IgorDev Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 Mam pytanie do bardziej doświadczonych w mysql, (albo i prestashop ?) "Zahaczyłem" o sklep na PS 1.5.4 , który w swojej bazie danych ma tabele ps_pagenotfound która ma 234902 rekordy i zajmuje prawie 50 mb. Problem w tym, że jest to mały sklepik który po prostu długo funkcjonuje i ma sporo odwiedzających. Jak mogę usunąć z bazy danych (obojętne czy z BO czy phpmyadmin ) przynajmniej te 150 tysięcy które i tak są nie potrzebne, a tylko miejsce zajmują.. (chce zostawić te najświeższe ze względu na analizę późniejszą). Jeśli da się to zrobić z BO jakimś modułem albo komendą bardzo bym prosił o jakieś info. Jeśli trzeba by zalogować na phpmyadmin to chciałbym wiedzieć jak usunąć te 100 tysięcy za jednym zamachem... Ma ktoś pomysł ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Włochaty Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 (edited) To znaczy 3 razy zastanów się co kasujesz i gdzie :-) Nie wiadomo jak obliczyć te 150k rekordów. Proponuję przyjąć że kasujesz starsze niż jakaś data np. starsze niż 30.06. Wtedy na phpMyAdminie piszesz tak będąc na właściwej bazie: -- Liczymy ile było przed SELECT COUNT(*) AS ile_przed FROM ps_pagenotfound; -- Kasujemy starsze niż DELETE FROM ps_pagenotfound WHERE date_add < '2014-06-30'; -- Liczymy ile jest po SELECT COUNT(*) AS ile_po FROM ps_pagenotfound; Edited September 25, 2014 by Włochaty (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Włochaty Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 Ew. ustaw datę wcześniejszą i podkasowuj sobie aż będzie ci się podobało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 (edited) Dane w tej tabeli tworzy moduł "Strony nie znalezione" (statystyki). Jeśli chcesz je usunąć wejdź w statystyki i w zakładkę "nie znaleziono strony /tłumaczenie zależy od sklepu/ - na dole będzie opcja do usunięcia tych rekordów. Jeśli przez Phpmyadmin: zaznacz tabelę "ps_pagenotfound" i na dole " Z zaznaczonymi opróżnij" - wyczyści całość. Jeśli w przyszłości nie chcesz gromadzić tych danych (w/g mnie nie są do niczego potrzebne) - wyłącz ten moduł... Edited September 25, 2014 by PMaster (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts