jangor Posted September 13, 2014 Share Posted September 13, 2014 Witam! Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić na rozwiązanie jak sprzedawać to war z opakowania zbiorczego na sztuki w Prestashop 1.6? Dajmy na to mamy opakowanie zbiorcze zawierające 12 szt. pudełek, chciałbym by na stronie towaru/opakowania zbiorczego była opcja z zakupem pojedyńczego pudełka co by mi od razu zmniejszyło stan w opakowaniu zbiorczym. Co więcej zdjęłoby kwotę z opakowania zbiorczego. Najlepiej jakby po prawej były dwie ceny ze sobą skorelowane. Kompinowałem już z ceną jednostkową, ale zdaje się to nie to, kombinowałem z atrybutami, ale coś mi nie idzie. Może ktoś mnie upewnić, że w dobrym miejscu szukam, albo opisać jak to zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jangor Posted September 13, 2014 Author Share Posted September 13, 2014 Zdaje się, że cięższa sprawa z tą sprzedażą na sztuki z większego opakowania... Tutaj podobna sprawa i też szukają rozwiązania. http://www.prestashop.com/forums/topic/324510-multiple-quantity-products/ Może jednak ktoś ma jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted September 13, 2014 Share Posted September 13, 2014 nie rozumiem. jako klient jak chce sztuke to kupuje sztuke jak chce karton 12 sztuk to kupuje 12 sztuk. po co mieszac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jangor Posted September 14, 2014 Author Share Posted September 14, 2014 To proste... Mam towar w opakowaniach zbiorczych po 12 szt. i sprzedaję albo na sztuki, albo opakowanie zbiorcze. Oczywiście mogę sprzedawać jako kolejną pozycję ten sam towar na sztuki w kategorii, ale po co ma być łatwo? Wybieram jako klient towar (od strony BO nie rozmnażam bytów w magazynie) i biorę opakowanie zbiorcze lub np. 5 szt., a wszystko widzę jak się przelicza i zdejmuje z magazynu po prawej stronie. Tyle wyobrażeń, a rzeczywistość taka, że nie wiem jak to zrobić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted September 14, 2014 Share Posted September 14, 2014 sorki ale chcesz cuda na kiju niestety to wymaga ingerencji w core ... i to bedzie sporo kosztowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted September 14, 2014 Share Posted September 14, 2014 Teoretycznie da się to zrobić bez zmiany w core, jednak z przeróbką szablonu bądź byłby potrzebny do tego dodatkowy moduł, oczywiście każdy produkt byś następnie musiał dodatkowo edytować ale to by była kwestia w zasadzie kopiuj/wklej. Przetestuje "teorie" i dam znać jak to wygląda w praktyce Link to comment Share on other sites More sharing options...
jangor Posted September 14, 2014 Author Share Posted September 14, 2014 Myślę podobnie, że prawdopodobnie bez jakiegoś drobnego modułu się nie obędzie... Przykład: na magazynie masz 1 opakowanie zbiorcze liczące sobie 12 szt. czegoś, sprzedajesz na 1 sztukę z opakowania zbiorczego i stan magazynowy w odniesieniu do opakowań zbiorczych to 0 szt., natomiast towar nadal jest dostępny "na sztuki" i jest ich 11 szt. Innym zagadnieniem jest jak pisałem powyżej przeliczanie cen i tu przechodzimy do rozwinięcia, że "na stuki" sumarycznie 12 szt. będzie droższe od opakowania zbiorczego. "Cudów na kiju" nie wymagam, jak nie będzie rozwiązania moich przemyśleń też się nie obrażę. Jestem wdzięczny osobom, które ainteresowały się moim problemem i myślę, że jego rozwiązanie przyda się całej społeczności Prestashop. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted September 14, 2014 Share Posted September 14, 2014 ok ale dlaczego nie napisac, ze opakowanie ma 12szt - dodajesz rabat w produkcie za 12szt. - przeciez dla mnie jako kupujacego czy wpisze jedna cyfre czy dwie to nie ma wielkiego znaczenia, a ty bedziesz miec mniej roboty Link to comment Share on other sites More sharing options...
jangor Posted September 15, 2014 Author Share Posted September 15, 2014 Tu cały czas chodzi o to by sprzedawać na sztuki z większego opakowania i by klient nie szukał tego samego w mniejszym opakowaniu oraz by nie tworzyć niepotrzebnych bytów w magazynie. Kwestia cen jest pochodną tych kwestii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts