luki4ever Posted October 11, 2014 Share Posted October 11, 2014 (edited) witam, po przeczytaniu wielu pozytywnych recenzji wybrałem dla nowego sklepu silnik Prestashop 1.6.0.8 ale przyznam, że nie jestem z niego zadowolony, na każdym jednym hostingu strasznie muli sklep, najczęściej objawia się to w ten sposób, że przeglądając produkty, klikam, na jeden, drugi, trzeci, czwarty produkt, a tutaj zamiast ładować się karta produktu od razu to muszę czekać po 20 sekund. Testowałem już ten sam sklep na: home.pl linuxpl.com a obecnie na arvixe.com z serwerem zlokalizowanym w Holandii czy może mi ktoś pomóc i wyjaśnić dlaczego tak się dzieje ? Edited October 14, 2014 by luki4ever (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 po pierwsze masz za dlugi czas 1st bit czyli do pobierania strony - jakbys mial wersje 1.6.06 to tam ladowaly sie skrypty na koncu i cala strona wtedy pojawiala sie szybciej po drugie wyglada jakbys nie mial cache'owania wlaczonego - pomaga wlaczenie xcache na serwerze i wtedy na prescie - lepsze niz memcache w starszych wersjach no i najwazniejsze masz za duze (objetosciowo) grafiki - jednego vibratorka skopiowalem i zapisalem na nowo i z 32kb wyszlo 9 a nawet nie optymalizowalem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki4ever Posted October 14, 2014 Author Share Posted October 14, 2014 po pierwsze masz za dlugi czas 1st bit czyli do pobierania strony - jakbys mial wersje 1.6.06 to tam ladowaly sie skrypty na koncu i cala strona wtedy pojawiala sie szybciej po drugie wyglada jakbys nie mial cache'owania wlaczonego - pomaga wlaczenie xcache na serwerze i wtedy na prescie - lepsze niz memcache w starszych wersjach no i najwazniejsze masz za duze (objetosciowo) grafiki - jednego vibratorka skopiowalem i zapisalem na nowo i z 32kb wyszlo 9 a nawet nie optymalizowalem. dziękuję za odpowiedź, w zakładce wydajności mam włączone wszystko zgodnie z zaleceniami. Ponadto na serwerze włączony gzip. Ładowanie głównej strony skróciłem trochę przez wywalenie modułu Zopim. Natomiast nadal mam problem z listowaniem kategorii i podkategorii, trwa to całe wieki. Firmy hostingowe polecane na stronie Prestashop to lekka ściema, testuję właśnie Arvixe i ich super wydajność i konfiguracja pod Prestę ogranicza się do podsyłania linków z forum albo bloga Presty. Żenada. Czy ktoś ma podobny problem z wolnym ładowaniem kategorii i podkategorii pomimo stosowania ustawień zalecanych przez twórców Presty? Pytam bo jestem lekko zażenowany biorąc pod uwagę, że wydałem sporo kasy na dodatkowe moduły i póki co jestem zdania - nigdy więcej Prestashop. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Sz. Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 Jeśli chodzi o ładowanie strony w moim przypadku dużo pomogło wyłączenie statystyk i zastąpienie ich Google Analytic. A pozatym dane z google są dużo bardziej przydatne i lepiej zbierane. No i całośc obsługuje jeden skrypt zamiast kilku i nie obciąża to dodatkowo serwera i bazy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 dziękuję za odpowiedź, w zakładce wydajności mam włączone wszystko zgodnie z zaleceniami. Ponadto na serwerze włączony gzip. Ładowanie głównej strony skróciłem trochę przez wywalenie modułu Zopim. Natomiast nadal mam problem z listowaniem kategorii i podkategorii, trwa to całe wieki. Firmy hostingowe polecane na stronie Prestashop to lekka ściema, testuję właśnie Arvixe i ich super wydajność i konfiguracja pod Prestę ogranicza się do podsyłania linków z forum albo bloga Presty. Żenada. Czy ktoś ma podobny problem z wolnym ładowaniem kategorii i podkategorii pomimo stosowania ustawień zalecanych przez twórców Presty? Pytam bo jestem lekko zażenowany biorąc pod uwagę, że wydałem sporo kasy na dodatkowe moduły i póki co jestem zdania - nigdy więcej Prestashop. Włączone wszystko to nie znaczy, że działa - jeżeli na serwerze nie nie ma zainstalowanych odpowiednich modułów to lipa Te kategorie obsługuje Ci domyślny moduł Presty czy masz zainstalowany inny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts