czarekpl Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Witam. Przniosłem Prestashop 1.6.0.8 na nowy serwer i zauważyłem, że chodzi dużo wolniej niż na starym serwerze. Prowider zrobił mi testy i orzekł, że linki pokazane w załączniku wydatnie zwalniają mój sklep. Czy ktoś może przejrzeć załąćznik i powiedzieć mi co z tym można zrobić? Widzę, że moja presta łączy się z jakimiś innymi stronami. Nie wiem czy to jest konieczne czy nie. Proszę o pomoc jeśli ktoś wie o co w tym chodzi. Pozdrawiam Czarek Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 croni Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Presta łączy się z innymi stronami, z których ściąga skrypty. Z tego co wynika z załącznika to wszystkie są związane z wyglądem. Żeby to przyśpieszyć, spróbuj włączyć w Zaawansowane -> Wydajność: Minimalizuj HTML Kompresuj JavaScript zawarty w plikach HTML Move JavaScript to the end Opóźnienie związane jest z cachem tak sądze. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 te pliki już są zminimalizowane, nie powinno tak być, byc moze zminifikowany plik jest zbyt duzy sproboj wylaczyc minifikowanie css oraz js i ponów test 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 18, 2014 Author Share Posted September 18, 2014 Test musi zrobić provider ale to dopiero jutro. Zauważyłem, że front office chodzi dobrze ale back office jest bardzo wolny bardzo długo jest oczekiwanie na odpowiedż z serwera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 2 rzeczy po pierwsze czy ty masz chinska domene? po drugie dlaczego tylko provider moze ci zrobic test? wystarczy ci np. gtmetrix.com lub cos podobnego 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 18, 2014 Author Share Posted September 18, 2014 Tak domenajest chińska bo sklep jest w Chinach Nie wiedziałem, że mogę zrobić test sam. w tamim razie zrobię sam i podam wyniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 19, 2014 Author Share Posted September 19, 2014 (edited) Witam. Zrobiłem 2 testy. Tylko nie wiele wiem co one wykazały 1 Tu jest test z Gtmetrix: http://gtmetrix.com/reports/1cdeli.com.cn/3uSMcYH8 2. A tu od providera ( po chinsku ale częć po angielsku ) http://www.alibench.com/rp/0b017dad6de7d44c86d5d1185c2de7dc/1/filmstrip Wykasowałem link do czcionek google bo google jest w Chinach blokowane. Tzn niby jest ale strasznie słaby transfer. Teraz głównie back office chodzi mi wolno. Front office jest nawet znośnie. Rzuć, proszę na to okiem, na pewno zobaczysz więcej niż ja. Edited September 19, 2014 by czarekpl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 ja mysle , ze jest ok ale.... w Chinach http://internetsupervision.com/scripts/urlcheck/check.aspx?checkurl=1cdeli.com.cn jak sam zobaczysz Chiny sa pierwsze i jak najbardziej ok, a Europa laduje laduje laduje.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 19, 2014 Author Share Posted September 19, 2014 Właśnie o Chiny głównie chodzi. I front office chodzi dobrze. Problem mam z tym, że back office jest strasznie wolny. Przeładowanie strony 10 -15 sekund. Zrobić coklolwiek to trzeba wieczności. Nie masz na to jakiegoś pomysłu ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 chcesz miec ciastko i zjesc ciastko chcesz miec szybko dla siebie przenies strone na polski serwer, chcesz miec szybko dla chinczykow zostan tam gdzie jestes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 19, 2014 Author Share Posted September 19, 2014 No ale ja jestem w Chinach mieszkam tu i to wszystko jest na chinskiem serwerze. To nie ma nic wspólnego z ciastkami . Dziwne dla mnie jest to , że w tym samym miejscu czyli w Chinach front office chodzi dobrze a back office tak wolno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 aaaah to zmienia postac rzeczy nie sadzilem, ze z Chin piszesz backoffice zawsze wolniej chodzil bo nie wszystko jest cachowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 19, 2014 Author Share Posted September 19, 2014 Ja przedtem urzywalem innego serwera i tam chodzilo wszystko duzo lepiej zwłaszcza backoffice. Po przeprowadzce same problemy mam. Teraz trzeba czekać 10-15 sekund żeby się strona przeładowała (mówię tylko o backoffice). Jakby tam troszke wolniej chdziło to nie ma sprawy ale teraz zrobić cokolwiek w bazie to tragedia, 90% czasu traci się na czekanie. Parametry serwera i łącza są prawie takie same jak poprzednio. Czy jest jakaś możliwość żeby sprawdzić jakoś tylko back office?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 19, 2014 Author Share Posted September 19, 2014 Czy w Prestashop regułą jest, że ją się cały czas naprawia?? Teraz jak widzę okazuje się, że przy płatności przejscie z shipping do payment trwa 3-4 minuty.Poprostu jest oczekiwanie na 1cdeli.com.cn Normalnie ręce mi już opadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 Ja przedtem urzywalem innego serwera i tam chodzilo wszystko duzo lepiej zwłaszcza backoffice. Po przeprowadzce same problemy mam. jak widzisz to problem serwera nie presty wystarczy ze np nie zostala wprowadzona zadna optymalizacja sqla albo zadnego cache'a php na nowym serwerze przez uslugodawce Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 20, 2014 Author Share Posted September 20, 2014 jak widzisz to problem serwera nie presty wystarczy ze np nie zostala wprowadzona zadna optymalizacja sqla albo zadnego cache'a php na nowym serwerze przez uslugodawce Gdzie mogę znaleźć informacje dotyczące optymalizacji sqla czy cache'a php. Spróbowałbym to zrobić sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 czarekpl Posted September 20, 2014 Author Share Posted September 20, 2014 Optymalizacja Presty super tutorial: https://filipczyk.net/optymalizacja-prestashop-16-cache-przyspieszenie/ Presta poprostu fruwa. Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
czarekpl
Witam.
Przniosłem Prestashop 1.6.0.8 na nowy serwer i zauważyłem, że chodzi dużo wolniej niż na starym serwerze.
Prowider zrobił mi testy i orzekł, że linki pokazane w załączniku wydatnie zwalniają mój sklep.
Czy ktoś może przejrzeć załąćznik i powiedzieć mi co z tym można zrobić?
Widzę, że moja presta łączy się z jakimiś innymi stronami. Nie wiem czy to jest konieczne czy nie.
Proszę o pomoc jeśli ktoś wie o co w tym chodzi.
Pozdrawiam
Czarek
16 answers to this question
Recommended Posts