pixartSTUDIO Posted October 28, 2014 Share Posted October 28, 2014 Witam, Pytanie może nie dotyczy stricte presty ale myślę że temat warto poruszyć, gdyż może to być dla wielu bardzo pomocne. Jestem administratorem internetowego 'spożywczaka' posiadającego 17 000 produktów, nie łatwo się domyślić, że uzupełnienie każdego produktu o poprawne zdjęcie i opis, nie łąmiąc przy tym niczyich praw autorskich jest istną katorgą. Tym bardziej iż od grudnia wchodzi w życie nowe rozporządzenie UE dot. prezentacji produktów m.in. w e-sklepach ( http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:PL:PDF ), czyli kolejne kłody pod nogi. Próbując sobie jakoś ułatwić pracę dotarłem do Brand Bank, który na ten moment wydaje się lekiem na wszystkie bolączki. Jeśli ktoś nie wie czym jest BB, to w skrócie można powiedzieć że jest to ogromny bank zdjęć i opisów i innych informacji o produktach które można (jak mnie zapewniano) nieodpłatnie wykorzystać w naszym sklepie internetowym. Wystarczy tylko podpisać umowę i można korzystać ze wszystkich dobrodziejstw BB. Tu jednak zaczynają się moje wątpliwości, gdyż umowa zawiera całą masę niejasności, nakazów zakazów i wyłączeń odpowiedzialności..Konsultacje z prawnikiem i BOK również nie rozwiały moich wątpliwości stąd też moje pytanie: czy ktoś miał jakieś doświadczenia z Brand Bankiem? Czym w praktyce dla mnie jako administratora skutkuje podjęcie współpracy z BB? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted October 28, 2014 Share Posted October 28, 2014 pierwsze widze pierwsze slysze ...ale w takich przypadkach jak ten zawsze ale to zawsze dowaiaduje sie za co sa pobierane oplaty - jesli dowiesz sie kto i za co placi bedziesz wiedziec gdzie lezy sedno niejasnosci i na co beda zwracac uwage w razie jakiegos bledu.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixartSTUDIO Posted October 28, 2014 Author Share Posted October 28, 2014 (edited) Tak też zrobiłem, pierwsze co to zapytałem ile to wszystko kosztuje. Opłaty pobierane są od dostawców/producentów produktów i na nich BB zarabia, tak w skrócie przedstawiła mi to miła Pani z obsługi klienta. Bardziej interesują mnie inne zapisy w umowie, jak np obowiązek przedstawiania list asortymentowych, czy informowanie swoich dostawców o współpracy z BB. Jak to wszystko wygląda już po podpisaniu umowy, gdyż z jej tekstu niezbyt dużo wynika . Niestety w internecie nie znalazłem kompletnie żadnych opinii, stąd też ten temat. Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto miał z tym styczność. Edited October 28, 2014 by pixartSTUDIO (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted October 28, 2014 Share Posted October 28, 2014 niestety nie pomoge Ci, ale pewnie wszystkie te niejasnosci wynikaja z faktu, iz nie chca brac na siebie odpowiedzialnosci i obowiazkow Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDStar Posted October 31, 2014 Share Posted October 31, 2014 Cześć. Ja korzystam w moich dwóch obsługiwanych sklepach z BB (robiłem automatyczną integrację i dość ładnie to działa ~35000 produktów, pokrycie z BB mniejsze). Co do żargonu prawniczego - no cóż, musi być jak najmniej zrozumiały bo wtedy najłatwiej rozmyć co, kto i za co odpowiada - polecam swojego prawnika niech poczyta kilka razy U mnie kwestią umowy zajmował się dział prawny - mnie interesowała tylko technologia. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts