m0n0 Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 Witam! Jak mogę zaktualizować porudkty plikiem CSV? Przeklikałem wszystkie opcje podczas importu i nic sensownego nie wyszło. Nie mam ID produktu, gdyż niemożliwe jest uzskanie ID w tym konkretnym przypadku. Jako ID mógłbym korzystać z nazwy produktu lub numeru katalogowego (choć hurtownicy mają różne sposobu zapisu takiego numeru) Link to comment Share on other sites More sharing options...
capitanweed Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 Jeżeli posiadasz plik csv wchodzisz w zaawansowane -> import CSV , uploadujesz plik - i jeżeli chcesz samemu przypisać ID ( numer - nie indeks) to odznaczasz "wymuś wszystkie ID" (na NIE). Jeżeli ci chodzi o INDEKS, a nie ID przypisujesz go w kolejnym kroku (jak klikniesz następny krok). Tam wybierasz daną "kategorię" do danej tabeli i klikasz importuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
m0n0 Posted September 26, 2014 Author Share Posted September 26, 2014 Chodzi o to że jeśli wgram plik z importem to dubluje mi produkty. Jeśli zastosuje index to te produkty mający taki sam identyfikator indexu zostaną "zaktualizowane"? I jaki może być format idexu? Jak już pisałem jedyne czym tak naprawdę dysponuje jest unikatowa nazwa produktu. Aha pracuje na preście 1.5.6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
capitanweed Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 jeżeli w pliku te produkty występują dwa razy - to nie ma co się dziwić (lub jeżeli były one wcześniej widoczne w liście produktów). Produkty o tym samym indeksie nie zostaną zaktualizowane - albo się nie zaimportują, albo zdublują. Co do formatu może być on dowolny - zależy wszystko od ciebie jak będziesz chciał go zaindeksować: np: C0001 itd itp. Teraz mówisz że dysponujesz tylko nazwą produktu - więc w takim razie co chcesz importować, jak nie masz żadnych zdjęć, opisów, itd itp. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m0n0 Posted September 26, 2014 Author Share Posted September 26, 2014 Hej! Dzięki za odpowiedź, nie wiem czy przeczytałeś ze zrozumieniem to co napisałem w pierwszym poście, albo napisałem to w zbyt zawiły sposób. Zacznijmy od początku chce przy pomocy pliku CSV ZAKTUALIZOWAĆ katalog produktów. Podczas importu nie ważne jakie opcje były by zaznaczone w różnych kombinacjach, cały czas dodaje mi nowe produkty a starych nie aktualizuje. Czyli jeśli importuje dwa razy ten sam plik zawierajaćy 10 rekordów to na sklepie mam 20 produktów. W moim pliku CSV nie ma indexu ani ID, mam: NAZWE, CENE, OPIS, TAGI, KATEGORIĘ, DOSTAWCE, PRODUCENTA, URL ZDJĘCIA. w bardziej jasny sposób nie potrafię tego przedstawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
capitanweed Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 Jeżeli się nie mylę przez import nie jesteś w stanie aktualizować produktów - sam musiałem to robić ręcznie. Dużo ich masz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts