dodania nazwy firmy i NIP.

-Podczas realizacji zamówienia ma wybór faktura/paragon

-Po zrealizowaniu dostaje mailem elektroniczną fakturę

Zależałoby mi na tym, by obeszło się bez płatnych modułów :) Z góry dziękuję za wypowiedzi

• 2 weeks later...

AD. 1. Możesz zmienić pola wymagane tak aby nazwa firmy nie była wymagana do rejestracji oraz w ustawieniach kraju odznaczyc opcję żądania numeru NIP.

AD. 2. Sory ale naraznie nie bardzo pomogę :)

AD. 3. W statusach zamówień jest opcja "Pozwól klientowi pobrać i zobaczyć w fakturę PDF" może zamiast wysyłąć plik wyślij link do historii zamówień i niech tam pobierze interesującą go fakturę.

• 7 months later...

Dane z BO nie wyświetlają się na fakturze.

Ręcznie w plikach próbowałem dopisywać ale nic z tego nie wychodziło. 

Edit.

Invoice.tpl oczywiście działa, próbowałem zmienić opis w głównym pliku pdf, a trzeba to zrobić w themeszablon/pdf

Edited by pedros650 (see edit history)

Ad. 2 -> Na forum jest już darmowy moduł "Faktura Paragon" który umożliwia tą funkcjonalność !

Problem jest więc rozwiązany !

Możecie polecić jakiś sprawdzony moduł do tego celu?

Bo potrzebuję coś co pozwoli określić podczas zamówienia czy wystarczy paragon czy klient chce dostać fakturę oraz umieści taką informację w mailu z potwierdzeniem zamówienia. Moduł ma działać z aktualnymi wersjami czyli 1.6.0.14 / 1.6.1 (bo pewnie trzeba niedługo zrobić aktualizację) ;)

Chyba, że macie jakiś inny pomysł jak to osiągnąć.

Edited by ListwySamochodowe.pl (see edit history)

Pozwolę sobie ponowić pytanie - Czy ktos może polecić jakis sprawdzony moduł wyboru między paragonem a fakturą?

Na forum znalazłem to https://www.prestashop.com/forums/topic/268583-moduldarmowy-wybor-paragonfaktura/ ponadto trafiłem w sieci na coś od PrestaDesign (chyba jakaś przeróbka modułu Krystiana).

Czy któryś z tych modułów dołącza info do maila?

Ewentualnie czy jest to wykonalne aby np. dać takie pola wyboru, a np. po kliknięciu przenosiłoby się jakieś info do uwag do zamówienia (jako prywatna wiadomość w uwagach pojawia się np. status płatności PayPal)? (nie wiem może przez js można by wstawić takie info w polu uwag?)

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły może? ;)

• 1 month later...

Przyłączam się do pytania @ListwySamochodowe.pl.

Użyłem w mojej 1.6.0.11 modułu http://presta4you.com/pl/moduly/42-fakturaparagon.html

Moduł się ładnie zainstalował, ale odnoszę wrażenie, że nie pamięta ustawień konfiguracyjnych w BO. W procesie zamawiania się wyświetla (oczywiście ze złym/niezapamiętanym ustawieniem domyślnym). W zamówieniu BO nie można zlokalizować informacji o dokonanym wyborze czy klient wybrał paragon czy fakturę.

Ma ktoś rozwiązanie lub może radę jakową?

Aktualizacja: moduł zaczął zapisywać w BO i odpowiednio wyświetlać w trakcie wyboru w FO za przyczyną rady @Sharak'a

https://www.prestashop.com/forums/topic/268583-moduldarmowy-wybor-paragonfaktura/page-3

Natomiast za chińskiego boga nie mogę go zmusić by na 1.6.0.11 (i prawdopodobnie nowszych?) do pokazywania wyboru jaki dokonał klient w Zamówieniach BO - nic nie pokazuje, bez względu czy mam zainstalowany/włączony moduł europejskiego numeru VAT czy nie. Co zrobić, bo nadal nie wiem co wybiera klient?

• 3 weeks later...

Używam Prestashop 1.5.6 + moduł one page checkout i testując różne wersje modułu Paragon/Faktura żadna nie dodaje mi prawidłowego wyboru.

Niezależnie co wybiorą zawsze w BO pokazuje się paragon.

Europejski numer VAT zainstalowany.

Dodam, że na drugim sklepie ten wybór działa. Różnica jest taka, że na drugim sklepie nie mam One Page Checkout. Czy on może być problemem?

Oto link, do wersji jakiej używam: Kliknij

• 5 months later...