hejz Posted October 10, 2014 Share Posted October 10, 2014 Witam, mam małe pytanko, zauważyłem że google indeksuje tylko link do głównego produktu, pomijając atrybuty. A dokładniej : Link do produktu XYZ wygląda następująco : nazwastrony.pl/nazwa_kategorii/id-nazwa_produktu.html Każdy produkt posiada atrybuty, np kolor czerwony. Link do koloru czerwonego wygląda następująco : nazwastrony.pl/nazwa_kategorii/id-nazwa_produktu.html#/atrybut_1/atrybut_2 Google indeksuje tylko pierwszy link, pomijając linki do atrybutów produktu. Czy istnieje możliwość aby i te linki były indeksowane? Często potencjalny klient mógłby trafić do mojego sklepu googlując nazwę atrybutu ... pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 11, 2014 Share Posted October 11, 2014 prestashop do wyświetlania wybranych produktów z atrybutami stosuje javascript najprościej rzecz ujmując jest tak, że roboty "nie czytają" skryptów js w związku z czym produkt z atrybtami (zmiennymi za linkiem) lub bez jest taki sam, w związku z powyższym google indeksuje tylko główny link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hejz Posted October 11, 2014 Author Share Posted October 11, 2014 (edited) Więc nie ma możliwości indeksowania produktu po atrybutach ? Bez sensu -.- Edited October 11, 2014 by hejz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted October 11, 2014 Share Posted October 11, 2014 Na addonsach widziałem moduł który zamienia atrybuty na linki, jeśli ci to jest bardzo potrzebna i uważasz za opłacalne to warto zainwestować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 tylko pytanie czy google nie potraktuje tego jako DC - wszak będzie miało np. 6 różnych linków do tego samego produktu o identycznej treści Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
hejz
Witam,
mam małe pytanko, zauważyłem że google indeksuje tylko link do głównego produktu, pomijając atrybuty.
A dokładniej :
Link do produktu XYZ wygląda następująco :
nazwastrony.pl/nazwa_kategorii/id-nazwa_produktu.html
Każdy produkt posiada atrybuty, np kolor czerwony.
Link do koloru czerwonego wygląda następująco :
nazwastrony.pl/nazwa_kategorii/id-nazwa_produktu.html#/atrybut_1/atrybut_2
Google indeksuje tylko pierwszy link, pomijając linki do atrybutów produktu. Czy istnieje możliwość aby i te linki były indeksowane? Często potencjalny klient mógłby trafić do mojego sklepu googlując nazwę atrybutu ...
pozdrawiam
4 answers to this question
Recommended Posts