Szukam już od jakiegoś czasu ale nie mogę spobie poradzić jak i znaleść konkretnej informacji, z prestą nie miałem wogóle do czynienia i potrzebuję trochę pomocy.
Potrzebuję postawić sklep dla dosłownie kilku produktów powiedzmy 10. 2 z nich będą sprzedawana na całym świecie , reszta tylko w polsce.
Chciałbym zrobić tak aby te 10 było wyświetlanych wyłącznie dla jezyka polskiego w walucie polskiej.
Te pozostałe 2 były wyswietlane w walucie wyłącznie EURO ale żeby cena nie była przeliczane z kursu, tylko było podana na stałe.
To wydaje mi się jest możliwe.
Problem zaczyna się z Podatkiem i tu ma zagwostkę i to wielką.
Problemy.
Wszyscy klienci z Polski płacą z VAT 23% i mają system płatności transferuj.pl, i eservice dostępny.
Teraz dla klientów zagranicznych mam 2 grupy klientów
Osoba prywatna. - Zawsze w EURO i Zawsze + VAT 23% nieważne z jakiego kraju UE czy nie UE
FIRMA - Zawsze w EURO - ALE ...
firma z UE - ( presta powinna sprawdzić czy NIP jest aktywny) - jeżeli tak VAT 0% jeżeli nie + 23%
firma z poza UE ( klient podje tax ID już bez validacji) - VAT 0%
Najchętniej proces sprawdzania na jednej stronie ( one-page checkout)
Najwiekszy problem ma z osoba prywatna , firma. - Jak to ugryść bo tego chyba nie ma w preście.
Panowie da się to wogóle zrobić pod Prestą, bo ja już jestem załamany.
Question
docentno1
Witam serdecznie forumowiczów.
Szukam już od jakiegoś czasu ale nie mogę spobie poradzić jak i znaleść konkretnej informacji, z prestą nie miałem wogóle do czynienia i potrzebuję trochę pomocy.
Potrzebuję postawić sklep dla dosłownie kilku produktów powiedzmy 10. 2 z nich będą sprzedawana na całym świecie , reszta tylko w polsce.
Chciałbym zrobić tak aby te 10 było wyświetlanych wyłącznie dla jezyka polskiego w walucie polskiej.
Te pozostałe 2 były wyswietlane w walucie wyłącznie EURO ale żeby cena nie była przeliczane z kursu, tylko było podana na stałe.
To wydaje mi się jest możliwe.
Problem zaczyna się z Podatkiem i tu ma zagwostkę i to wielką.
Problemy.
Wszyscy klienci z Polski płacą z VAT 23% i mają system płatności transferuj.pl, i eservice dostępny.
Teraz dla klientów zagranicznych mam 2 grupy klientów
Osoba prywatna. - Zawsze w EURO i Zawsze + VAT 23% nieważne z jakiego kraju UE czy nie UE
FIRMA - Zawsze w EURO - ALE ...
firma z UE - ( presta powinna sprawdzić czy NIP jest aktywny) - jeżeli tak VAT 0% jeżeli nie + 23%
firma z poza UE ( klient podje tax ID już bez validacji) - VAT 0%
Najchętniej proces sprawdzania na jednej stronie ( one-page checkout)
Najwiekszy problem ma z osoba prywatna , firma. - Jak to ugryść bo tego chyba nie ma w preście.
Panowie da się to wogóle zrobić pod Prestą, bo ja już jestem załamany.
Pozdrawiam
2 answers to this question
Recommended Posts