mastek Posted October 18, 2014 Share Posted October 18, 2014 Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi jak prawidłowo dodać do menu głównego (obok kategorii) odnośnik graficzny, lub tekstowy do strony głównej. Z samym dodaniem odnośnika nie będę miał problemu (moduły->Menu->Lista linków) ale potrzebuje pomocy z ustawieniem dla niego opcji active. Dla kategorii active działa a dla linków niestety nie. Presta 1.6.x - szablon domyślny. Z góry dziękuje za rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted October 19, 2014 Share Posted October 19, 2014 Dodaj odnośnik w sposób jaki piszesz, a aby dodać klasę active polecam dodać taki javascript: if($('#index').length > 0) { $('#block_top_menu .sf-menu li:first-of-type').addClass('active'); } Oczywiście zakładam, że link do strony głównej jest pierwszy i nie skasowałeś id="" z tagu <body>. Kod dodaj np. do global.js np. za funkcją responsiveResize(); 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastek Posted October 19, 2014 Author Share Posted October 19, 2014 (edited) dzięki, działa tj. active się dodaje, ale niestety również active dodaje do pozostałych pierwszych podkategorii w menu (załącznik) tak samo wygląda to z dodaniem tej ikony z tego tematu (LINK) tj. pojawia się ona w wszystkich pierwszych odnośnikach wszystkich podkategorii próbuje ogarnąć to css-em, ale na razie bezskutecznie. EDIT: To rozwiązało problem. #block_top_menu .sf-menu > li.active { background: #104c8d; } Edited October 19, 2014 by mastek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastek Posted October 19, 2014 Author Share Posted October 19, 2014 Mam jeszcze drugie pytanie (korzystając z tego tematu) ten kod odpowiada za dodanie ikony home w menu w kolorze szarym .sf-menu li:first-child a:before{ color: #484848 !important; content: "\f015"; font-family: "FontAwesome"; display: inline-block; font-size: 23px; line-height: 10px; color: black; } ten kod zamienia mi kolor ikony na biały po najechaniu .sf-menu li:first-child a:hover:before{ color: white!important; } ale nie potrafię zrobić aby ta ikona była również biała w momencie jak jesteśmy na stronie głównej (active) - załącznik Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastek Posted October 21, 2014 Author Share Posted October 21, 2014 Rozwiązałem problem przez stworzenie grafiki home, oraz kolejnej dla hover i active i zmianę kodu w taki sposób. Teraz można mieć obojętnie jaką grafikę dla strony głównej, oraz inne dla active i hover. Może rozwiązanie nie jest elegancje i poprawne ale inaczej na tą chwilę nie potrafiłem tego rozwiązać. #block_top_menu .sf-menu > li.active { background: url(../img/home_active.png) 29px 0px no-repeat #104c8d; } .sf-menu li:first-child { background: url(../img/home_icon.png) 29px 0px no-repeat #f5f5f5; height: 60px; } .sf-menu li:first-child a:hover{ background: url(../img/home_active.png) 29px 0px no-repeat #104c8d; height: 60px; } .sf-menu li ul li a:hover{ background: none !important; } .sf-menu li ul li:first-child{ background: none !important; } Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts