chaosinme Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 Witam, Czy można wyindeksować z wyszukiwarki Presty, konkretne produkty? Ukryłem pewne produkty tak aby były dostępne tylko dla określonej grupy klientów, ale można je odnazleść przez wyszukiwarkę presty. Pozdrawiam Krzysiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 18, 2014 Share Posted September 18, 2014 możesz to zrobić w google webmaster tools, jest tam zakładka do usuwania z indeksu wskazanych url masz konto w webmaster tools? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 chaosinme Posted September 19, 2014 Author Share Posted September 19, 2014 możesz to zrobić w google webmaster tools, jest tam zakładka do usuwania z indeksu wskazanych url masz konto w webmaster tools? Nie miałem ale już założyłem Ale sklep którym się zajmuję nie ma prawie nic zaindeksowanego w Google. Zresztą, wyszukiwarka presty a google chyba nie mają ze sobą za dużo wspólnego. Chociaż dopiero zaczynam "zabawę" z Prestą więc mogę być w błędzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 no to ja się pośpieszyłem i nie potrzebnie pisałem o google, Dopiero teraz zauważyłem, że chodzi o wewnętrzną wyszukiwarkę prestashop. Niestety, na chwię obecną nie ma możliwości zmiany tego z poziomu back office, pozostaje zmiana klasy wyszukiwania i dopisanie do zapytania wyszukującego, do warunku WHERE klauzuli która ominie produkty z okreslonym ID. zmiany w core to jednak nie jest najlepsze rozwiązanie lecz niestety - jedyne możliwe w tym momencie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 chaosinme Posted September 22, 2014 Author Share Posted September 22, 2014 Hmm, czyli rozumiem że wyszukiwarka odpytuje bezpośrednio produkty? Nie ma żadnej osobnej tabeli z nazwami produktów czy coś, aby można było wywalić stamtąd niechciane produkty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 22, 2014 Share Posted September 22, 2014 jest, ale ten indeks jest odbudowywany co chwilę, więc to byłaby syzyfowa praca w tym wypadku pozostaje zmiana klas, nic poza tym, niestety ale do zrobienia, pytanie tylko z jakiej wersji presty korzystasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 chaosinme Posted September 23, 2014 Author Share Posted September 23, 2014 Mam Prestę 1.6.0.8 czyli prawie najświeższą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
chaosinme
Witam,
Czy można wyindeksować z wyszukiwarki Presty, konkretne produkty? Ukryłem pewne produkty tak aby były dostępne tylko dla określonej grupy klientów, ale można je odnazleść przez wyszukiwarkę presty.
Pozdrawiam
Krzysiek
6 answers to this question
Recommended Posts