mahali Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 Mam mały problem. Przed aktualizacją presty miałem umieszczony link w innym serwisie do kategorii na moim sklepie. Nie mam kontaktu z właścicielem tamego serwisu żeby zmienić ten link, a niestety nowa presta wygenerowała mi inny link do tej samej kategorii. Czy jest możliwość zrobienia jakiegoś przekierowania na nowy adres, tak żeby nie pokazywało mi błędu 404? Obecnie link wygląda w ten deseń domena/index.php?id_category=31&controller=category a chciałbym żeby przekierował na domena/31-skrzynie Ma ktoś jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 polecam: http://www.forum.optymalizacja.com/topic/133680-htaccess-przekierowanie-301-podstron/ RewriteRule ^index.php?id_category=31&controller=category$ domena/31-skrzynie [R=301,L] Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahali Posted August 13, 2014 Author Share Posted August 13, 2014 Kompletnie o tym nie pomyślałem... Dzięki Jeszcze jeden problem w tym samym temacie. Mam jeszcze link z innej domeny, która jest przekierowana na obecną. Natomiast link jest na starym adresie ale taki sam. Czy można to zrobić tym samym sposobem czy trzeba kobinować z nowym katalogiem i nowym htaccessem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolwild Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 A nie wystarczyło by włączyć Przyjazne URL?Preferencje SEO & URL Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahali Posted August 13, 2014 Author Share Posted August 13, 2014 Nie chodzi o omijanie problemu tylko o jego rozwiązanie. Przyjazne url są znacznie prostrze do pozycjonowania. Rewrite rozwiązał problem z linkiem na tej samej domenie. Może masz jakiś pomysł co do zewnętrznej domeny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolwild Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 Przyjazne url są znacznie prostrze do pozycjonowania. To dlaczego nie włączysz Przyjazne url? Moim zdaniem powinieneś włączyć a później dostosować co się da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahali Posted August 13, 2014 Author Share Posted August 13, 2014 Nie rozumiesz. Po przeniesieniu sklepu na nową preste linki są ustawione na przyjazne przez co są inne niż na starej preście. Link zewnętrzny jest nie do ruszenia ze względu na brak kontaktu z właścicielem witryny. I chodziło o to żeby zrobić przekierowanie z tamtej formy na nową. Problem drugi rozchodzi się o inną domenę z której chciałbym zrobić przekierowanie na tą nową. domenaA/costam na domenaB/costam Na ten moment jest przekierowanie z domeny A na B ale gdy jest jakieś rozszerzenie to na domenieB wskakuje błąd 404. Rewrite mi nie działa, kombinuje żeby zrobić katalog na serwerze, przekierowanie domeny na katalog i tam zrobić albo htaccess albo w indeksie napisać funkcje z przekierowaniem na nową domenę. Co o tym sądzicie? Ma to sens co piszę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tczaude Posted August 18, 2014 Share Posted August 18, 2014 Podaj dokładny 1 przykład czegoś co nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahali Posted August 18, 2014 Author Share Posted August 18, 2014 Już nie istotne. Zrobiłem na serwerze nowy katalog, przekierowałem starą domenę na ten katalog. W indeksie zrobiłem przekierowanie na nową domenę a w htaccess zrobiłem rewrite ze wszystkich rozszerzeń na docelową kategorię sklepu na nowej domenie. Problem był z opisaniem starej domeny w plikach sklepu już na nowej domenie. Do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts